Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 11, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1173

 

Af Christoffer Quist

Onsdag kan man se det andet og konkluderende afsnit af den danske dokumentarserie ”Dronning Margrethe”. Vi befinder os på Amalienborg med Danmarks Dronning, hvor vi gennemgår tv-klip fra de sidste 70 år sammen. Dronningen kommenterer løbende på klippene og fortæller, hvad hun så og følte, når verden gennemgik store forandringer eller betydningsfulde statsbesøg. Torsdag kan man se dokumentarserien ”24 timer vi aldrig glemmer”, en serie vi før har fulgt. Denne gang hedder afsnittet ”Da Anker endte i Saddams sofahjørne”, hvor vi skruer hukommelsen tilbage til 1990. Danmark har fået et af sine første møder med den ustabile terrorsituation i Mellemøsten og Anker Jørgensen går imod sinerådgiveres ønsker og tager direkte ned for at forhandle løsladelsen af danske gidsler. Fredag kan man se endnu et afsnit af dokumentarserien ”Store danskere”, hvor vi denne gange følger forfatteren Thorkild Hansen. Hansen skrev bl.a. romaner om den danske slavehandel og er i dag anerkendt som en af sin sammentids største forfatter. Foruden at havde modtaget adskillige priser for mange af sine værker, skabte han et større postyr i de skandinaviske lande med biografien "Processen mod Hamsun". Lørdag skifter vi over på DR3 for at kunne se den irske dokumentar fra 2018 ”Dømt på sociale medier”. I de sidste 10 år har sociale medier fyldt mere og mere af vores hverdag, Facebook blev lanceret i 2004 og fik i Danmark en enorm popularitet omkring år 2010. Siden da har folk over hele verden været meget på sociale medieprofiler, hvor alt fra billeder til holdninger bliver delt, men indenfor de sidste par år har retssystemet også været påvirket af, hvad vi gør og siger online. Dokumentaren tager et nødvendigt kig på en skræmmende tendens, som er ved at opstå. Søndag kan man se den spændende engelsk dokumentarserie fra 2009 ”Anden Verdenskrig i farver”. Vi befinder os i midten af 1940, Vesteuropa er tvunget knæ og besat, kun England står alene tilbage i kamp med monsteret. Hitler prøver at knække England ved at bombe byer og industrikvarterer, men i 1941 er der håb, efter at en ny og meget uventet mulig allieret bliver draget ind i krigen på østfronten. Mandag begynder vi den nye uge med den amerikanske dokumentar fra 2018 ”USA i farver - fritid, sport og underholdning”. I begyndelsen af 1900-tallet oplever den amerikanske befolkning et økonomisk opsving. Der er blevet mere fritid, tid til at dyrke kulturen og ikke mindst sporten, som får en enorm betydning for amerikanerne. Tirsdag kan man se den dramatiske dokumentarserie ”Danske Mad Men: Fede tider i reklamebranchen”. I dette afsnit følger vi den unge og ambitiøse Steen Bjørvig, som havde en idé, der ville ændre danskernes licens opfattelse frem til den dag i dag.

-          Rigtig god fornøjelse

 

Dronning Margrethe (2:2)

Onsdag 13. marts på DRK 20:00-21:00

Erindringer fra verden.

I sin tv-stue på Amalienborg oplever Dronning Margrethe gamle tv-klip fra de sidste 70 år og tager os med tilbage til de begivenheder, der i særlig grad har hæftet sig i Dronningens hukommelse. Dronningen fortæller, hvordan hun oplevede blandt andet mordet på Kennedy, Berlinmurens fald og terrorangrebet på World Trade Center.
Dronningen fortæller desuden om sin rolle i forbindelse med statsbesøg, og vi er med på besøg i USA og statsbesøg i Rusland, hvor Dronningen blandt andet mødes med Præsident Medvedev og Premierminister Putin.

 

24 timer vi aldrig glemmer: Da Anker endte i Saddams sofahjørne

Torsdag 14. marts på DRK 14:25 – 15:00

I november 1990 er 32 danskere fanget i Saddam Husseins kløer. Krigen mod Irak er på vej, men danskerne må ikke forlade det stadig mere kaotiske land. Da tiden er ved at løbe ud, rejser Danmarks tidligere statsminister Anker Jørgensen til Irak for at forhandle med Saddam - på egen hånd og mod den danske regerings vilje. Hans mål er at få danskerne hjem. Men hvor mange kan han få ud? Og hvem må blive? I 24 timer vi aldrig glemmer, får du historien om det største danske gidseldrama i vor tid - time for time.

 

Store danskere: Thorkild Hansen

Fredag 15. marts på DRK 15:30 – 16:00

Thorkild Hansen var Danmarks mest populære forfatter i 60'erne, men da han i 70'erne skulle tage det sidste skridt mod tinderne kom han i hård modvind. Tiden var præget af drømme om socialisme og krav om, at forfatterne skal tage politisk stilling og det kunne individualisten Thorkild Hansen ikke indordne sig under.
Hans storværk "Processen mod Hamsun" udløste en forbitret og følelsesladet strid i hele Skandinavien kun få år efter at han havde modtaget Nordisk Råds litteraturpris, og hans dagbøger blev først anerkendt som mesterværker efter hans død.

 

Dømt på sociale medier

Lørdag 16. marts på DR3 19:20 – 20:10

I de sidste par år har mennesker oplevet i løbet af nogle få timer miste deres ry, arbejde og ære ved at blive hængt ud på de sociale medier. Det hele startede med MeToo-kampagnen i 2017, der som den første fældede filmproducenten Harvey Weinstein. Er det muligt at få en retfærdig rettergang efter sådan en omgang? Hvor går grænsen mellem heksejagt og empowerment? Kan vi udvikle en acceptabel onlineadfærd? Og hvem skal egentlig kontrollere det?

 

Anden Verdenskrig i farver (3:13)

Søndag 17. marts på DRK 11:25 – 12:20

I slutningen af juni 1940 havde Tyskland besat hele Vesteuropa. Efter Frankrigs fald stod England alene, og Hitler forventede en hurtig kapitulation. Men her havde han gjort regning uden Winston Churchill, der afslog Hitlers fredsforslag. I stedet for en invasion forsøgte tyskerne først at lamme England fra luften, og storbyer og flyvepladser blev mål for Luftwaffe. Blitzen udmarvede den engelske befolkning, men England fik med tiden to enorme fordele, radaren, og erobringen af den tyske Enigma-maskine, der gjorde det muligt at knække de tyske koder. Først året efter fik England en allieret i kampen mod Nazi-Tyskland. Det var ikke USA. Præsident Roosevelt gjorde sit bedste for at hjælpe England, men de fleste amerikanere ville helst holdes ude af krigen i Europa. Men i juni 1941 invaderede Tyskland Sovjetunionen, og den stokkonservative Churchill så sig pludseligt allieret med den kommunistiske Stalin.

 

USA i farver - fritid, sport og underholdning

Mandag 18. marts på DRK 20:00 – 20:50

I begyndelsen af 1900-tallet fik mange flere mennesker lidt mere fritid, og det ændrede det amerikanske samfund totalt. Sport fyldte meget, og familier tog på udflugt i de populære forlystelsesparker. Børn gik i skole fyldte fritiden ud med sund sport og underholdning. Hidtil usete arkivoptagelser og sjældne privatoptagelser fortæller historien i farver.

 

Danske Mad Men: Fede tider i reklamebranchen

Tirsdag 19. marts på DRK 10:10 – 10:40

Der er i 100.000-vis af danskere, der sidder i deres hessian-beklædte stuer og ser gratis fjernsyn i 70´erne. De betaler ingen licens. Steen Bjørvig er en af reklamebranchens unge løver - han kan både drikke øl, ryge tobak og holde sig vågen til den lyse morgen - og så tør han være brutal i sine kampagner. Ham hyrer Danmarks Radio - og med breve til alle de danskere der ikke er tilmeldt licenskontoret - og licens-reklamespots så skræmmende at de holder børn vågne om natten, får han omkring 150.000 sortseere til at melde sig.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 04, 2019
TV-tips, uge 19, 2020
TV-tips, uge 13, 2020