Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 11, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1395

 

Ugens flow-TV byder på en del om USA – Alaskas historie, Clintons affære, 60’ernes besættelse af USA – men vi møder også Siegfried Matlok, der fortæller om Berlinmuren, og Anne-Marie Mai fortæller om den glemte danske forfatterinde, Marie Bregendahl. Vi skal også besøge det litterære Dublin og sandelig også afstøbningssamlingen i Vestindisk Pakhus i København. Vi får en masse at vide om luftfotoarkæologi, om Beatles, auktionshuset Christie's og pladeselskabet Apple – og glem endelig ikke den spændende serie om branden på Scandinavian Star.

God fornøjelse

 

USA i farver - Alaskas historie

Amerikansk dokumentarserie fra 2019.

DR2, 11. marts, kl. 20:10

I begyndelsen af det 20. århundrede bliver Alaska anset som en frosset ødemark kun beboet af inuitter og isbjørne. Men opdagelsen af guld tiltrækker amerikanere i hobetal - og i løbet af 60 år optages det afsides territorium som den 49. stat i Unionen. Gennem sjældne privatoptagelser i farver dykker vi ned i historien om Alaska - Amerikas sidste grænse.

 

Clinton-affæren: Skandalen der splittede USA

Amerikansk dokumentar fra 2018.

DR2, 12. marts, kl. 17:25

I 1994 eskalerer præsident Clintons affære med Monica Lewinsky. Samtidig anlægger en af præsidentens tidligere kvindelige ansatte, Paula Jones, sag an mod ham for sexchikane. Da præsidentvalget nærmer sig i 1996, udløber Monicas praktiktid i Det Hvide Hus, og hun overføres til Pentagon.

 

30-året for Berlinmurens fald

DK4, 12. marts, kl. 9:30

I seks programmer sætter Siegfried Matlok fokus på 30-året for Murens fald. Sammen med tyske og danske samtalepartnere ser han tilbage på de begivenheder, som ændrede Tyskland og Europa. Men han gør også status over udviklingen i de sidste tre årtier og vurderer perspektiverne for det genforenede Tyskland, der også har stor, ja voksende betydning for Danmark, for Europa og resten af verden.
I dette program er Matlok gæst i residensen i Hellerup hos den nye, tyske ambassadør Detlev Rünger, der i sin lange diplomatkarriere har gjort tjeneste mange steder, men som aldrig vil glemme tiden i Prag, hvor han fra 1988 til 1992 var konsul i den vesttyske ambassade.
I september 1989 blev Rünger ikke kun øjenvidne, men selv hovedaktør i en af historiens store begivenheder, da tusinder af østtyskere fik muligheden for udrejse via den vesttyske ambassade i Prag.
Disse begivenheder står i centrum i Matloks samtale med ambassadør Rünger, der også kommer rundt om aktuelle spørgsmål om Tysklands Europa-politik. 

 

Det litterære Dublin (2)

DK4, den 13. marts, kl. 12:30

Den irske hovedstad Dublin er især kendt for den mørke øl og de mange hyggelige pubber. Men byen har også fostret nogle af verdens mest anerkendte forfattere. Særligt kendt er James Joyce, der med sit hovedværk Ulysses forandrede verdenslitteraturen for altid.

I to programmer går kultur- og litteraturanmelder Bo Tao Michaëlis og dk4s Kirstine Sideroff Larsen rundt i de kendte forfatteres fodspor, især med fokus på James Joyces Dublin. Eventyret bringer dem også til Dublin Castle, der har en helt særlig forbindelse til verdens mest kendte gyserhistorie – historien om Grev Dracula. Og til en kirke, hvor forfatteren til Gullivers rejse i mange år var provst og en stor samfundskritiker.

Undervejs undersøger Bo Tao Michaëlis og Kirstine Sideroff Larsen, hvorfor det netop var i Dublin, at de mange forfattere fandt deres inspiration, og om den irske fortælletradition stadig bliver holdt i live i dag.

 

Besat af USA - 60erne

DR2, 13. marts, kl. 18:15

Hvad enten det gælder storpolitik, fikse dansetrin, nye modediller eller teknologi har vi danskere igennem mange årtier vendt et fascineret blik vestover. Vi kommer i kontakt med USA dagligt og det er blevet en naturlig del af vores liv, at skulle forholde os til Amerika. Her i præsidentvalgåret fortæller vi historien om vores storebror/lillebror forhold som er gået op og ned, men som aldrig er ligegyldigt eller kedeligt.
I 50'erne og 60'erne skyller det ind over landet med amerikansk populærkultur i form af film, mode, sprog og musik. Kronprinsesse Margrethe tager til USA og møder den amerikanske konge, Elvis Presley - og forholdet til USA er grundlæggende som en nyforelskelse. En årelang dansk krig mod Coca Cola, og nedstyrtningen af et amerikansk B52 bombefly i Grønland, har dog en afkølende effekt.

 

Litteraturens åsteder

DK4, 14. marts, kl. 11:00

En næsten glemt forfatterinde er hovedpersonen i denne udgave af "Litteraturens åsteder".
Anne-Marie Mai fortæller om Marie Bregendahl og den højskolebevægelse, der fik betydning for hendes liv og virke.
I dag er der ikke mange, der kender til forfatterinden Marie Bregendahl og det forfatterskab, der efter manges mening burde have givet hende en nobelpris i litteratur. Hun kom til at stå i skyggen af de mandlige kolleger, der var en del af det folkelige gennembrud i begyndelsen af det 20. århundrede. Én af tidens store folkelige forfattere, nemlig Jeppe Aakjær, var oven i købet gift med Marie Bregendahl. De kom fra samme landbrugsmiljø nær Skive, og begge havde de gået på højskole.
Professor Anne-Marie Mai besøger det litterære åsted gården Bregendal, hvor Marie blev født i 1867. Gården er stadig i familiens eje. Her findes alle hendes udgivelser den dag i dag i førsteudgaver med dedikationer til den familie, som hun hele livet igennem var nært knyttet til og som hun opholdt sig sammen med på fødegården hver sommer. Selv kom Marie Bregendahl til at bo i København, hvor hun forsøgte at drive et pensionat for at kunne forsørge sig selv, hendes ægtemand Jeppe Aakjær og deres søn.
Efter en skilsmisse og lukning af pensionatet slog Marie Bregendahl ind på en litterær løbebane. Hen debuterede i 1904 med romanen "Henrik i Bakken", og i 1912 kom det store gennembrud "En Dødsnat". Fælles for alle Marie Bregendahls romaner er hendes beskrivelse af den egn, hun kom fra. Hun beskriver landskaber, den måde de forandrer sig på under vejrliget, de mennesker, der færdes og arbejder her og deres skæbner, der er dybt forankret i egnen, gårdene og hytterne. Hendes historier har både humor, store tragedier og overraskelser i baghånden til sine læsere.

Auktionshuset Christie's 250 år (1:2)

Dokumentar fra BBC fra 2016.

DR2, 15. marts, kl. 15:00

Det britiske auktionshus Christie's er verdens førende, en institution i Storbritannien, der har udviklet sig til et ærværdigt og dominerende navn internationalt. Men bortset fra auktionslokalet ved man ikke meget om Christie's, før nu hvor firmaet i forberedelserne til husets 250 års jubilæum gav adgang for et filmhold bag kulisserne, ikke alene i lokalerne i London, men også i filialerne i New York, Shanghai, Dubai og Hong Kong.

 

Afstøbningssamlingen i Vestindisk Pakhus

DK4, 15. marts, kl. 12:10

Ved kajen i det indre København ligger Vestindisk Pakhus. Det blev bygget tilbage i tidernes morgen, hvor de store skibe kom sejlende med sukker og andre rigdomme fra kolonierne.

I dag er pakhuset en skattekiste for folk, der er interesseret i kunst, arkæologi, historie og mytologi. I dets indre kan man opleve nedslag i den moderne kunsthistorie -" fra antikken og op til middelalderen, nøje udvalgt, bl.a. af den første danske leder af billedhuggerskolen Johannes Wiedewelt, kunsthistoriker Julius Lange og Bryggeren Carl Jacobsen.
Her kan man se gipsafstøbninger af Michelangelos kendte værker, man kan se Pergamon-frisen, Venus fra Milano, Spydbæreren og Apollon Belvedere. Det er nok verdens næststørste og ældste gipssamling, hvor mange af værkerne faktisk er i bedre stand end originalerne rundt i Europa i dag. Nogle af dem, er de selvsamme afstøbninger, som Thorvaldsen lærte at tegne efter -" afstøbninger gjort oven på originaler i en tid, hvor værket var vigtigere at formidle end originalens bevarelse. Desværre er Afstøbningssamlingen så godt som lukket for offentligheden, personalet blev sparet væk -" et besøgstal på 12.000 var ikke nok. Og nu er det måske bygningen, der bliver næste punkt i spareplanen.
Udstillingen har været pakket væk før, men blev reddet af Foreningen af Danske Kunstmuseer" tilbage i 80'erne. Dengang tog det 10 år at restaurerer den, og det kostede 20.000.000 kr., men i 1995 var den igen klar til at åbne for publikum.
I programmet taler vi med museumsinspektør Henrik Holm, der fortæller sagligt, men som også er personligt berørt, for skulpturerne og huset betyder noget for ham. Vi møder Bjørn Nørgaard, der i sin tid var med til at redde samlingen, og den moderne billedkunstner Rine Rodin, der som bruger og kunstner har arbejdet med afsæt i samlingen. Hvordan bestemmer vi om kunst og afstøbninger har værdi?
Nutiden kan ikke bestemme hvad, der havde værdi i fortiden

 

Arkæologien rundt

Luftfotoarkæologien giver pust fra en fortid, der er truet af ødelæggelse.

DK4, 16. marts, kl. 11:30

Tørken denne sommer har givet luftfotoarkæologien de optimale betingelser for at se hvilke fortidsminder, der gemmer sig under jordens overflade, men minder os også om, at disse "pust fra fortiden" er under nedbrydning.
I denne udgave af "Arkæologien Rundt" har dk4´s Frantz Howitz besøgt Lis Helles Olesen fra Holstebro Museum. Hun er én af initiativtagerne til, at store dele af Danmark nu er blevet fotograferet fra luften, for at lokalisere fortidsminder.
Luftfotoarkæologi har været praktiseret gennem mange år, og i 2015 udkom værket "Luftfotoarkæologi i Danmark" forfattet af Lis Helles Olesen og hendes nære samarbejdspartner Esben Schlosser Mauritsen. Her kan man opleve en lang række helt unikke luftfotos af skjulte jernalderlandsbyer, overpløjede gravhøje, stenalderens kultsteder -" de såkaldte "Sarupanlæg". middelalderlige voldanlæg og meget, meget mere. Ikke mindre end ca. 2750 steder er lokaliseret gennem luftfotoarkæologi, hvoraf de ca. 2300 er overpløjede gravhøje.
Med udgangspunkt i et udvalg af bogens mange fotos, fortæller Lis Helles Olesen nogle af de gode historier, men i samtalens løb kommer hun og Frantz Howitz også ind på de mere alvorlige aspekter ved arkæologien: Hvordan sørger man for, at disse skjulte fortidsminder ikke tager skade og forsvinder?
Ifølge Malta Konventionen a 1992 vil man inden for EU arbejde for en bedre registrering og bevaring af de skjulte fortidsminder, der ligger in situ -" dvs. skjult under jordens overflade. Her er det, at bl.a. luftfotoarkæologien kommer ind som en optimal måde at registrere på uden udgravning og andre former for ødelæggende virksomhed.
"Men kan man så -" med Malta Konventionen i hånden -" gå ud og forbyde en bondemand at dybdepløje sine marker der, hvor der er registreret fortidsminder under jorden"? Spørger Frantz Howitz. "Nej det kan man ikke", svarer Lis Helles Olesen

 

Scandinavian Star (2:6)

Dansk dokumentar fra 2020

DR1, 16. marts, kl. 20:00

Da branden går igang ombord på Scandinavian Star, udbryder der panik. Nogle slås for at få plads i redningsbådene, mens andre desperat søger efter deres pårørende. Da redningsaktionen går igang, truer slukningsvandet med at kæntre skibet. I Hobro går familien Hansen og venter på, at deres datter, svigersøn og børnebørn ankommer fra Oslo.

Første del af serien kan ses lørdag den 14. marts, kl. 12:45 på DR1

 

Beatles og historien om Apple

Britisk dokumentar fra 2017.

DR2, 17. marts, kl. 18:05

I 1967 grundlagde Beatles forretningsimperiet Apple, et alternativt kompagni, der skulle revolutionære musik-, forlags, eletronik-, film og modeindustrien, og slippe kreativiteten løs, sprede værdierne fra hippie- og modkulturen - og spare de fire rockstjerner for at betale skat! I fem korte år i slutningen af 1960'erne var Apple det mest farverige, aparte og kaotiske kompagni, der nogen sinde har eksisteret. Selvfølgelig gik det galt, som det må gøre, når alle fra direktør til bybud tager syre i arbejdstiden!

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 7, 2020
TV-tips, uge 32, 2020
TV-tips, uge 02, 2021