Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 16, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1271

 

Af Jakob Skibsted

Onsdag skal det handle om en lille gruppe af mænd i Danmark, der under den kolde krig anså situationen for så alvorlig, at de i det skjulte arbejdede på at bekæmpe kommunisterne. Dette skete bl.a. ved hjælp af ulovlige aflytninger, registreringer og en nøje overvågning af det kommunistiske parti. Torsdag fortæller Dronning Margrethe historien om sin slægtning Kejserinde Dagmar af Rusland. Kejserinden var en dansk prinsesse, der blev gift ind i den magtfulde russiske Zar-familie. Under Oktoberrevolutionen flygtede Dagmar hjem til Danmark. Resten af hendes liv derefter var tragisk, især henrettelsen af hendes søn Zar Nikolaj II og hans familie var en kendsgerning, som hun havde svært ved at acceptere. Fredag skal det handle om den periode, hvor os danskere gik fra at tro på de gamle nordiske guder, over til at tro på kristendommen. Et skifte der ikke løb stille af sig. I programmet undersøger værten Cecilie Nielsen bl.a. om det egentlig var lykkedes for Harald Blåtand at gøre danerne kristne, da han rejste Jellinge-stenen i 965. Lørdag kommer der Dejlig er Norden. Et gallashow der bugner af nordisk musik, litteratur, historie og humor i en fejring af de nordiske landes fælles fortid, nutid og fremtid. I anledningen af påsken, kigger vi søndag nærmere på den historiske person Jesus. Biblens og kristendommens fortælling af Jesus liv og gerninger kender de fleste, men blandt historikere er billedet af ham lidt anderledes. Den britiske skuespiller og tidligere teologistuderende, Hugh Bonneville, rejser i dette program til Jerusalem, hvor han i samtaler med forskere og religiøse ledere forsøget at rekonstruere ugen op til Jesus' død, og rede de komplicerede politiske tråde ud, der førte til hans korsfæstelse. Mandag kan man evt. bruge helligdagen til at se Ken Folletts fantastiske fortælling Jordens søjler, hvor man følger et mindre middelaldersamfunds dramatiske historie midt i en engelsk borgerkrig. Tirsdag sætter vi sejl for endnu en engelsk dokumentarserie, denne gang fra 2008 Verdens største hangarskib. I dokumentaren ser vi nærmere på USS Nimitz’ klassen, som er betegnelse for verdens største hangarskibe. Det er vist ingen overraskelse af denne atomdrevende dødsmaskine har sin oprindelse fra USA. Men dokumentaren tager også et særlig kig på, hvordan dette 104.600 tons søuhyre teknologisk blev til virkelighed.

Rigtig god fornøjelse

 

Danmark i Den kolde Krig

Onsdag d. 17. april kl. 12:00 på DR K – Episode 6:12

De hemmelige krigere.

En lille gruppe mænd tog den kolde krig så alvorligt, at de også i det skjulte arbejdede på at bekæmpe kommunisterne. Det skete ved hjælp af ulovlige aflytninger, registreringer og en nøje overvågning af det kommunistiske parti, dets medlemmer og aktiviteter. Det skete i en tid hvor socialdemokrater kæmpede mod kommunisterne og hvor begivenhederne ude i verden, f.eks. Tjekkoslovakiet i 48 og Ungarn i 56, fik stor betydning i Danmark.

 

Dronning Margrethe fortæller Kejserinde Dagmars historie

Torsdag d. 18. april kl. 13:15 på DR K

Kejserinde Dagmar var en dansk prinsesse, der giftede sig ind i den magtfulde russiske Zar-familie. Under revolutionen flygtede Dagmar hjem til Danmark, hvor hun døde i 1928. Se med når Dronning Margrethe fra Fredensborg Slot fortæller om sin grand-grand tante Kejserinde Dagmars dramatiske og tragiske liv.

 

1000 års tro: Danernes store religionsskifte

Fredag d. 19. april kl. 12:05 på DR K

Historien om kristendommen i Danmark er en dramatisk fortælling om brutale magtkampe, folkeoprør og spirende demokrati fra vikingetiden og frem til i dag. I dette program undersøger værten Cecilie Nielsen, om det egentlig lykkedes for Harald Blåtand at gøre danerne kristne, da han rejste Jellinge-stenen i 965? Og også hvorfor man finder en Jesus-figur i danskernes rødbedefarvede pas?

 

Dejlig er Norden

Lørdag d. 20. april kl. 15:50 på DR K

Kom med til en varm og underholdende aften, når DR K fejrer det nordiske fællesskab med et storslået gallashow i DRs koncertsal. Et show, der bugner af nordisk musik, litteratur, historie og humor i en fejring af vores fælles fortid, nutid - og fremtid. Showet sendes samtidigt i både Danmark, Sverige, Norge, Island og Danmark.

 

De sidste dage i Jerusalem

Søndag d. 21. april kl. 15:35 på DR K - Irsk dokumentar fra 2017

Uanset religiøs overbevisning eller mangel på samme, benægter ingen, Jesus af Nazareths enorme betydning for verdenshistorien, især omstændighederne omkring hans død. Den britiske skuespiller og tidligere teologistuderende, Hugh Bonneville, rejser til Jerusalem og i samtaler med forskere og religiøse ledere, rekonstruerer han ugen op til Jesus' død og reder de komplicerede politiske tråde ud, der førte til hans korsfæstelse.

 

Ken Folletts Jordens søjler

Mandag d. 22. april kl. 12:45 på DR 2 – Episode 1:4

Engelsk dramaserie fra 2010.

England 1120. Borgerkrigen raser, fattigdommen hærger. Adel og kirke kæmper om magten, tronfølgeren dør, og dronningen prøver at rejse en hær i Frankrig. Midt i ragnarok kommer bygmesteren Tom til en nedbrændt katedral. Han beslutter at genopbygge den til et pragtværk, der vil give håb for fremtiden.

De næste tre afsnit følger lige efter.

 

Verdens største hangarskib

Tirsdag d. 23. april kl. 14:30 på DR 2

Engelsk dokumentarserie fra 2008.

Programmet sætter lup på, hvordan en række teknologiske gennembrud har gjort det muligt for ingeniører at bygge verdens største hangarskib - det 100.000 tons tunge USS Nimitz.

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 42, 2019
TV-tips, uge 23, 2020
TV-tips, uge 26, 2019