Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 17, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 809

Af Christoffer Quist

Onsdag kan man se et afsnit af ”Store danskere”, denne gang omhandler afsnittet Mærsk Mc-Kinney Møller. Mærsk er et navn, alle i Danmark kende, og det kolossale shippingfirmas containere kan ses i næsten alle verdens havne. Dette er historien om, hvordan det hele startede, samt hvad det både psykisk og fysisk krævede af Mærsk Mc-Kinney Møller at opbygge et af verdens største forrentningsimperier. Torsdag kan man se en amerikansk dokumentarserie fra 2016 ”Gåden om USA's glemte pyramideby”. Dokumentaren fortæller om de første mennesker, der boede på det amerikanske kontinent, Cahokia-folket. I starten af år 1000 byggede de byer, der var større end nogen man på daværende tidspunkt kunne finde i Europa. Fredag begynder vi weekenden med endnu et afsnit af torsdagens amerikanske dokumentarserie, med titlen ”Gåden om Ramses 2.'s forsvundne hovedstad”. Dokumentaren undersøger både den succes, som Ramses 2. havde i sin regeringens tid, men også hvor hans omtalte hovedstad egentlig lå henne. Begge af disse dokumentarserier har lavet flotte rekonstruktioner af deres tidsperioder og kan varmt anbefales. Lørdag kan man gå i det nostalgiske hjørne med et afsnit af dokumentarserien ”Gensyn med Kim Larsen”. Kim Larsen blev først kendt som medlem af rockgruppen Gasolin, men er siden denne gruppes opløsning kendt som solist og bandleder. Han har siden 1970'erne været en af Danmarks mest populære musikere, og omtales ofte som "Danmarks nationalskjald". Søndag slutter vi weekenden af med at forblive i det musiske hjørne. Vi går fra dansk- til amerikanskrock, med dokumentarserien ” Rocklegender - The Doors”. The Doors blevet dannet i Los Angeles, Californien, hvor de udgav deres første plade i januar 1967 og opnåede international berømmelse. En af deres mest ikoniske sange er nok ”Riders of the Storm”. Forsangeren Jim Morrison levede et hårdt liv med et stort forbrug af diverse narkotiske stoffer, hvor LSD var favoritten, hvilket også genspejler sig i gruppens meget psykedeliske og til tider mørke musik. Mandag begynder vi ugen med første afsnit af en ny amerikansk dokumentarserie fra 2017 ”Vietnamkrigen 1858-1961”. I dette første afsnit begynder vi helt tilbage i 1858, hvor Frankrig ved magt indtager Vietnam og gør landet til en koloni. Det franske tag i langet holdt i næsten 100 år, men da Vietnam fik selvstændighed blev landet delt i to, hvor der var nye kommunistiske kræfter på spil. Tirsdag kan man se det femte afsnit af serien ”Opfindere”. Dette afsnit beskæftiger sig med den nordmanden Erik Alfred Tesaker, som sammen med sin familie er ved at bygge et nyt liv i naturen. Hans drøm er at skabe et selvforsynende moderne hjem ude i den norske natur, men hvor bekvemligheden stadig er i spil i form af hjemmelavede maskiner.

-          Rigtigt god fornøjelse

Store danskere – Mærsk

Onsdag26. april  på DRK 18:55 – 19:55

Mærsk Mc-Kinney Møller brød lydmuren for hvor stor, en dansk erhvervsmand kan blive. På arven fra sin far skabte han en af verdens største virksomheder, han var en af Danmarks rigeste og mest indflydelsesrige mennesker, og han gav gennem virksomhedens fond offentligheden de største gaver som Operaen og Amaliehaven. Men han krævede også meget af sig selv og sine medarbejdere - og han kæmpede hele sit liv for at sætte sin vilje igennem.

 

Gåden om USA's glemte pyramideby

Torsdag27. april på DRK18:25 – 19:10

Amerikansk dokumentar fra 2016.

For mere end 1.000 år siden byggede Cahokia-folket, en højt udviklet civilisation i Nordamerika, en blomstrende storby, der på den tid var større end Paris, London og Rom. Denne mægtige civilisation opstod omkring år 900 og forsvandt mindre end 400 år efter. Ved hjælp af den nyeste teknologi har man opdaget, at der midt i byen lå en pyramide, som i størrelse kunne måle sig med de ægyptiske, og at dette højst sandsynlig var et tempel beregnet til gudsdyrkelse.

 

Gåden om Ramses 2.'s forsvundne hovedstad

Fredag28. april på DRK 15:30 – 16:15

Amerikansk dokumentar fra 2016.

Ramses 2. var en af den Ægyptiske oldtids største herskere. Hans regeringstid, som begyndte i 1279 f.v.t., var præget af stabilitet, militær succes og et byggeboom, der ikke var set siden, pyramiderne blev bygget tusind år før. For ægyptologerne er den store gåde dog, hvor i alverden Ramses 2.'s store og smukke hovedstad Pi-Ramses, Ramses hus, er forsvundet hen!

Gensyn med Kim Larsen

Lørdag29. april på DRK16:05 – 17:00

Kim Larsen hyldes og portrætteres gennem en række af klip fra DR's arkiver. Per Pallesen er vært og præsenterer programmets hovedperson.

Rocklegender - The Doors

Søndag30. april på DRK 14:45 – 15:10

Britisk musikdokumentar fra 2016.

Serie om nogle af det 20. århundredes mest markante og stilskabende musikere. Den amerikanske rockgruppe, The Doors, med sangeren og digteren Jim Morrison i front blev dannet i Los Angles i 1965. Med sange som 'The End', 'Light My Fire', 'The Unknown Soldier', 'Hello, I Love You' og 'When The Music's Over' fik de kultstatus i samtiden, der ikke blev mindre, da Jim Morrison i 1971 som 27-årig blev fundet død i hjem i Paris.

 

Vietnamkrigen 1858-1961 (1:10)

Mandag 31. april på DRK 21:00 – 21:55

Amerikansk dokumentarserie af Ken Burns og Lynn Novick fra 2017.

(The Vietnam War)
Frankrig angreb Vietnam ved Danang i 1858 og etablerede som koloniherrer Fransk Indokina i 1887. Efter en lang og brutal krig besejrede de vietnamesiske nationalister under ledelse af Ho Chi Minh, franskmændene ved Dien Bien Phu i 1954. Samme år blev Vietnam ved en konference i Geneve delt ved den 17. breddegrad, indtil der kunne blive afholdt frie valg i hele Vietnam. I den nordlige del herskede kommunisterne, der ville genforene landet, mens amerikanerne støttede Ngo Dinh Diems upopulære regime.

Opfinderen (5:7)

Tirsdag 1. maj på DRK 06:05 – 06:45

Tusindkunstneren Erik Alfred Tesaker og hans familie drømmer om at lave deres husmandssted om et selvforsynende, mekanisk paradis. Det kommer til at handle om snurrige opfindelser, håndværk med stærke rødder i gamle traditioner og masser af genbrug. Der er mange ting at gå i gang med, og det helt store projekt er at bygge et drømmetårn på ladens tag - et sted, hvor blikket kan løfte sig op over hverdagen, et sted hvor man kan se både ud over vidderne og indad i sig selv.
Erik Alfred skal i gang med at bygge et vandhjul i bækken, kyllinger indtager hønsehuset og så ligger der et vigtigt brev i postkassen: Kan bureaukrati forhindre bygningen af drømmetårnet?

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 35, 2018
TV-tips, uge 16, 2019
TV-tips, uge 09, 2019