Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 18

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 825

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge begynder vi med et nærmere kig på en af biblens mest kendte fortællinger. Bibelforskere har altid haft svært ved at forklare hændelsen med logiske hændelser, og arkæologer har haft svært ved at finde beviser for, at israelitterne faktisk var fanget og senere udvandrede fra Ægypten. Programmet kigger nærmere på hændelsen, og fra tre forskellige vinkler forsøges miraklet at blive forklaret. Torsdag skal det handle om den tragiske historie om Grønlandsbørnene. En historie der indebar at 22 grønlandske børn skulle hentes til Danmark i 1950’erne, i et forsøg på at modernisere og danisere grønlænderne. Forsøget endte dog med at børnene blev adskilt fra deres familier, og ikke ville vende hjem til dem igen, men derimod blive opdraget på et børnehjem. Fredag kigger vi på den tragiske bombning af Den Franske Skole i København under Anden Verdenskrig, hvor engelske bombefly tog fejl af deres tyske mål, og i stedet ramte skolen, med over 100 dræbte til følge. Lørdag kigger den britiske arkæolog Jago Cooper nærmere på Colombias historie. Især undersøger han legenden om den sagnomspunden by El Dorado, byen af guld, som de spanske conquistadorer forgæves søgte efter. Søndag skal vi kigge nærmere på noget så almindeligt som bankospillets historie. Et spil som faktisk har en mere interessant historie end man skulle tro. Over 400.000 danskere spiller banko hver uge, og der bliver ligeledes brugt over en milliard kr. på spillet om ugen. Bankospillet er altså lige så populært som da spillet først blev introduceret i starten af 1900-tallet, hvor gevinsten bl.a. kunne være levende dyr. Mandag kigger vi nærmere på den franske præsidentkandidat Marine Le Pen og hendes parti, Front Nationale, og den udvikling partiet har været igennem siden Marine Le Pen overtog partiet fra sin far. Til sidst skal vi kigge på historien om de tidligere norske øer Hebriderne, Orkneyøerne, Fair Isle og Shet-landsøerne. Disse øer var i århundrede under den norske krone, men ligesom med Island og Færøerne mistede Norge med tiden kontrollen over dem. Beboerne på de tidligere norske øer er dog stadig den dag i dag, bevidste om deres norske ophav, selvom nogle ikke har været en del af Norge siden 1263.

Rigtig god fornøjelse

 

Onsdag d. 03 maj

Biblens gåder - Da Moses skilte vandene

17:15 på DR K

Moses, der delte Det Røde Hav, så israelitterne kunne komme tørskoede over, er det største mirakel i forbindelse med israelitternes udvandring fra Ægypten, men er for mange bibelforskere også det sværeste at forklare. Mange tvivler på, at det overhovedet har fundet sted. Men både den bogstavtro kristne, tidligere elitesoldat Bob Cornuke og Carl Drews, computerspecialist og klimaforsker, mener fra hver sit udgangspunkt at kunne konkludere, at Biblens beskrivelse kan være sand.

Torsdag d. 04 maj

I den bedste mening - Grønlandsbørnene

11:25 på DR K

I sommeren 1950 udtænker danske embedsmænd en visionær plan for det grønlandske folk. En plan der indebærer at 22 grønlandske børn skal være spydspids i den nye udvikling af Grønland, derfor sendes de til Danmark uden deres familie. Hvad ingen var klar over, var, at børnene ikke ville komme tilbage til deres familier efter endt ophold, men blive installeret på et børnehjem i Grønland - det skete i den bedste mening.

Fredag d. 05 maj

Bombningen af Den Franske Skole

17:40 på DR K

Seks uger før 2. verdenskrig sluttede, blev den Den Franske Skole i Købehavn og det nærliggende kvarter ved en tragisk fejltagelse sønderbombet, da det engelske luftvåben angreb Shellhuset. Mere end 100 mennesker blev dræbt. Filmen er en dybdegående erindring fra børnene, som overlevede bombningen og samtidig en beretning om hvordan storpolitik på uventet vis kom til at påvirke dem resten af livet. Dokumentaren indeholder unikke optagelser fra de kameraer, som var monteret på de angribende engelske jagerfly.

Lørdag d. 06 maj

Sydamerikanske kongedømmer - Colombia

09:55 på DR 2

Den britiske arkæolog Jago Cooper undersøger om der overhovedet er nogen sandhed i legenden om den guldbelagte by El Dorado. Turen fører ham gennem Colombias bjerge og jungle fra Bogota til kysten gennem områder, der i flere århundreder før spaniernes ankomst var domineret af de to store kulturer, Muisca og Tairona.

Søndag d. 07 maj

Historien om bankospil

12:45 på DR 2

Alting har en historie er den bagvedliggende tanke for programserien 'Historien om'. Masser af de ting vi omgiver os med i hverdagen gemmer på sjove historier om tingenes opfindelse eller tilblivelse og mange sjove anekdoter knytter sig til for eksempel bankospil. Troede du at fodbold var Danmarks nationalsport, kan du godt tro om igen. Siden begyndelsen af 1900 tallet har vi spillet som gale og gevinsten var dengang en levende gås eller and. I dag spiller 400.000 danskere om ugen og punger gerne 1 milliard ud om året for at få lov til at råbe BANKO.

Mandag d. 08 maj

Marine Le Pens vej til magten

19:00 på DR 2

Marine Le Pen er en af de præsidentkandidater, som franskmændene kan sætte kryds ved, når de går til valg i april og maj. Hun står i spidsen for Front National, som hendes far stiftede i 1972. Siden Le Pens far trådte tilbage, har hun forsøgt at trække partiet væk fra det ekstreme højre. Men stemmer det overens med, hvad hendes partifæller står for? Se med her, når dokumentaren undersøger, om den nye partilinie er spil for galleriet, eller et oprigtigt ønske om at ændre kurs.

Tirsdag d. 09 maj

Vesterhavsøerne

12:45 på DR K

Norsk reportage fra 2014. Dag Lindebjerg tager os med til de tidligere norske øer Hebriderne, Orkneyøerne, Fair Isle og Shet-landsøerne. Det er øer, der i mange hundrede år var norske, og selv i dag er alle, der bor på øerne, meget bevidste om de norske rødder. Allerede i 700-tallet startede immigrationen hertil, og gennem hele vikingetiden slog nordmænd sig ned på disse øer, hvor norsk kultur og sprog blev dominerende. I denne første episode skal vi til Hebriderne, som Norge måtte opgive efter Håkon Håkonsons nederlag i 1263.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 45
TV-tips uge 44
TV-tips uge 16