Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 18, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1611

 

Af Jakob Skibsted

Onsdag ser vi tilbage på tiden under den kolde krig. Synsvinklen er dog fra nogle af de nu ældre danskere, der som idealistiske unge mænd dengang havde forsvaret de kommunistiske regimer i øst. Torsdag undersøger Peter Kær og historikeren Torben Svendrup gamle danske kalkmalerier – hvoraf mange ikke virkede synderligt kirkelige, men derimod omhandlede sex og hor. Noget som programmet kommer nærmere ind på, hvordan det kunne være. Fredag ser vi tilbage på Danmarks og verdens situation i 1975. Et år hvor kvinder kæmpede for kvinders rettigheder, og hvor USA forlod Vietnam efter Vietnam-krigen. Lørdag kommer historien bag videnskabens forskning i tyngdekraften - den gådefulde kraft, der binder os til jorden og knytter universet sammen. I dag tager vi måske denne viden for givet, men sådan har det ikke altid været. Og der er stadig mange ting vi ikke ved den dag i dag. Søndag skal det handle om den sag, som ofte bliver benævnt Sveriges største spionskandale. Nærmest som fra en film fungerede den svenske oberst Stig Wennerstrøm først som spion for nazisterne under Anden Verdenskrig, og siden som dobbeltspion under den kolde krig. Mandag skal det handle om historien, om Sir John Franklins skæbnesvangre ekspedition gennem Arktis for at finde Nordvestpassagen. Ekspeditionen med dens 128 besætningsmedlemmer blev aldrig set igen, men nu næsten 170 år senere har man endelig fundet skibene. Vi slutter tirsdag sammen med den britiske historiker Jonathan Phillips, der fortæller om historiefagets bud på, hvordan kristendommen gik fra en mindre tro i Mellemøsten til statsreligion i Romerriget.

Rigtig god fornøjelse

 

Danmark i Den kolde Krig

Onsdag d. 1. maj kl. 12:05 på DR K

I løbet af den kolde krig og i 70'ernes Danmark, blev en gruppe danske unge så politisk radikaliserede, at de forestillede sig, at den politiske magt i Danmark skulle vindes ved en væbnet revolution. Samtidig forsvarede de unge politiske systemer, som eksempelvis det sovjetiske og det kinesiske, hvor undertrykkelsen af folket var massiv. Vi møder en række af de unge fra dengang, som forlængst har lagt slagordene om revolution bag sig og i stedet gjort karriere i det danske samfund.

 

De uartige kalkmalerier

Torsdag d. 2. maj kl. 16:45 på DR K – Episode 1:5

Det første afsnit i denne nye serie handler om sex og hor. Det er overraskende for mange at sex og hor overhovedet er noget der optræder i kalkmalerierne. Peter Kær opdager, at det bl.a. skyldes at det var kirkeværgerne - helt almindelige bønder - som bestilte malerierne. Bønderne havde fingeren på pulsen og vidste udmærket at religionen alene ikke lokkede folk i kirke. Men det er kun en del af svaret. I dette program viser historikeren Torben Svendrup kalkmalerier af en kvinde hvis safter tappes af Satan, en mand der onanerer, en bøddel der får rejsning og en djævel der fiser af glæde.

 

Husker du ...1975

Fredag d. 3. maj kl. 18:00 på DR 2

Året er 1975. Det var kvindernes år. Det havde FN bestemt, men i virkeligheden havde kvindeoprøret været i gang længe. Mød Karen Jespersen, der var en af de mest aktive kvindesagsforkæmpere. 1975 var også året, da der blev fred i Asien. Amerikanerne forlod Vietnam og med dem flere hundredetusinde vietnamesiske flygtninge. Mød en af dem, der kom til Danmark i 1975. Et dansk rederi kom i øvrigt til at spille en helt særlig rolle i forbindelse med afslutningen på Vietnam-krigen. Hør om en af de største redningsaktioner til søs. Det var også i 1975 rockgruppen Queen toppede hitlisterne med "Bohemian Rhapsody" og en musikvideo, der var langt forud for sin tid. I Danmark havde vi vores helt egen stjerne. Gustav Winckler brød i 1975 igennem med "Gem et lille smil til det bliver regnvejr".

 

Jagten på universets tyngdebølger

Lørdag d. 4. maj kl. 12:55 DR 3

Britisk dokumentar fra 2016.

Drømmen om flyvende biler er måske ikke længere så utopisk. I århundreder har videnskabsfolk og opfindere forsøgt at blive kloge på gravitationen, som er den gådefulde kraft, der binder os til jorden og knytter universet sammen. Med tiden har forskningen i gravitationen ført til banebrydende resultater og ifølge nogle forskere, er det blot et spørgsmål om tid, før vi får magt over tyngdekræften. Kig med og få historien om videnskabens mangeårige forsøg på at forstå gravitationen.

 

Sveriges største spionskandale

Søndag d. 5. maj kl. 09:20 på DR K – Episode 1:3

Svensk dramadokumentarserie fra 2018.

Det var Sveriges største spionskandale. Hvordan kunne den svenske oberst Stig Wennerstrøm fungere som spion først for nazisterne og siden som dobbeltspion for Øst og Vest under Den kolde Krig? Hemmelige optagelser af hans afhøringer er først for nyligt blevet frigivet og viser hans syn på historien. I 1931 drømmer den unge Stig om at være pilot, men er for frygtsom. I stedet studerer han russisk til langt ud på natten. Episode 2 og 3 følger lige efter.

 

Franklins forsvundne skib - et iskoldt mysterium

Mandag d. 6. maj kl. 20:00 på DR K

Britisk dokumentar fra 2015.

Det er en af søfartens største tragedier. Historien om sir John Franklin som i 1845 førte to skibe og 128 besætningsmænd gennem uberørt, iskoldt vand i Arktis - på jagt efter Nordvestpassagen. Skibene, mændene og deres kaptajn blev aldrig set igen. Nu, næsten 170 år efter deres forsvinden, har man ved hjælp af topmoderne teknologi og et tip fra en inuit løst mysteriet. Hvad skete der med skibene og mandskabet?

 

Vejen til Konstantinopel

Tirsdag d. 7. maj kl. 11:15 på DR K - Episode 2:6

Amerikansk dokumentar fra 2014.

Den britiske historiker Jonathan Phillips fortæller i seks programmer om kristendommens tornede vej fra Mellemøsten til Konstantinopel. Det var apostlen Paulus, der forvandlede kristustroen fra en tro for jøder til en tro for alle mennesker, og han var utrættelig i sit forsøg på at udbrede det kristne budskab til Asien og Europa.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 30, 2019
TV-tips, uge 17, 2020
TV-tips, uge 13, 2019