Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 18, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1191

 

Ugens tips til flow-TV er naturligvis noget præget af Besættelsen og 2. verdenskrig. Vi skal høre fra vidner til besættelse og modstandskamp, historien om de danske filmkonger under Besættelsen, og om da Bornholm blev besat, samtidig med at resten af landet fejrede befrielsen. Men vi skal også med danske soldater i russiske krigsfangelejre og høre om det britiske kongehus’ forbindelser til nazisterne. Men der er også anden end besættelse og nazister. I 1930’erne vakte Poul Henningsens Danmarksfilm stor opstandelse, og i dette århundrede vækker danske dramaserier også opstandelse – men på den positive måde. Odd Fellow-ordenen gennem 200 år er emnet for en udsendelse, og der rapporteres fra fundet af Fæsted-skatten. Endelig kan genopleves, dengang OB slog Real Madrid 2-0 i Madrid – et mirakel!

God fornøjelse!

 

Besættelsens danske filmkonger (1:2)

DR2, 29. april, kl. 17:00

I de første år efter Tysklands besættelse af Danmark i 1940 kæmper de danske filmkonger en indædt kamp om nazisternes gunst. Det er gode tider for dansk film og blandt dem der går længst for at få de indbringende kontrakter er direktøren for ASA - film, Henning Karmark. Han melder sig ind i det danske nazistparti og angiver jødiske skuespillere til tyskerne.

Anden del følger umiddelbart efter, kl. 17.25

 

Det britiske kongehus, overklassen og nazisterne

Australsk dokumentar fra 2018.

DR2, 29. april, kl. 20:55

Hvor tæt var det britiske kongehus og overklassen på nazisterne? Nye oplysninger viser, at Edward 8. efter sin abdikation håbede, at Hitler ville erobre Storbritannien og genindsætte ham. Mens afklassificerede dokumenter fra MI6 viser, at et stort antal fremtrædende konservative, især medlemmer af Overhuset, var pro-tyske og nogle pro-Hitler. Var Edward 8. pacifist eller var han pro-nazistisk og klar til at forråde sit land?

 

Mindretal (1:2)

Gidsler i Stalins lejre.

DR2, 30. april, kl. 14:35

Hans Tiedemann og Jens Berg blev indkaldt til den tyske Wehrmacht, selvom de tilhørte det danske mindretal syd for grænsen. Begge endte i Stalins fangelejre.
Mere end 60 år efter anden verdenskrig er det kommet frem, at mange af de dansksindede krigsfanger fik en forfærdelig skæbne. Dels antog russerne dem i flere tilfælde for at være SS-frivillige, fordi de var danskere, dels blev de brikker i den kolde krigs storpolitiske spil mellem Sovjet og Danmark.
Den 84 årige Hans Tiedemann og den 86 årige Jens Berg fortæller i programmet om, hvordan de mirakuløst overlevede.

Anden del sendes dagen efter, 1. maj, kl. 14.35.

 

Odd Fellow Ordenen gennem 200 år

DK4, 30. april, kl. 13:45

Det er ikke hver dag, at Krone 415 kører gennem porten til Odd Fellow Palæet i Bredgade i København. Men den 26. april 2019 er en helt særlig dag – Odd Fellow Ordenen fejrer nemlig 200-års jubilæum og H.K.H. Prinsesse Benedikte har sagt ja tak til at være med til at overvære prisoverrækkelsen og deltage i efterfølgende reception.
Loger forbindes ofte med mystik, hemmeligheder, ritualer og sortklædte kvinder og mænd, men i denne udsendelse får vi en snak med Søstre, Brødre og med Storsiren – den øverste embedsmand i Storlogen, som alle meget gerne fortæller om Ordenen, og at de bare er nogle mennesker, som kan lide at være i selskab med hinanden og skabe et godt netværk. De fortæller om de to ben, som logen har, hvor det ene er den udadvendte og humanitære, mens det andet er den indadvendte etiske del, hvor der arbejdes med at gøre hinanden til bedre mennesker.

 

Danmark på film (1:2)

Skandalen om Danmarksfilmen.

DR2, 1. maj, kl. 13:15

I 1935 fik Poul Henningsens nye film om Danmark en hård medfart. Nogen talte endda om landsforræderi.
Filmen blev offer for en bitter strid om ytringsfrihed. Poul Henningsen havde mange fjender på den politiske arena, og netop i 30erne skulle man passe særligt på, hvad man sagde om fædrelandet.

Anden del følger umiddelbart efter, kl. 13.55.

 

Dansk drama - fra Matador til Arvingerne

DR2, 2. maj, kl. 09:30

Uge efter uge trækker de danske tv-serier rekordhøje seertal, når de i bedste sendetid ruller over skærmen og fortæller os historier om, hvordan vi er - og ikke mindst hvordan vi bør være - som mennesker.
I fiktionens verden bliver mennesker til karakterer og i "Danmark i bedste sendetid" går vi tæt på de seks mest populære karaktertyper i de danske tv-serier, og hvad det er for nogle værdier, de står for.
I aftenens program handler det om en yderst populær karaktertype, nemlig efterforskeren. Forbrydelsen I-III har for alvor bragt den danske efterforsker på alles læber, men hvem opklarede egentligt forbrydelser før Sarah Lund? Og hvilke kvaliteter sætter vi pris på at en tv-efterforsker har?

 

Fodbold: Miraklet i Madrid - Real Madrid-OB

Den største triumf

TV2/Sport, 3. maj, kl. 11:10

Se eller gense en af de største triumfer i dansk klubfodbolds historie. OB tabte den første kamp i Odense 2-3, og var pisket til at vinde 2-0 i Madrid. Den spanske kongeklub stiller i stærkeste opstilling, og 10'eren på midten hedder Michael Laudrup. Det burde være en umulig opgave for OB – men i fodbold er alt muligt! Lars Høgh i målet er i absolut topform, og OBs spillere kæmper for alt hvad de har kært. Se kampen fra den gang, hvor der virkelig fandtes mirakler.

 

Ingemann og besættelsen (1)

Dansk dok.-serie

TV2, 3. maj, kl. 15:25

Peter Ingemann møder Anne Lütken, der som barnebarn af en af landets mest fremtrædende nazister, stadig lever med en tung familiearv den dag i dag. Peter besøger også det sidste nulevende medlem af Danmarks første modstandsgruppe, Churchill-klubben, den 93-årige Helge, der som bare 13 år gammel tog kampen op mod den tyske værnemagt. Og så er Peter med på skattejagt, når en af tyskernes bunkers skal åbnes for første gang i 70 år.

 

Modstandskampens sidste vidner (1:4) - Klavs Becker-Larsen

DR2, 4. maj, kl. 17:15

Det er ikke tilfældigt, at den 15-årige Klavs Becker-Larsen melder sig i modstandskampen under den tyske besættelse. Han er direkte efterkommer af den gamle søhelt fra Napoleonskrigene, Peter Willemoes, og mindet om helten holdes i hævd i familien. Becker-Larsen bliver sabotør og kommer i ildkamp med danske nazister.
Programmet er det første af en serie på fire om modstandsbevægelsens hårde kerne på kun et par tusind i alt, der kæmpede med livet som indsats. Hvorfor blev det netop dem, der tog kampen op mod overmagten, og hvordan tog de springet fra dagligliv til kamp?

Anden del umiddelbart efter, kl. 17.45. Tredje og fjerde del 5. maj, kl. 17 og 17.30

 

Arkæologien rundt

DK4, 5. maj, kl. 13:30

Det er efterhånden et par måneder siden, dk4´s Frantz Howitz var på besøg på en helt særlig og dyb hemmelig udgravning nær Fæsted kun lidt over en kilometer fra det sted, hvor detektorarkæologer i 2016 fandt den ultimative guldskat fra vikingetiden, Fæstedskatten.
Grunden til hemmelighedskræmmeriet var, at arkæologerne fra Museet på Sønderskov ønskede at beskytte denne helt særlige udgravning, indtil de havde lokaliseret og opgravet to gulddepoter nedlagt i hvert sit stolpehul. Det er dog ikke de fragmenterede stykker guld, der er det mest interessante ved denne arkæologiske lokalitet. Det utrolige er, at man har fundet stolpehullerne efter noget, der i sin struktur ligner et tempel, som har fungeret gennem flere hundrede år på præcis samme sted. Man kan i udgravningen se, hvordan især de bærende stolper er blevet udskiftet fem til seks gange. Dybden af stolpehullerne fortæller, at der har været tale om et stort og synligt hus. Et lignende tempel er udgravet nær Lund og er i dag et af Sveriges mest kendte historiske steder, Uppåkra.
Der er mange fællestræk mellem Uppåkra og Fæsted. Tidsmæssigt set har de fungeret i samme periode, og det er samme typer genstande, man har fundet såsom depoter af fragmenteret guld, sværd og lanser, men det er dog potteskårene, der angiver den brede datering mellem ca. 150 f.Kr. og ca. 450-500 e.Kr. Herefter er templet lukket ned og de hellige aktiviteter måske flyttet til det område, hvor Fæstedskatten blev fundet. Her begynder aktiviteterne netop omkring år 450-500 og slutter i sidste del af vikingetiden.
Som det er tilfældet med Uppåkra er lansespidser og bøjede sværd sat ned omkring én af hovedstolperne. Under dk4´s besøg blev én af lansespidserne gravet frem. Den lå dog vandret i den øverste del udgravningsfeltet, fordi den er blevet vendt under pløjning

 

Den glemte befrielse - Da russerne tog Bornholm

DR2, 5. maj, kl. 23:00

Mens resten af Danmark jublede over befrielsen i maj 1945 gik Bornholm nogle dramatiske døgn i møde. Først to dages kraftige bombardementer, og så en besættelse af russiske stormtropper. Og bornholmerne kunne ikke få oplysninger om deres skæbne, da radioen ikke fortalte om situationen. Der gik næsten et år, før Bornholm endelig kunne fejre, at de fremmede tropper havde forladt øen. Hos dem der oplevede begivenhederne er der fortsat en bitterhed og en følelse af at være blevet svigtet af det øvrige Danmark.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 34, 2020
TV-tips, uge 04, 2021
TV-tips, uge 13, 2021