TV-tips, uge 20, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 20, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 774

af Jakob Skibsted Kristensen

Vi begynder onsdag med et lidt mørkt kapitel i nyere dansk historie, nemlig det omkring de såkaldte danske tyskertøser. Disse danskere var de mange tusinder kvinder, der under den danske besættelse forelskede sig i de tyske tropper. Disse kvinder blev hånet under besættelsen, og efter befrielsen blev flere af dem stemplet som landsforrædere og socialt udstødt. Børnene af disse forhold voksede ligeledes op med stigmaet af at være barn af en tyskertøs, og det er disse børns fortælling, vi følger. Torsdag kigger vi på blondinens historie. Ja, der er historie gemt alle steder. Denne dokumentar kigger på, hvorfor så mange prinsesser - både dem fra eventyrene og virkelighedens prinsesser – er blonde. Dokumentaren kigger ligeledes nærmere på, hvordan det at have blondt hår er blevet brugt både som magtmiddel og ideologisk. Fredag skal det handle om den kristnes kirkes historie, og den rolle kirken spillede for både opfattelsen af sex i middelalderen og ægteskabet. Lørdag fortæller de britiske prinser om deres mor Diana, og lige bagefter kommer endnu en dokumentar om Diana. ”Diana - med egne ord” er lavet med i lang tid ukendte optagelser og arkivinterview. Dianas egen historie fortalt med hendes egne ord. Optagelserne blev lavet i 1991, da hun gav en række hemmelige interviews til en kommende biografi. Her fortæller hun alt om sin barndom, sit ægteskab, spiseforstyrrelser og fødselsdepression. Søndag kigger vi på byen Roms spektakulære undergrund. Under byen finder man alt fra enorme underjordiske stenbrud, underjordiske akvadukter og store vandcisterner til udsmykkede templer og grave og den mest kunstfærdige mekanik under Colosseum, selvom dette ofte glemmes. Mandag skal det handle om retssagen mod den 82-årige gangsterleder James 'Whitey' Bulger. Retssagen kom forunderligt nok ikke til at handle så meget om de mange kriminelle aktiviteter, Whitey havde begået – heriblandt flere mord - men om hvorvidt Whitey havde været meddeler for FBI, som anklagerne hævdede, eller at han, som forsvaret hævdede, i årevis havde bestukket politiet. Tirsdag slutter vi af med et kig bag kulisserne på flere af middelalderens mest magtfulde imperier. Fra det 6. århundredes Byzantinske Rige, det middelalderlige Europa og Det Osmanniske Rige til Mogulriget, forsøger den britiske forsker Amanda Foreman at gå bag om de mandlige frontfigurer og herskere, som historierne primært handler om, og i stedet undersøge nogle af de magtfulde kvinder der gemte sig bag kulisserne.   

 

Rigtig god fornøjelse

 

Min mor var tyskertøs

Onsdag d. 16. maj 20:00 på DR K – Episode 1:4

Over 50,000 kvinder forelskede sig i de tyske soldater under besættelsen. De blev hånet, udstødt og anset for forrædere - fordi de forbrød sig mod nationens og mændenes ære. I årtier efter befrielsen blev deres antal og forelskelse nedtonet. Den del af historien passede ikke ind i den store fortælling om Danmark som en modstandsnation. Nu fortæller deres børn historien om mødrenes tyske kærlighed.

 

Blondinens kulturhistorie - God og uskyldig

Torsdag d. 17. maj 18:30 på DR K – Episode 2:4 - Norsk dokumentar fra 2017.

Hvorfor er så mange prinsesser blonde, både dem fra eventyrene og de virkelige prinsesser? Er ideen om, at blond er lig med renhed blevet brugt både som magtmiddel og misbrugt ideologisk?

 

Sex og den kristne kirke - den seksuelle revolution

Fredag d. 18. maj 09:40 på DR K – Episode 2:3 - Dokumentar fra BBC fra 2015.

I det 11. og 12. århundrede tiltog kirken sig mere og mere magt over folks hverdagsliv. Især ægteskabet og vejen dertil blev en slagmark. Sex var en synd selv indenfor ægteskabet, selv om historier om høvisk romantik og fundet af homoseksuel poesi fra præsteskabet fortalte en anden historie. Luthers reformation i 1500-tallet splittede kirken. Pludselig var sex ikke en synd. Ja faktisk var sex inden for ægteskabet ønskværdigt!

 

Diana - prinsernes historie

Lørdag d. 19. maj 15:00 på DR 2 - Britisk dokumentar fra 2017.

I 1997 omkommer prinsesse Diana i en bilulykke i Paris. Tyve år efter undersøger dokumentaren, hvordan hendes familie og venner blev påvirket af hendes død. Gennem arkivmateriale og interviews med de to sønner, prins Harry og prins William, får vi her et unikt indblik i familiens historie. Dokumentaren ”Diana - med egne ord” kommer ligeledes bagefter.

 

Roms usynlige by

Søndag d. 20. maj 16:55 på DR K - Dokumentar fra BBC fra 2015.

Roms spektakulære skyline med Colosseum, Pantheon, Cirkus Maximus og Forum er lige så bjergtagende i dag, som da de blev bygget. Men Roms undergrund er mindst lige så spændende. Under byen finder man alt fra enorme underjordiske stenbrud, underjordiske akvadukter og store vandcisterner til udsmykkede templer og grave og den mest kunstfærdige mekanik under Colosseum, der fortæller historien om de geniale romere, og hvordan de planlagde, skabte og levede i denne fascinerende og fortryllende by for mere end to årtusinder siden.

 

USA vs. gangsteren Whitey

Mandag d. 21. maj 12:20 på DR 2 - Amerikansk dokumentarfilm fra 2014.

Da FBI i 2011 arresterede den da 82-årige gangsterleder James 'Whitey' Bulger i Californien, hvor han havde holdt sig skjult i 16 år, stod han som nummer to på FBI's 'most wanted' liste efter Osama bin Laden, anklaget for gennem en menneskealder at have terroriseret Boston som leder af 'The Winter Hill Gang'. Det var lykkedes Whitey at skjule sig i så mange år, at mange mennesker satte spørgsmålstegn ved, om FBI egentligt forsøgte at finde ham, eller om de var nervøse for, hvad han kunne afsløre om organisationen. Og retssagen mod Whitey kom da heller ikke til at handle så meget om anklagerne om narkohandel, afpresning og hvidvaskning af penge for ikke at tale om de 11 mord, men om hvorvidt Whitey havde været meddeler for FBI, som anklagerne hævdede, eller at han, som forsvaret hævdede, i årevis havde bestukket politiet.

 

Kvindernes historie - magt

Tirsdag d. 22. maj 20:00 på DR K - Dokumentar fra BBC fra 2015.

Den britiske historiker, Amanda Foreman, rejser til Istanbul, Tyskland, Paris og Delhi for at undersøge myterne om, at der står kvinder bag nogle af de mest magtfulde af middelalderens imperier. Fra det 6. århundredes Byzantinske Rige, det middelalderlige Europa og Det Osmanniske Rige til Mogulriget, forsøger Amanda Foreman at gå bag den mandsdominerede opfattelse af disse imperier og drage nogle af disse magtfulde og stærke kvinder frem i lyset.

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 42, 2018
TV-tips, uge 33, 2018
TV-tips, uge 31, 2018