Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 20, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1032

 

I ugens tv-tips skal vi både til DDR, Woodstock, det dansk-tyske grænseland og til krigsforbryderproces i Tokyo. Men der er også personer at møde, såsom Ronald Reagan, Karl Otto Meyer og Dronning Ingrid. Dertil dokumentarer om kaffefirmaer i Storbritannien og rebellerne i dansk kunsthistorie. Der er kort sagt nok at se til…

God fornøjelse.

 

DDR's glemte hær

Tysk dokumentar fra 2016.

DR2, 13. maj, kl. 23:00

Siden Murens fald i 1989 har mere end 250.000 grænsevagter, hærofficerer og Stasi-medarbejdere ikke alene mistet deres arbejde, men også deres fædreland og deres identitet. De har blindt aflydt ordrer, også selv om det indebar udspionering af naboer, kolleger og familie eller i yderste konsekvens at skyde og dræbe landsmænd på flugt til Vesten. De forholder sig forskelligt til fortiden, nogle føler trang til at tilstå deres synder, andre benægter, at DDR havde et problem med menneskerettigheder.

 

The Reagan Show

Amerikansk dokumentar fra 2017.

DR2, 14. maj, kl. 18:50

Var Ronald Reagan, der var USA's præsident fra 1981-89, den kloge politiker og statsmand eller en gudbenådet skuespiller? Måske begge dele. Gennem arkivmateriale produceret i Det Hvide Hus følger vi Reagans rivalisering med den karismatiske sovjetiske leder, Mikhail Gorbatjov, og ser, hvordan han bruger alle sine ikke ringe kommunikative evner til at charmere og overvinde sovjetisk mistillid, modvilje fra et skeptisk pressekorps, og den truende fare for 3. Verdenskrig.

 

Woodstock - tre dage der forandrede en generation

Amerikansk dokumentar fra 2019.

DR2, 14. maj, kl. 21:00

Nøgne hippier, store bands og stoffer. I 1969 samledes næsten en halv million mennesker på en mark nord for New York. De kom for at høre deres livs koncert, men oplevede et kulturelt højdepunkt, der kom til at definere dem som generation. Nu, 50 år efter, vender vi tilbage til den ikoniske festival - der på trods af regn, mangel på toiletter og mad, forløb uden problemer. Et skelsættende historisk øjeblik fyldt med kærlighed, fred og musik.

 

Sandheden om din kaffe

Britisk dokumentar 2020.

DR2, 15. maj, kl. 22:05

Storbritannien er det seneste årti blevet forvandlet til en nation af kaffeentusiaster. Og folk betaler gerne i dyre domme for deres yndlingsdrik. Primus motor i denne forvandling har været amerikanske Starbucks og Nespresso. De har revolutioneret, hvad vi drikker, hvilket til dels skyldes firmaernes etiske profil - der slår på, at deres forsyningskæder ikke anvender børnearbejde. Men kan vi stole på, hvad de siger?

 

Dronning til alle tider (1:6)

DR2, 16. maj, kl. 17:20

En dokumentarserie om H.M. Dronning Ingrid i seks afsnit.
H.M. Dronning Ingrid som barn. Første afsnit handler om perioden 1910 til 1920 og fortæller om, hvordan Bernadottefamilien kommer på tronen i Sverige og hvordan den lille prinsesse, der senere bliver Danmarks dronning kommer til verden. Dramatiske politiske omvæltninger ude i Europa giver indskrænket magt til de monarkier, der overlever. Også i Skandinavien rystes kongehusene, men på sommerslottet Sofiero oplever lille prinsesse Ingrid kun familielivets idyl.

 

Rebeller i dansk kunsthistorie

DR2, 17. maj, kl. 12:35

Mange af de mest banebrydende kunstværker er blevet til fordi flere kunstnere på samme tid har besluttet sig for at udfordre den gode smag. I denne serie går Alberte Clement Meldal tæt på fire kunstnergrupper, der ikke bare var præget af tidsånden - de var også med til at skabe den. I aftenens program møder vi blandt andet to af Danmarks mest berømte nulevende kunstnere, Per Kirkeby og Bjørn Nørgaard. De fortæller om, hvordan de som purunge kunstnerspirer i 1960'erne bliver en del af et broderskab, der kommer til at ryste danskernes kunstopfattelse.

 

Grænseland - Kampen om folket (1:4)

DR1, 17. maj, kl. 20:00

Grænseområdet mellem Danmark og Tyskland har lagt ryg til nogle af de mest dramatiske begivenheder i nyere danmarkshistorie. I dag strækker den landfaste grænse sig fra Flensborg Fjord i øst til Højer i vest. Men her har grænsen ikke altid ligget. Forud for det Danmark, vi kender i dag, er gået utallige krige, tab af menneskeliv og land, splittelse og indædte kampe om sprog og national identitet. Grænseland er fortællingen om et stykke af Danmark, og en periode der blev afgørende for vores lands historie og hvem vi er.

 

Guld, Konge og Fædreland

Dansk dokumentar fra 2014

DR2, 18. maj, kl. 18:00

Sønderjyderne er tvunget i krig i tysk uniform. Europa er et helvede i flammer, mens gullaschbaronerne danser under lysekronerne i Danmark. Christian X bringer det danske monarki i fare og Emma Gad er ikke til at overse.
Historien om danskerne under 1. verdenskrig fortælles af Kronprins Frederik og Prins Joachim samt efterkommere og familie til de personer, som viser et neutralt Danmark, der nyder godt af krigen, men som må erfare, at ikke alt bliver ved...

 

Den grusomme sandhed - Krigsforbryderdomstolen i Tokyo (1:4)

Japansk dramadokumentar fra 2016.

DR2, 19. maj, kl. 14:50

Efter en brutal krig, der har efterladt millioner af døde i Asien og Stillehavsområdet, beslutter de allierede i 1945 at nedsætte en krigsforbryderdomstol i Tokyo, hvor 28 japanske militære- og politiske ledere bliver anklaget for krigsforbrydelser. Tribunalet træder sammen i 1946 og består af elleve dommere fra elleve allierede lande, der hurtigt af politiske, faglige og personlige grunde kommer på kant med hinanden.

Anden del af serien kommer umiddelbart efter, kl. 15.40

 

Karl Otto Meyer

DK4, 19. maj, kl. 20:30

Dokumentarfilm om den legendariske frontfigur for det danske mindretal i Sydslesvig, Karl Otto Meyer. I filmen, der følger ham i de sene leveår, fortæller han sin fascinerende og dramatiske historie om at vokse op som dansker under tysk herredømme, og hvordan det prægede hans kamp for danskheden syd for grænsen.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 23, 2020
TV-tips, uge 35, 2019
TV-tips, uge 24, 2020