Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 23, 2021

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 842

 

Flow-tv i uge 23 er naturligvis præget af EM i fodbold – men der er faktisk også andre programmer, som man kan se ind imellem, hvis det altså ikke er for godt vejr. Fx en dokumentarserie om Irak-krigen – om flugtruter over Pyrenæerne under 2. verdenskrig – om en anden flugt, nemlig Lorentzens flugt fra Horsens Statsfængsel. Der er desuden modehistorie, endnu en dokumentar om, hvem der myrdede Palme og en dokumentar om Apollo 11. Genforeningen bliver endelig fejret – højreekstremisterne i USA undersøges – og endelig tegnes og fortælles Trediveårskrigen. God fornøjelse!

 

Flugtkongen

DR2, 9. juni, kl. 18:30

I 1949 flygter indbrudstyven Carl August Lorentzen igennem en 18 meter lang tunnel fra Horsens Statsfængsel. Det tog ham knap et år at grave tunnelen trods livsfare og sammenstyrtninger. Men hvem var manden bag Danmarkshistoriens længste og mest spektakulære tunnelflugt egentlig? Og hvordan lykkedes det Lorentzen at bygge tunnelen, som arkæologer for nyligt forsøgte at genfinde under den gamle fængselsgård i Horsens fængselsmuseum.

 

Der var engang en krig (2:5) - Oprøret

DR2, 10. juni, kl. 21:30

Britisk dokumentarserie fra 2020. (Once Upon a Time in Iraq) 2003 er det bedste og værste år i den amerikanske oberstløjtnant Sassamans liv. Han er øverstkommanderende på militærbasen i den irakiske by Balad. Området er fuldt af Saddam Husseins loyale støtter. Han forsøger at indføre demokrati, men militærets nedkæmpning af en irakisk oprørsgruppe får alvorlige konsekvenser.

 

2. Verdenskrigs store flugtruter - over Pyrenæerne

DR2, 11. juni, kl. 18:25

Britisk dokumentar fra 2018. (WWII's Great Escapes - The Freedom Trails) Under 2. Verdenskrig flygtede mange allierede krigsfanger gennem ukendt terræn og fjendeland for at nå tilbage til deres egne. Det var aldrig gået uden modige, lokale modstandsfolks hjælp. Den farligste og mest berømte rute ud af det nazistisk okkuperede Frankrig gik over Pyrenæerne til Spanien. På vejen lurede farerne over alt fra tyske soldater, Vichy-politiet, lokale stikkere til bjergene selv.

 

Hvem var Palmemorderen?

DR2, 12. juni, kl. 12:00

Svensk dokumentar fra 2021. (Palmemördaren) I 1986 blev Sveriges statsminister Olof Palme myrdet. I årevis har mordet været uopklaret og forskellige teorier afprøvet i efterforskningen. Men i juni 2020 er der endelig gennembrud i sagen. En tidligere mistænkt er igen i politiet søgelys. Den såkaldte 'Skandiamand' eller Stig Engstöm passer på vidners beskrivelser. Og sagen bliver derfor lukket. Men hvor sikre kan vi være på, at det var den nu afdøde Stig Engström, som stod bag mordet på Olof Palme?

 

Europa i krise gennem 1000 år i ord og tegninger

DK4, 12. juni, kl. 16:45

Hvad sker der, når man sætter en kulturarvsforsker og en tegner sammen og beder dem i ord og tegninger at skildre fortidens europæiske kriser, katastrofer og genopstandelser? Hvordan håndterede tidligere tiders europæere modgangstider? Hvad fik de af betydning for eftertiden? Og kan historien lære os noget om, hvordan vi skal håndtere nutidens europæiske kriser? I dette program handler det om 30-års-krigen fra 1618-1648. En af de mest brutale perioder i europæisk historie, men også en krig, hvis udfald tegnede konturerne til det europæiske statssystem, vi kender i dag.

 

Fra chic til hip - 70 års modehistorie (1:4)

DR2, 13. juni, kl. 09:30

Amerikansk dokumentarserie fra 2019. (American Style) Historie og mode hænger uløseligt sammen. I krisetider er moden enkel og sparsommelig - i opgangstider er den overdådig og farvestrålende. Vi ser på mode og stil i tiden under 2. verdenskrig, og i efterkrigstiden hvor økonomien blomstrer og Hollywood bliver inspirationskilde til den amerikanernes livsstil.

De øvrige tre afsnit i serien følger umiddelbart efter.

 

Vi fejrer Genforeningen - Direkte fra Dybbøl

DR1, 13 juni, kl. 11:30

Dronning Margrethe er med når Sønderjylland fejrer 100-året for genforeningen med Danmark. Vi sender direkte fra de mange fester rundt i Sønderjylland, heriblandt den store genforeningsfest på Kongeskansen ved Dybbøl mølle.

 

Det amerikanske oprør

DR2, 14. juni, kl. 23:00

Amerikansk dokumentar fra 2021. (American Insurrection) I kølvandet på angrebet på Capitoll Hill den 6. januar 2021 undersøger denne dokumentar den voldelig højreekstremismes fremmarch i USA.

 

Dokumania: Apollo 11

DR2, 15. juni, kl. 21:00

Amerikansk dokumentar fra 2019. (Apollo 11) Det var den første bemandede landing på Månen. En historisk begivenhed, der bragte menneskeheden ind i fremtiden. Gennem hidtil usete film- og lydoptagelser vækkes månelandingen i 1969 til live igen. Vi følger den ikoniske rummission og astronauterne helt tæt på - fra opsendelsen af Saturn V-raketten, folkene i kontroltårnet til Neil Armstrong bliver det første menneske på Månens overflade.

[Historie-online.dk, den 8. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 41, 2020
TV-tips, uge 12, 2021
TV-tips, uge 45, 2021