TV-tips, uge 25, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 25, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 571

Af Christoffer Quist

Onsdag begynder vi med første afsnit af dokumentarserien ”Flådens historie”. Vi er i selskab med Troels Kløvedal, som besøger skibet Dannebrog, hvor han bliver vist rundt af vores majestæt Dronning Margrethe. Der bliver fortalt, hvordan kongefamilien igennem tiden har haft indflydelse på flåden, og hvilken betydning det har haft for, hvordan den ser ud i dag. Torsdag kan man se en amerikansk dokumentarfilm fra 2009, ”USA's farligste mand”.  Vi følger historien om Daniel Ellsberg, der blandt andet blev kendt for at lække fortrolige papirer vedrørende Vietnam-krigen. Fredag begynder vi weekenden med det sidste afsnit af dokumentarserien ”Australiens historie”. Serien har i de tidligere afsnit beskæftigede sig med nogle af de første mennesker i Australien. Her til slut er det de moderne australier og deres soldater historisk. Lørdag tager vi fat på det tredje afsnit af serien ”Af nød og lyst - om kongebryllupper gennem tiden”. I dette afsnit beskæftiger vi os med Kong Gustav III af Sverige og hans ægteskab med Sofia Magdalena. Vores værter i serien er Linda Nyberg, som arbejder sammen med historikeren Christopher O'Regan. Søndag slutter vi weekenden med at kunne se alle tre afsnit af serien ”Englands magtfulde fæstninger”. DRK sender alle tre afsnit i rap, hvor vi udforsker britiske borge og fæstningsværker, som i starten havde til formål at holde Vikingerne ude af landet. Mandag begynder vi ugen med en amerikansk dokumentarserie fra 2012, ”80'erne”. Dette afsnit har titlen ”Narkokongerne på Wall Street”, som minder meget og filmen ”Wolf of Wall Street”. Tirsdag kan vi se en fransk dokumentarfilm fra 2016, ”Solkongens død”. Serien omhandler konge Ludvig 14. som selv i en lang række af excentriske franske konger tager prisem som den ultimative ’madman’. Da han døde i 1715, var en kongelige begravelse ikke nok, da han selv mente, han var mere end en konge, han var en gud.

-          Rigtig god fornøjelse

 

Flådens historie (1:7)

Onsdag d. 20. juni på DRK 20:00 – 20:30

H.M. Dronningen fortæller Flådehistorie. Troels Kløvedal besøger H.M. Dronning Margrethe ombord på Kongeskibet Dannebrog til en samtale om livet på søen, svenskekrigene og om dansk ekspeditionshistorie. Dronningen fortæller om kongefamiliens og ikke mindst hendes far Kong Frederik IX's glæde ved Dannebrog, samt hendes spændende erindringer fra en barndom omgivet af søfolk. Der bliver desuden tid til en lille privat rundvisning på Dannebrog.

 

USA's farligste mand

Torsdag d. 21. juni på DRK 23:50 – 01:20

Historien om militæranalytikeren Daniel Ellsberg, der i 1971 risikerede fængsel på livstid ved at lække en hemmeligstemplet rapport på 7000 sider om Vietnamkrigen. I 1971 var USA dybt involveret i Vietnamkrigen, der var startet på grundlag af en løgn om et nordvietnamesisk angreb på amerikanske krigsskibe i Tonkinbugten. Ved valget i 1969 havde præsident Johnson taget konsekvensen af en stadig mere skeptisk befolkning og genopstillede ikke, mens præsident Nixon blev valgt på et løfte om at afslutte Vietnamkrigen. I stedet udvidede Nixon og hans sikkerhedspolitiske rådgiver og senere udenrigsminister, Henry Kissinger, i al hemmelighed krigen til Cambodia og Laos. Derfor besluttede Ellsberg, der efter mange ture til Vietnam ikke alene havde mistet troen på, at USA kunne vinde krigen, men også var begyndt at tvivle på legitimiteten, at satse alt på at få afsluttet den krig, han selv havde været med til at planlægge.

 

Australiens historie (6:6)

Fredag d. 22. juni på DRK 14:35 – 15:20

Den anden halvdel af det 20. århundrede har styrket den australske økonomi og selvbevidsthed, og forholdet til landets oprindelige befolkning er blevet lidt mindre krampagtig. Efter Vietnam-krigen blev australske soldater holdt hjemme, men er siden invasionen i Afghanistan i 2001 igen begyndt at deltage i militære operationer.

Historien om de mennesker, steder og begivenheder, der har formet Australien fra de første mennesker satte deres fod på kontinentet og til I dag.

 

Af nød og lyst - om kongebryllupper gennem tiden (3:5)

Lørdag d. 23. juni på DRK 14:00 – 14:30

Kong Gustav III af Sverige lovede sin mor evig troskab og en livslang kærlighed, men hans hustru Sofia Magdalena skulle aldrig få samme plads i hans hjerte. Ægteskabet, der blev indgået i 1766, var arrangeret af nød mere end af lyst, og Sofia Magdalena længtes hele livet tilbage til sit Danmark.

I denne serie ser Linda Nyberg sammen med historikeren Christopher O'Regan og andre eksperter på kongelige bryllupper gennem tiden - bryllupper, der ofte har handlet om magt og politiske alliancer, sjældent om kærlighed.

Nordvision fra Sverige.

 

Englands magtfulde fæstninger (1:3)

Søndag d. 24. juni på DRK 10:05 – 12:40

Den britiske historiker, Sam Willis, fortæller her om de britiske borge og fæstningsværker fra de dukker op sammen med normannerne og William Erobreren i 1066 til den længste belejring på engelsk jord af Kenilworth Castle 200 år efter. Fæstningsværkerne skulle understøtte den normanniske invasion, men blev hurtigt et våben i hænderne på forræderiske adelsmænds udfordring af kongemagten.

 

80'erne: Narkokongerne på Wall Street

Mandag d. 25. juni på DRK 17:20 – 18:10

Kom med på en rejse tilbage til 80'erne. Et årti fyldt med beslutninger, personligheder og opfindelser, som ændrede fremtiden. Her ser nogle af tidens største ikoner tilbage på årtiet, hvor jetsetlivet tog fart sammen med forbruget af kokain.

 

Solkongens død

Tirsdag d. 26. juni på DRK

Fransk dokumentar fra 2016. 19:05 – 19:56

Den franske enevældige konge Ludvig 14. (1638-1715) regerede fra 1638-1715 og er dermed det længst regerende statsoverhoved i Europas historie. Samtiden opfattede Solkongen som udødelig, men da han i 1715 lå på et endog meget smertefuldt dødsleje - han led af koldbrand - imødeså han sin død med den samme elegance, han havde vist gennem hele sin regeringstid. Solkongens død blev et storslået show, en 'god død', gennemført i al offentlighed.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 20, 2018
TV-tips, uge 36, 2018
TV-tips uge 11, 2018