Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 26, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 788

 

Denne uges TV-tips indeholder programmer om mange forskellige emner: Beatles, Det store togrøveri, legenden om Atlantis fx. Men også et portræt af Christian Ditlev Frederik Reventlow, et besøg i Kongernes Jelling, Led Zeppelin i Danmark og krigsfanger under første Verdenskrig. Helt aktuelt bliver det i en dokumentar om corona i USA, og helt nostalgisk bliver det, når TV2 Sport viser det danske fodboldlandsholds kampe ved EM i 1992. Og så er det i denne uge, at DR2 sender flere Susanne Bier-film – dem bør man også fange, hvis man altså kan løsrive sig fra det fine sommervejr, vi er blevet lovet. God fornøjelse!

 

Det store togrøveri - de glemte bånd

Britisk dokumentar fra 2019.

DR2, 24. juni, kl. 21:30

I 1963 kaprede og plyndrede en bevæbnet røverbande posttoget fra Glasgow. Det lykkedes de15 røvere at slippe væk med 2,6 millioner pund og dele byttet mellem sig. Men få dage efter blev flere af dem fanget. Gennem optagelser med hjernen bag røveriet afsløres sandheden om en af det 20. århundreds mest berømte forbrydelser. Hvem af røverne slap væk? Og hvorfor er hovedparten af pengene aldrig fundet?

 

Beatles og historien om Apple

Britisk dokumentar fra 2017.

DR2, 25. juni, kl. 11:40

I 1967 grundlagde Beatles forretningsimperiet Apple, et alternativt kompagni, der skulle revolutionære musik-, forlags, eletronik-, film og modeindustrien, og slippe kreativiteten løs, sprede værdierne fra hippie- og modkulturen - og spare de fire rockstjerner for at betale skat! I fem korte år i slutningen af 1960'erne var Apple det mest farverige, aparte og kaotiske kompagni, der nogen sinde har eksisteret. Selvfølgelig gik det galt, som det må gøre, når alle fra direktør til bybud tager syre i arbejdstiden!

 

Legenden om Atlantis

Amerikansk dokumentar fra 2016.

DR2, 26. juni, kl. 10:40

Legenden om det forsvundne Atlantis har været diskuteret i flere tusind år. Bl.a. beskrev den græske filosof Platon en mægtig civilisation, der bredte sig fra midten af Atlanterhavet til Europa og dele af Afrika. Men er der noget om snakken? Og hvis Atlantis har eksisteret, er det så muligt i dag at finde spor efter denne forsvundne civilisation? Instruktøren James Cameron har sat sig for sammen med en gruppe af arkæologer, naturvidenskabelige forskere og historikere at søge efter dette tabte rige på havets bund.

 

Fodbold: EM 1992 - Danmark-Tyskland

Finale

TV2 Sport, 26. juni, kl. 17:55

Se en fantastisk finale, hvor de danske fodboldrenge 26. juni 1992 skriver fodboldhistorie og vinder EM. Danmark har oprindeligt slet ikke kvalificeret sig, og spillerne er taget på ferie. Men de bliver indkaldt efter, at Jugoslavien trækker sig pga. af krig i landet. Resten er som bekendt historie, og de danske spillere går hele vejen, da de først er samlet. John 'Faxe' Jensen indleder finalesejren på 2-0 ved at ramme bolden "lige i røven", som Flemming Toft siger under kampen. Han kommenterer sammen med Preben Elkjær, og får et nyt ord på nationens læber, da han i begejstring udbryder det nu klassiske "Hut-li-hut".

 

I vikingernes land

Er det alt sammen opført som pral, fordi Harald Blåtand skulle imponere?

DK4, 26. juni, kl. 21:15

"I vikingernes land" besøger denne gang det store, mærkelige kompleks, der i dag betegnes som "Kongernes Jelling". Det er her, Harald Blåtand lod opstille sin store sten over sin far Gorm "den Harald, der vandt sig al Danmark og Norge og gjorde danerne kristne", som der står skrevet. Men hvorfor havde han så travlt med at skulle sætte sig dette minde i lige netop Jelling, der i vikingetiden lå på et tilsyneladende ikke centralt område midt i Jylland? I det hele taget er der mange gåder forbundet med Jelling-komplekset, og nogle af dem forsøger overinspektør Hans Ole Matthiesen fra Nationalmuseet/Kongernes Jelling at komme med nogle teorier om.

Også den mægtige Ravningbro ser ud til at være en del af Jellings og Harald Blåtands historie. Den blev bygget i Harald Blåtands regeringstid på det bredeste sted over Vejle Ådal få kilometer fra et naturligt vadested over Vejle Å. Hvorfor er en gåde, for denne længste bro i Danmarkshistorien frem til opførelsen af den gamle Lillebæltsbro, er helt unødvendig set ud fra et praktisk synspunkt

 

Hævnen

Dansk prisvindende spillefilm fra 2010.

DR2, 27. juni, kl. 20:00

Anton arbejder som læge i en nødhjælpsorganisation og pendler mellem en flygtningelejr i Afrika og sit hjem i Danmark, hvor han har to små sønner. Han har svigtet sin elskede kone Marianne, og de prøver nu at vænne sig til et liv uden hinanden. Sideløbende begynder deres 10-årige søn Elias at blive venner med den nye dreng i klassen, den velhavende Claus' søn Christian. Dette umage venskab udvikler sig snart til en foruroligende alliance, som truer med at ødelægge landsbyidyllen for altid. Filmen trækker spor fra den brutale hverdag i en afrikansk flygtningelejr til den postkort-smukke idyl i en sovende dansk provinsby.

 

Manden bag det moderne menneske

Dansk portræt fra 2020

DK4, 28. juni, kl. 18:00

Gennem sin adelige slægt arver statsmanden Christian Ditlev Frederik Reventlow i 1770´erne herregården Pederstrup sammen med en række andre godser på Lolland. Og her kommer Herregården Pederstrup i høj grad til at have en særlig betydning for Reventlow og for de mange reformer, som han stod bag. Sammen med en kreds af indflydelsesrige mænd omkring daværende kronprins Frederik stod Reventlow nemlig bag det store lovgivningsarbejde i 1780´erne, der blandt andet første til stavnsbåndets ophævelse og til skolereformen i 1814, hvor undervisningspligten bliver stadfæstet. Meget af forarbejdet til dette fandt sted på Pederstrup og de omliggende gårde, hvor Reventlow afprøvede mange af sine ønsker og idéer til reformerne før lovforslagene blev fremsat. I programmet om C.D.F Reventlow besøger dk4 herregården på Pederstrup, der er i dag indrettet som et museum. Her fortælles historien om Reventlow gennem de møblerede stuer og personlige ejendele, og museumsinspektør Louise Sebro skildrer, hvilken stor betydning adelsmanden har for det moderne Danmark, som vi kender i dag.

 

Da Led Zeppelin ramte Søborg

DR2, 29. juni, kl. 12:10

Dette er historien om dengang en nydelig hattedame fra Nyhavn forsøgte at stoppe en koncert med et af verdens største rockbands. Dette er historien om den dag, Led Zeppelin ramte Søborg.
TV-Byen i Søborg er Danmarks Radios TV-hovedkvarter i 43 år, fra 1963 og frem til 2006. I den periode optræder nogle af musikhistoriens største ikoner i studierne ved Hareskovvejen nord for København.

 

USA's dødbringende fejltagelse

Britisk dokumentar fra 2020.

DR2, 29. juni, kl. 12:30

Coronaepidemien har ramt USA hårdt, og på nuværende tidspunkt har man registreret over 100.000 dødsfald. Her undersøger journalist Hilary Andersson coronaviruspandemien i Amerika. Hun møder fortvivlede læger, sundhedsarbejdere og aktivister og spørger: Hvordan 21.000 mennesker kunne dø i en by med nogle af de bedste sundhedsydelser i verden?

 

I krigens skygge - Den gode vilje

DR2, 30. juni, kl. 15:45

Mens 1. verdenskrig raser, bliver krigsfanger gemt væk i uhumske lejre langt borte. Dansk Røde Kors får til opgave at holde øje med dem fra østfronten. Midt i krig og revolution, kæmper en række danske udsendte for at forhindre en af verdenskrigens største tragedier.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 10, 2021
TV-tips, uge 20, 2020
TV-tips, uge 09, 2021