Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 30, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1523

 

En del interessante historiske udsendelser i sommervarmen. Nogle er genudsendelser, men måske fik man dem ikke set første gang. Fx serien om ”Danske katastrofer” i seks dele eller serien om Vietnamkrigen fra 1858 og frem i ti dele.

 

Danske katastrofer - Branden på Hotel Hafnia 1973 (1:6)

Onsdag den 24. juli 16:30 på DRK

Lørdag den 1. september 1973 sniger en pyroman sig ind på det gamle hotel Hafnia i hjertet af København. Lynhurtigt breder ilden sig i de gamle trækonstruktioner og mange bliver fanget på de øverste etager. 35 mennesker omkommer den nat. Børn og voksne. Hele familier bliver udslettet.
Med øjenvidneberetninger fra to tidligere røgdykkere og en overlevende, fortæller historikeren Rasmus Dahlberg om en af de værste danske hotelbrande nogensinde. En brand der trækker sine spor helt op til i dag.

Efterfulgt af

Danske katastrofer - Flystyrtet ved Dubai (2:6)

Tirsdag den 14. marts 1972 er 106 charterturister fra Tjæreborg Rejser på vej hjem fra paradisøen Ceylon. Over det indiske ocean går det galt. Flyet fra Sterling Airways mister orienteringen og styrter til sidst ned i Oman bjergene på den arabiske halvø. I alt 112 mennesker mister livet.
Med beretninger fra en tidligere stewardesse og en pårørende, fortæller historikeren Rasmus Dahlberg om den værste danske flykatastrofe nogensinde.
Der findes stadig rester efter det voldsomme flystyrt på bjerget nær Dubai.

 

Utøya: De overlevende fortæller

Torsdag den 25. juli 19:55 på DR2

Rekonstruktion Utøya: At overleve og leve videre
Rakel, Mohammed, Jenny og Torje overlevede et af vor tids mest omfattende og brutale terrorangreb. Nu samles de igen i et tomt filmstudie i Nordnorge. Her skal de i løbet af to uger vende tilbage til den 22. juli 2011 sammen med 12 andre unge. Det var den dag et fascistisk korstog mod det åbne, multikulturelle og demokratiske samfund kostede 69 menneskeliv. De fire overlevende genskaber smertelige, angstfyldte minder, fordi de er overbeviste om, at det er vigtigt at mindes - for dem selv, for os andre, for samtiden og for eftertiden.

 

Biblens gåder - Ægyptens ti plager

Fredag den 26. juli 18:20 på DRK

Tysk dokumentar fra 2015.

De ti plager: vand til blod, frøer, myg, fluer, kvægpest, bylder, hagl, græshopper, mørke og død var Israels gud, Jahves, straf over Ægypten, fordi Farao nægtede at lade israelitterne rejse ud af landet. Arkæologerne har aldrig fundet beviser på, at der har levet israelitter i Ægypten, og mener derfor, at plagerne er en myte. Den amerikanske epidemiolog John Marr har en anden tilgang til historien, og han mener at kunne se en klar kæde af årsag og virkning, der beviser, at de ti plager fandt sted, nøjagtigt som beskrevet i Biblen.

Efterfuldt 19:10 af

Biblens gåder - Jerikos fald

Hidtidige arkæologiske udgravninger sætter spøgsmålstegn ved den bibelske fortælling om den israelitiske feltherre, Josvas, erobring af Jeriko, hvis mure på belejringens syvende dag brød sammen ved lyden af Josvas trompeter. Den amerikanske bibelske arkæolog, Bryant Wood, mener imidlertid, at han bl.a. ved hjælp af nye dateringer kan bevise den bibelske version af forløbet.

 

Frøken Frimans krig IV (1:3) 

Lørdag den 27. juli 20:00 på DRK

Svensk komediedramaserie fra 2017.

Forandringens vinde blæser gennem både det svenske samfund og Dagmar Frimans engagerede kvindegruppe. Året er 1908. Arbejderbevægelsen er på fremmarch, og det mærkes hos fødevarekooperativet Svenska Hem såvel som hos konkurrenten Frithiof Johannesson. Gamle venskaber sættes på prøve, og ny kærlighed opstår.

Efterfulgt af afsnit 2 og 3.

 

Rusland rundt - de sneklædte vulkaner

Søndag den 28. juli 20:00 på DR2

Rejseprogram fra BBC fra 2017.

I 100 året for den russiske revolution sætter Simon Reeve ud på en storslået rejse tværs over verdens største land. Han starter østpå på halvøen Kamsjatka, 6.500 kilometer fra Moskva, for at undersøge en af de mest afsideliggende regioner i landet. Indbyggertallet i Ruslands fjernøsten har været støt faldende i adskillige år, men Simon møder rensdyravlere, der stadig formår at skabe sig en eksistens i det smukke, men ugæstfrie landsskab.

Originaltitel: Russia With Simon Reeve

 

Vietnamkrigen 1858-1961 (1:10) 

Mandag den 29. juli 12:00 på DRK

Amerikansk dokumentarserie af Ken Burns og Lynn Novick fra 2017.
(The Vietnam War)
Frankrig angreb Vietnam ved Danang i 1858 og etablerede som koloniherrer Fransk Indokina i 1887. Efter en lang og brutal krig besejrede de vietnamesiske nationalister under ledelse af Ho Chi Minh, franskmændene ved Dien Bien Phu i 1954. Samme år blev Vietnam ved en konference i Geneve delt ved den 17. breddegrad, indtil der kunne blive afholdt frie valg i hele Vietnam. I den nordlige del herskede kommunisterne, der ville genforene landet, mens amerikanerne støttede Ngo Dinh Diems upopulære regime.

Efterfulgt 13:00 af

Vietnamkrigen 1961-1963 (2:10)

Sydvietnams leder, Ngo Dinh Diem, nægtede af afholde de lovede valg og udråbte i stedet Sydvietnam til en selvstændig republik. En hjørnesten i den amerikanske politik under Den Kolde Krig var dominoteorien, der sagde, at hvis Sydvietnam faldt til kommunismen, ville resten af Sydøstasien følge efter. Derfor blev amerikanske præsidenter ved med at støtte den mere og mere upopulære og autoritære Dinh Diem. Præsident Kennedy øgede antallet af amerikanske militærrådgivere og gav i november 1963 grønt lys til at kup mod Diem.

 

Dronning Mauds album 

Tirsdag den 30. juli 23:30

Norsk dokumentar fra 2016.

Prinsesse Maud af Wales var halvt dansk, og det var til en sommerfest hos bedsteforældrene, Kong Christian IX og dronning Louise, at hun sagde ja til sin fætter prins Carl. Hun var en datter af det det Britiske Imperium, som sagde ja til en dansk prins på Bernstorff Slot og endte på den norske trone. I denne dokumentar åbnes for første gang en kongelig fotoskat, som giver et unikt historisk indblik bag de lukkede døre i det britiske, danske og norske aristokrati.

[Historie-online.dk, den 23. juli 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 13, 2019
TV-tips, uge 36, 2020
TV-tips, uge 44, 2019