TV-tips uge 31
Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 31

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 924

Af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge starter vi med et kig på den gruppe af italienere der i slutningen af 1800-tallet immigrerede til USA, og var med til at opbygge den amerikanske mafia. Torsdag skal det tog handle om noget helt andet, idet vi tager et kig på en af Englands største riddere i middelalderen – William Marshall. Fredag skal det handle om den kontroversielle danske skikkelse Erik Scavenius. Erik Scavenius var i årene efter Anden Verdenskrig syndebukken for Danmarks samarbejdspolitik med det nazistiske Tyskland, der efter Tysklands fald blev set meget negativt på. Efterfølgende historikere har dog nuanceret synet på Scavenius meget, og det hører nu til fortællingen om den danske politiker, at hans politik var med til at redde mange danske liv under krigen. Lørdag kommer der et afsnit af Hvem var det nu vi var der denne gang kigger nærmere på hvem danskerne var i år 1991. Søndag kommer begge episoder af dokumentaren om den yderst velbevarede mumie af den egyptiske farao Tutankhamun, der blev fundet med alle sine rigdomme. Mandag kigger vi igen på en gammel betydningsfuld dansk politiker, nemlig Thorvald Stauning der var den første socialdemokratiske statsminister, og sammenlagt var statsminister i næsten 16 år i mellemkrigstiden. Magten havde dog personlige bagsider for den danske politiker. Tirsdag slutter vi af med den fascinerende historie omkring hvordan tyske Ursula Kuczynski kom til Oxford efter Anden Verdenskrig, og som sovjetisk spion var med til at stjæle teknologien om atombomben til Sovjetunionen.           

Rigtig god fornøjelse

Onsdag d. 2 august

Den amerikanske mafia: Den første krig

Kl. 17:30 på DR 2

I slutningen af 1800-tallet immigrerer en stor gruppe italienere til USA fra Syditalien og Sicilien. Med italienerne kommer også den organiserede kriminalitet og den italienske mafia. På mindre end to årtier går 30-årige italienske Charles Luciano fra at være en fattig immigrant til at være en succesfuld kriminel i New York. Alt imens planlægger han at slå de siddende kriminelle bosser ihjel.

Torsdag d. 3 august

William Marshall: Den største ridder

Kl. 18:10 på DR K

Dette er historien om den glemte britiske helt, William Marshall. Som soldat og ridder kæmpede han side om side med hele fire britiske konger op gennem det 12. og 13. århundrede. Han kæmpede kampe i hele Europa og forblev tro mod dem, han tjente. Det siges, at han i en alder af 70 år reddede England fra en fransk invasion.

Fredag d. 4 august

Store danskere - Erik Scavenius

Kl. 15:00 på DR K

Danmarks mest forhadte politiker gennem tiderne er Erik Scavenius. Han var politikeren der trykkede hånd med Hitler og udtalte sig beundrende om nazi-tysklands sejre under Anden Verdenskrig. Alligevel er historikerne i dag ikke i tvivl. Han var en statsmand af internationalt format, der skånede Danmark for krigens rædsler under både Første og Anden Verdenskrig.

Lørdag d. 5 august

Hvem var det nu vi var - 1991

Kl. 17:30 på DR 1

Jacob Riising har inviteret fire kendte danskere i studiet til en quiz med meget højt humør om et år, der var engang. Aftenens gæster Anne Glad, Louise Wolff, Niels Folmann og Kåre Quist genoplever året 1991, hvor en luftkaptajn fra SAS bliver folkehelt, en major med pegepind bliver tv-darling, og årets musikalske landeplage er en sang med Krummer i. I 1991 rejser Anne Glad til Paris for at være au pair, og Niels Folmann oplever glæden ved bleer med lækagebarriere. Og mens Kåre Quist kører rundt som annoncesælger i det midtjyske, vælger den unge Louise Wolff at se tv fra morgen til aften.

Søndag d. 6 august

Tutankhamun: Mysteriet om den brændte mumie

Kl. 17:20 på DR K – Episode 1 & 2

I 1922 gør arkæologen Howard Carter et historisk fund, da han finder Tutankhamuns grav. En farao-grav fyldt med alverderns skatte. Næsten et århundrede efter er historien om Tutankhamun dog stadigvæk mangelfuld. Egyptologen Chris Naunton tager derfor tilbage til graven, hvor han undersøger arkæolog Howard Carters noter, der antyder, at der gik ild i den unge Tutankhamun efter begravelsen.

Mandag d. 7 august

Store danskere - Th. Stauning

Kl. 16:00 på DR K

Thorvald Stauning var cigarsortereren der endte som statsminister. Han blev født i fattigdom og endte som nationens samlingspunkt. Men karrieren kostede. Han ofrede sig selv, venskaber, og kvinderne for at ændre samfundet og for at få magten. Han havde problemer med alkohol og så gemte han på en hemmelighed, som familien først fandt ud af 60 år efter hans død.

Tirsdag d. 8 august

Spionen der stjal atombomben

18:05 på DR K – Britisk dokumentar

I januar 1941 ankommer den tyske jødiske flygtning Ursula Kuczynski sammen med sine børn til Oxford. Hun har ingen bagage, ingen bolig og ingen forbindelser i området, men slår sig ned og lever et stilfærdigt hverdagsliv i universitetsbyen, der på grund af krigen rummer mange af Storbritanniens regeringskontorer og militære organisationer. Men Ursula har en hemmelighed – hun er sovjetisk spion.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-Tips uge 35
TV-tips uge 39
TV-tips, uge 25, 2018