Menu

TV-tips, uge 32, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1599

 

Denne uge er vi klar til at hilse på Maria Callas, om Albert Speers danske barnebarn, miniskørtets revolution. Men også rødstrømper og blåstrømper, dansk transporthistorie, den stammende Kong George VI, irsk whiskey - samt mord på parkeringspladsen og badeværelset. Så det er nok at gå i gang med! God fornøjelse!

 

Min morfar, Hitlers ven

Adam Holm møder Albert Speers danske barnebarn.

DR2, 5. august, kl. 21:30

Hvordan er det at være efterkommer af en de mest kendte topnazister fra 2. verdenskrig?
Det forsøger Adam Holm at få svar på, når han møder Moritz Shcramm, barnebarn af Albert Speer, Hitlers hof-arkitekt, personlige ven og rustningsminister under 2. verdenskrig. Moritz har boet i Danmark i over 20 år, men har holdt sine familierelationer tæt til kroppen. Nu fortæller han åbent og ærligt om sin morfars forbrydelser, sit eget liv og opdragelse, og ikke mindst den kollektive tyske skyld, der hviler ekstra tungt over ham og hans familie - selv her 75 år efter krigens afslutning.

 

Da Danmark blev flettet sammen (1:4)

DR2, 6. august, kl. 21:00

Find den nostalgiske kikkert frem og rejs med, når vi følger i sporene på alle tiders dansk transporthistorie. Den ligger lige udenfor vinduet og er altid et stop værd. Vi begynder med kanaler og havne, der i generationer har spillet en nøglerolle for mobilitet og industrialisering.

 

Den irske whiskey-revolution (1)

DK4, 6. august, kl. 21:05

Det var i Irland, at man første gang kunne finde dokumentation for destillering og nydelse af whiskey. Sidstnævnte faktisk i en så høj grad, at det forlyder, at en klanhøvding i år 1405 døde af at have indtaget for meget whiskey. Siden da er de gyldne dråber blevet Irlands nationale drik, og indtil 1920'erne sad irerne på størstedelen af whiskey-markedet. Det vil sige, at for hver 10 whiskey'er, der blev solgt, så var de 7 af dem irske. Men blandt andet den irske borgerkrig og alkoholforbuddet i USA havde store konsekvenser for den irske whiskey-industri. Så store at der i 1980''''erne kun var meget få destillerier tilbage i Irland. Inden for de seneste par år, er der sket en decideret whiskey-revolution i landet, hvor masser af nye destillerier dukker op, og med baggrund i den irske whiskey-tradition bliver der eksperimenteret med nye smagsvariationer.
I gennem to programmer rejser Kirstine Sideroff Larsen rundt i det irske whiskey-landskab for at finde ud af, hvorfor irsk whiskey er den bedst sælgende spiritus i verden lige nu. Hun besøger blandt andet destilleriet, der laver danskernes irske favorit-whiskey, Tullamore Dew, det første destilleri i Dublin i over 125 år, Teeling Whisky Distillery samt en bondegård med et tilhørende destilleri.

 

 
Kongens tale
Britisk dokumentarprogram fra 2010.

DR2, 7. august, kl. 21:40

Den sande og inspirerende historie om prins Albert, den senere kong George VI's kamp for at overvinde sin frygtelige stammen. Et talehandicap, der havde plaget ham siden barndommen og forkrøblet forholdet til faren, kong George V. Som medlem af kongehuset var Albert nødt til at tale offentligt, og det kom til flere pinlige og ydmygende episoder. Derfor henvendte Albert sig til den uortodokse australske talepædagog Lional Logue for at få hjælp. Efter brorens, Edwards, abdikation i 1936 blev Albert overraskende konge. Og den første konge, der via radioen var i stand til at tale til millioner af sine undersåtter på en gang og helt inde i deres stuer.

 

Operadivaen Maria Callas
Fransk musikdokumentar fra 2017.

DR2, 8. august, kl. 11:15

Maria Callas var en af det 20. århundredes mest feterede sopraner. En diva, der revolutionerede operakunsten med sin stemme og karisma. Gennem interviews, nyhedsindslag og private optagelser fortæller det globale sangikon med egne ord om sit ekstraordinære liv og karriere. En intim fortælling om to personer - Maria og Callas - og om ensomhed, ulykkelig kærlighed og stemmeproblemer.

 

Vejen er lang - Rødstrømper og Blåstrømper (1:4)
DR2, 9. august, kl. 13:30

I april 1970 starter Danmarks 2. kvindebevægelse med en rødstrømpe-demonstration ned af Strøget i København. Det bliver starten på en stribe aktioner. Bl.a. den første Femø-lejr, der bliver en livsændrende oplevelse for mange. Sideløbende oplever vi i tilbageblik den 1. kvindebevægelse. For 100 år siden førte kvinder en 45 år lang kamp for retten til at stemme og dermed bestemme over sig selv. En af de medvirkende, nydanske kvinder sammenligner sin nuværende situation med dengang.

 

Miniskørtet og revolutionen

Dansk dokumentar fra 2016

DR2, 9. august kl. 14.30

Lige siden Mary Quant designede miniskørtet i 60'erne har den lille beklædningsgenstand været en symbolsk kampplads. I dokumentaren undersøger vi miniskørtets globale status som både fashion statement, som en opfordring til sex og overfald og som protest symbol og kvindefrigørelse. I 60'erne trak vestlige kvinder i miniskørtet for at gøre oprør mod autoriteter og i dag er Afrika med protestbevægelsen "My dress my choice" spydspids for kampen om miniskørtet og for kvinders frihed og ret til at vælge.

 

En statsanklagers død: Terrorbomben i Buenos Aires
Spansk dokumentarserie fra 2020.

DR2, 10. august, kl. 23:00

I 1995 blev statsanklager Alberto Nisman fundet skudt i sit badeværelse i Buenos Aires. Forud for sin død havde han beskyldt den argentinske præsident Cristina Fernández de Kirchner og andre højtstående embedsmænd for at have dækket over Irans involvering i terrorangrebet på det jødiske kulturcenter, AMIA, i 1994. Gennem interviews med Argentinas nuværende præsident, efterforskere og agenter belyses den spegede sag.

 

Dokumania: Mord på parkeringspladsen (1:3)
Britisk dokumentarserie fra 2020.

DR2, 11. august, kl. 21:00

I 1987 bliver privatdetektiv Daniel Morgan brutalt myrdet med en økse på en parkeringsplads i det sydlige London - og der er ingen vidner. Hvem slog ham ihjel? Og var hans erhverv årsagen til hans død? Her dykker vi ned i en af de mest højprofilerede mordsager i britisk historie. En sag, der trækker tråde til politiet, pressen og dybt ind i den kriminelle underverden. Hvorfor er drabet endnu uopklaret på trods af en intensiv og dyr efterforskning?

 

 

Se relaterede artikler
TV-tips, uge 36, 2021
TV-tips, uge 34, 2020
TV-tips, uge 03, 2021