TV-Tips uge 34
Menu
Forrige artikel

TV-Tips uge 34

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 821

Af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge starter vi med at kigge på danskernes måde at holde bryllup på, og hvordan dette ritual har ændret sig gennem tiden, ved at kigge på tre generationer af danskeres bryllup. Fra bryllup til mad, da vi om torsdagen skal kigge på de danske spisevaner i 1970’erne. Fredag skal det handle om Danmark under Den Kolde Krig, hvor frygten fra Sovjetunionen efter Anden Verdenskrig, fik Danmark til at opgive deres årtier gamle neutralitetspolitik og tilslutte sig den nyligt formede, vestlige forsvarsalliance - NATO. Lørdag skal vi have et portræt af den danske konge Frederik d. 4, hvis regeringsperiode både så Den Store Nordiske Krig og en brændende hovedstad. Søndag skal det handle om den utrolige historie om den danske Alabama-ekspedition på den Grønlandske nordøstkyst, hvor Ejnar Mikkelsen og Iver Iversen strandede 29 måneder i det grønlandske landskab, før de endelig blev reddet. Mandag skal det handle om diktatorer, nærmere bestemt François Duvalier med tilnavnet Papa Doc, der tog magten over Haiti i 1957 og regerede hårdt som diktator frem til sin død i 1971. Til sidst slutter vi tirsdag af med et afsnit af Historiequizzen, der tager til Den Gamle By i Aarhus, og kigger nærmere på sex og sundhed i fortidens Danmark.

Rigtig god fornøjelse

Onsdag d. 23 august

Vores største dage - Bryllup

19:25 på DR K

I løbet af en gennemsnitlig danskers liv er der 4186 mandage. Grå og kedelige mandage, der er fyldt med pligter. Men en gang i mellem er der dage, der virkelig byder på noget at fejre. En af de dage er vores bryllup, hvor vi siger ja til hinanden. Sådan en stor mærkedag er proppet med ritualer og skikke, der føles som om de altid har været de samme. Men er det nu også sådan? Har man altid klippet gommens sokker? Og hvorfor er brudekjolen egentlig hvid? Vi møder tre generationer, der fortæller hvordan de har fejret deres store dag.

Torsdag d. 24 august

Så er der mad - Det fremmede kommer

10:50 på DR K

"Så er der mad" er en serie der viser, hvad der har påvirket vores spisevaner gennem fem årtier. Aftenens program dykker ned i 1970'ernes brune sovs og kommer også forbi udkogte kartofler og frosne grøntsager. Danskernes mad er en trist omgang i 1970'erne, men verden udenfor banker på, og en lille flok nysgerrige kokke hilser den velkommen. I aftenens program mødes Søren Gericke og Erwin Lauterbach igen og laver mad fra dengang de præsenterede de måbende danskere for La Nouvelle Cuisine.

Fredag d. 25 august

Danmark i Den Kolde Krig

10:15 på DR K

Kort tid efter 2. verdenskrig satte frygten sig fast i det danske samfund. En regulær frygt for at russerne ville besætte landet. På ganske kort tid gik vi fra at være neutrale til at melde os under fanerne i den vestlige blok. Frygten førte også til, at en gruppe gamle modstandsfolk dannede et hemmelig netværk, der skulle i aktion hvis russerne besatte landet.

Lørdag d. 26 august

Frederik 4. Den pigeglade Konge

09:20 på DR K

Under Den Store Nordiske Krig kæmper Danmark-Norge bl.a. om Hertugdømmet Slesvig og ved fredsafslutningen bliver en del af Sønderjylland genforenet med kronen. Det går godt for Frederik 4., men så udbryder der brand i centrum af København. Branden hærger i 4 dage og 40 % af byen lægges i aske.

Søndag d. 27 august

Grønlandsekspeditionen 1909: I farfars fodspor

14:45 på DR K

I 1909 strandede en af Danmarks største polarforskere, Ejnar Mikkelsen langt oppe på Grønlands Nordøstkyst med Alabama-ekspeditionen. Sammen med slædemakkeren Iver Iversen kom Ejnar Mikkelsen til at tilbringe 29 måneder alene uden at vide, om de nogensinde ville blive reddet. 100 år senere rejser Naja Mikkelsen i sin kendte farfars fodspor for at finde frem til den lille forladte hytte på Shannonøen, hvor de to mænd overlevede mod alle odds.

Mandag d. 28 august

Ondskabens ansigter

21:00 på DR K

Et kig ind i ondskaben, som den er kommet til udtryk med de mest berygtede diktatorer og despoter ved roret. François Duvalier med tilnavnet Papa Doc fik magten over Haiti i 1957 og regerede som diktator på Haiti frem til sin død i 1971. Han oprettede terrorgruppen Tonton Macoutes, der forfulgte og dræbte tusindvis af politiske modstandere.

Tirsdag d. 29 august

Historiequizzen: Sex og Sundhed

17:50 på DR K – Episode 1:10

Det var lovpligtigt for apotekerne frem til 1948 at føre Spansk Flue. Men er det et afrodisiakum eller er det en myte? Temaet er Sex & Sundhed, når Historiequizzen besøger Den Gamle By i Århus.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 33, 2018
TV-tips uge 45
TV-tips uge 50