Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 37, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1790

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

Vi begynder med et kig på den danske andelsbevægelsens historie, der var en vigtig del af moderniseringen af det danske landbrug. Selv om landbruget således blev moderniseret gennem f.eks. andelsbevægelsen, var Danmarks primære eksport yderst begrænset. Eksporten bestod hovedsageligt af bacon og smør til England, noget som dog ændrede sig, efter at Danmark gennem en folkeafstemning valgte at blive medlem af det Europæiske Fællesmarked (forløberen til EU). Torsdag kigger vi på den kendte historie om Johann Friedrich Struensee, den tyske kongelige livlæge der blev dømt til døden for at have et forhold til den danske dronning Caroline Mathilde. I dette program kigger Piet van Deurs sammen med statsadvokat Erik Merlung og forsvareren Jørgen Jacobsen nærmere på den gamle sag for at se, om der er tale et justitsmord. Fredag skal det handle om nogle af Englands magtfulde fæstninger. Med introduktionen af kanonen på de europæiske slagmarker, begyndte disse før så strategisk vigtige fæstningsværker at miste deres militære betydning. De fik dog ikke alle lov til blot at forfalde, men blev ofte omstruktureret til nye storslåede paladser, der kunne imponere datidens fyrster og adel. Det er allerede et årti siden, finanskrisen skyllede ind over verden. En vigtig del af den moderne verdenshistorie, hvor kendskab til krisen er vigtig, hvis man ønsker at undgå eller formindske fremtidige økonomiske kriser. Søndag vender vi tilbage til England og engelske bygninger – denne gang skal det nemlig handle om fængslet Shepton Mallet. Et fængsel der har huset mordere og gangstere i næsten 400 år, men også været hjem for en arkivar, hans familie og 300 tons historiske dokumenter, inklusive Magna Carta, for at beskytte dem imod tyskernes bomber under Anden Verdenskrig. Vi vender tilbage til økonomiske kriser mandag, men dog en lidt anderledes en af slagsen. Da den såkaldte tulipanboble sprang i Holland i 1637 blev mange familier ruinerede, og landet oplevede en større økonomisk tilbagegang. Tirsdag slutter vi af med jagten på Tutankhamon. Historien om den ægyptiske barnefarao Tutankhamon er i dag uløseligt forbundet med englænderen Howard Carters liv. Det lykkedes for Carter, hvad der ikke var lykkedes for nogen andre. Nemlig at finde en helt uberørt faraos grav med alle dets skatte.

Rigtig god fornøjelse

 

Ægypten - Jagten på Tutankhamon

Tirsdag d. 18. september 17:25 på DR K

Dramadokumentarserie fra BBC fra 2005 – Episode 1:6

Historien om barnekongen Tutankhamon er i dag uløseligt forbundet med englænderen Howard Carters liv. Carter kom til Ægypten som kunstner og levede af at tegne og male de gamle monumenter, men blev også hurtig en kyndig arkæolog. Da han omkring 1905 fandt en rig mæcen i den engelske lord Carnarvon, gik jagten ind på den ukendte farao Tutankhamons grav. Først da de næsten var ved at give op, lykkedes det Carter at finde, hvad ingen andre havde opnået, nemlig en uberørt faraos grav.

 

Et land af smør og bacon - Andelsbevægelsens historie

Onsdag d. 12. september 18:55 på DR K

Andelslandbruget blev moderniseret, andelsmejerierne og slagterierne blev større, og eksporten til udlandet kom i gang, men Danmark var sårbar med bare to eksportprodukter: Bacon og smør, primært til England. Derfor valgte Danmark efter en folkeafstemning at blive medlem af det Europæiske Fællesmarked. Nu fik andelsbevægelsen adgang til andre og langt større markeder.

 

Justitsmord - en dronning og hendes elsker på anklagebænken

Torsdag d. 13. september 09:15 på DR K – Episode 1:2

En dødsdom venter, men er Struensee skyldig? I en celle på Kastellet sidder den tyske læge og venter på at blive bragt til skafottet. Piet van Deurs tager sammen med statsadvokat Erik Merlung og forsvareren Jørgen Jacobsen den gamle sag op igen for at se, om det er justitsmord. Anden og afsluttende del af retsmødet bringes under titlen "Justitsmord - en dronning og hendes elsker på anklagebænken" og kommer lige bagefter.

 

Englands magtfulde fæstninger

Fredag d. 14. september 18:05 - Britisk dokumentar fra BBC fra 2014.

Den britiske historiker Sam Willis fortæller herom, hvordan de store fæstningsværker under Rosekrigene (1455-87) blev truet af et nyt våben, kanonen. De overlevede til Tudor-tiden (1485-1558), men oplevede hele deres eksistens blive udfordret. Hvad der før havde været et sæde for magt, skulle nu være pragtfulde paladser, der kunne imponere monarker som Elizabeth 1.

 

Torben Chris rydder op i finanskrisen

Lørdag d. 15. september 17:40 på DR 2

Det er 10 år siden, finanskrisen ramte Danmark med fuld styrke. Igen buldrer økonomien derudad, huspriserne stiger til nye højder, aktiemarkedet slår dagligt rekorder, og der er flaskehalse på arbejdsmarkedet. Så har vi lært noget på de 10 år, der er gået? Er vi på vej ind i en ny krise? Det har Torben Chris fået til opgave at undersøge. I en rejse rundt blandt dem der sad på forreste række til finanskrisen til eksperter i bobleøkonomi, undersøger Torben Chris med et glimt i øjet, om vi er blevet klogere eller om vi endnu engang er på vej udover kanten af den økonomiske afgrund.

 

Englands mørke hemmeligheder - mordere og gangstere

Søndag d. 16. september 09:00 på DR K - Britisk dokumentar fra 2018.

Michael Portillo viser vej til mystiske og forladte bygninger i England, der rummer ekstraordinære hemmeligheder om landets historie. Fængslet Shepton Mallet har huset mordere og gangstere i næsten 400 år. I 1939 flyttede en arkivar ind med sin familie og 300 tons historiske dokumenter, inklusive Magna Carta, for at beskytte dem imod tyskernes bomber. Her boede Ben Gunn, som afsonede 32 år for et mord han begik, da han var 14 år.

 

Tulipanboblen - verdens første finanskrak

Mandag d. 17. september 20:00 på DR K - Østrigsk dokumentar fra 2014.

Tulipanen kom til Europa fra det Osmanniske Rige omkring 1550, og i 1630'erne var gartnerne i Holland begyndt at dyrke den smukke blomst, der viste sig at trives. Borgerne ville have blomsten som pryd i deres haver, og avlerne opdagede, at prisen steg, hvis de holdt lidt på løgene. Til sidst kunne et enkelt kostbart løg sælges til prisen for en villa, og folk havde solgt hus og hjem for at investere i et helt nyt finansielt produkt, nemlig i fremtidige løg! Da boblen sprang i 1637 blev mange familier ruinerede, og landet oplevede en økonomisk tilbagegang.

 

Ægypten - Jagten på Tutankhamon

Tirsdag d. 18. september17:25 på DR K

Dramadokumentarserie fra BBC fra 2005 – Episode 1:6

Historien om barnekongen Tutankhamon er i dag uløseligt forbundet med englænderen Howard Carters liv. Carter kom til Ægypten som kunstner og levede af at tegne og male de gamle monumenter, men blev også hurtig en kyndig arkæolog. Da han omkring 1905 fandt en rig mæcen i den engelske lord Carnarvon, gik jagten ind på den ukendte farao Tutankhamons grav. Først da de næsten var ved at give op, lykkedes det Carter at finde, hvad ingen andre havde opnået, nemlig en uberørt faraos grav.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 11, 2019
TV-tips, uge 22, 2019
TV-tips, uge 42, 2018