Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 40

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 799

Af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge starter vi onsdag med et blik tilbage på det tidligere århundrede, idet vi dykker ned i året 1989’s skelsættende begivenheder. Torsdag bliver vi ved de skelsættende begivenheder, da det her skal handle om Første Verdenskrig, og hvordan det gik til, at Europa pludselig kastede sig ud i så omfangsrig en konflikt. Fredag skal det handle om terrorisme. Terrorisme er dog ikke noget nyt begreb, i 1970’erne var det terroristgrupper som Rote Arme, De røde Brigader, Sorte September, IRA og SLA, der gjorde livet usikkert. Lørdag kommer Historien om Danmark, fortalt af Lars Mikkelsen, der denne gang handler om 1800-tallet, og bl.a. om hvordan Danmark gik fra Enevælde til Demokrati. Søndag vender vi tilbage til Første Verdenskrig, men denne gang fra et dansk synspunkt. Første Verdenskrig var både en hård prøvelse, f.eks. for de sønderjyder der kæmpede på tysk side, men også en meget lukrativ mulighed for de danske gullaschbaroner. Mandag ser vi nærmere på Første Verdenskrigs, men også verdenshistoriens, største søslag, Slaget ved Jylland, mellem Det Britiske Imperium og Det Tyske Kejserrige. Tirsdag slutter vi af med historien om Vladimirdiademet. Den russiske Zars hof var et af de mest overdådige i Europa, men med revolutionen måtte mange adelige flygte med de ejendele de kunne. Storfyrstinde Vladimirs diadem var et af disse juveler der på spændende vis blev smuglet ud af landet.  

Rigtig god fornøjelse

 

1989 - det er historie nu!

Onsdag d. 4. oktober 12:55 på DR K

Alle årene i den anden halvdel af det 20. århundrede er fyldt med skelsættende begivenheder og gode historier, og udviklingen i medieteknologien betyder, at hvert eneste år som aldrig før er dokumenteret i lyd og billeder. Med tidens musik i ørerne kan vi lade minderne flyde tilbage til barndommen, ungdommen eller tidlige voksenliv.

Apokalypsen: Første Verdenskrig

Torsdag d. 5. oktober 17:45 på DR K

I 1918 bliver aftalen om våbenstilstand underskrevet, og der er dermed sat punktum for første verdenskrig, hvor cirka 10 millioner soldater mistede livet. Følg med, når serien her undersøger, hvordan det gik til, at verden kunne slippe dette raseri løs. Kunne det være undgået?

70'erne: Terrorisme

Fredag d. 6. oktober12:00 på DR K

På mange måder var 1970'ernes USA lige så dramatiske som 1960'erne. USA tabte sin første krig, led under to energikriser, og havde en præsident, der blev tvunget til at gå af efter en politisk skandale uden fortilfælde. Terrorisme, som vi kender den i dag med bortførelser, flykapringer og bomber, blev født i 1970'erne af grupperinger som Rote Arme, De røde Brigader, Sorte September, IRA, SLA, Weather Underground og terrorister som Carlos, 'Sjakalen'.

Historien om Danmark: Grundloven, folket og magten

Lørdag d. 7. oktober 20:00 på DR 1

Lars Mikkelsen fortæller om 1800 tallet, som er den periode i Danmarkshistorien, hvor enevælden afskaffes og hvor danskerne får deres første grundlov og folkestyre. Men kampen for et mere lige og retfærdigt samfund er lang, og kræver store ofre undervejs. Ikke mindst for de laveste klasser i samfundet, bondebefolkningen og den gryende arbejderbevægelse. Og i slutningen af århundredet resulterer en anspændt situation mellem bondepartiet Venstre og godsejerpartiet Højre i et attentat på den siddende regeringschef Estrup. Sendes med synstolkning på DR1Syn.

Guld, Konge og Fædreland

Søndag d. 8. oktober 17:55 på DR K

Dansk dokumentar fra 2014 Sønderjyderne er tvunget i krig i tysk uniform. Europa er et helvede i flammer, mens gullaschbaronerne danser under lysekronerne i Danmark. Christian X bringer det danske monarki i fare og Emma Gad er ikke til at overse. Historien om danskerne under 1. verdenskrig fortælles af Kronprins Frederik og Prins Joachim samt efterkommere og familie til de personer, som viser et neutralt Danmark, der nyder godt af krigen, men som må erfare, at ikke alt bliver ved.

Slaget ved Jylland - historiens største søslag

Mandag d. 9. oktober 18:55 på DR K

Under 1. Verdenskrig kunne Storbritannien med en flådeblokade afskære Tyskland fra alle forsyninger udefra. For at bryde blokaden forsøgte Tyskland at besejre den britiske flåde, der lå ud for Orkney-øerne og lukkede Nordsøen af for de tyske skibe. De to flåder mødtes første gang den 31. maj 1916 i historiens største søslag, som kostede omkring 9.000 døde og sårede og 25 sænkede skibe. Man har lige siden diskuteret, hvem der egentlig vandt slaget, mens ingen betvivler, at slaget havde afgørende betydning for udfaldet af krigen.

De kongelige juveler

Tirsdag d. 10. oktober 15:15 på DR K – Episode 2:2

Det russiske kejserrige overgår alt i magt og pragt. Juvelerne er de største, de sjældneste og de mest uovertrufne, man kender. Zar Nikolaj II's tante, Storfyrstinde Vladimir, er den absolut førende hvad angår juvelindkøb i hele Europa. Under revolutionen smugles hendes juveler ud af Rusland af en brav ven og det er kun på grund af ham, at dronning Elizabeth II i dag kan bære det kendte Vladimir diadem.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 11, 2018
TV-tips uge 47
TV-tips, uge 27, 2018