TV-tips uge 42
Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 42

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 937

Af Jakob Skibsted Kristensen

 Vi begynder fredag, hvor det skal handle om det tidligere Australiens historie, både aboriginals og de første britiske straffefanger historie, og hvordan mødet mellem disse meget forskellige kulturer forløb. Lørdag skal det handle om Flystyrtet ved Dubai, det værste danske flystyrt til dato med 112 døde, hvor en gruppe turister fra Tjæreborg Rejser på vej hjem fra paradisøen Ceylon, styrter ned med deres fly. Mandag skal det handle om landsfaderen Thorvald Stauning, cigarsortereren der blev statsminister og forsøgte at lede landet gennem Anden Verdenskrig indtil sin død. Han blev født i fattigdom og endte som nationens samlingspunkt under krigen. Men statsmagtens byrde kostede på det personlige plan og han døde under krigen som 68-årig. Mandag skal det handle om Lenin, lederen af den Russiske Revolution i 1917, der endte med den russiske zars fald, og kommunismens indførelse i Rusland. Til sidst slutter vi af med et portræt af Grevinde Danner. Grevinde Danner var døbt Louise C. Rasmussen, født fattig, kæmpede hun sig alligevel op gennem de sociale klasser og endte som Kong Frederiks d. 7.'s hustru – dog til venstre hånd. Selvom hun aldrig blev accepteret af overklassen, var hun elsket af resten af befolkningen, og hendes velgørende arbejde viser tydeligt, at hun aldrig selv glemte hvor hun kom fra.  

Rigtig god fornøjelse

 

Australiens historie – Episode 1

Fredag d. 20. oktober 19:05 på DR K

The Story of Australia - Historien om de mennesker, steder og begivenheder, der har formet Australien fra de første mennesker satte deres fod på kontinentet og til i dag. Aboriginal australiere trivedes og satte deres præg overalt på jordens tørrest beboede kontinent igennem mere end 50.000 år. For europæere var Australien Terra incognita, det ukendte land, i bunden af den kendte verden, og da 800 britiske straffefanger og deres fangevogtere i januar 1788 ankom, kolliderede to verdener.

Historien om Danmark 10

Lørdag den 21. oktober 20:00 på DR1

Lars Mikkelsen slutter sin gennemgang af Danmarks Historie

Danske katastrofer - Flystyrtet ved Dubai

Lørdag d. 21. oktober 21:30 på DR K

Tirsdag den 14. marts 1972 er 106 charterturister fra Tjæreborg Rejser på vej hjem fra paradisøen Ceylon. Over det indiske ocean går det galt. Flyet fra Sterling Airways mister orienteringen og styrter til sidst ned i Oman bjergene på den arabiske halvø. I alt 112 mennesker mister livet. Med beretninger fra en tidligere stewardesse og en pårørende, fortæller historikeren Rasmus Dahlberg om den værste danske flykatastrofe nogensinde. Der findes stadig rester efter det voldsomme flystyrt på bjerget nær Dubai.

Store danskere - Th. Stauning

Søndag d. 22. oktober 12:30 på DR K

Thorvald Stauning var cigarsortereren der endte som statsminister. Han blev født i fattigdom og endte som nationens samlingspunkt. Men karrieren kostede. Han ofrede sig selv, venskaber, og kvinderne for at ændre samfundet og for at få magten. Han havde problemer med alkohol og så gemte han på en hemmelighed, som familien først fandt ud af 60 år efter hans død.

Rusland 1917 - nedtælling til revolution

Mandag d. 23. oktober 18:10 på DR K

I 1917 havde Lenin været i eksil og ude af russisk politik i næsten tyve år. Da han takket været den tyske hær vendte tilbage til den politiske scene sluttede han fred med sin gamle fjende Trotskij og fik en ny håndgangen mand, Stalin. Trods endeløse rivaliseringer og konflikter lykkedes det i løbet af få måneder disse tre revolutionære at gennemtvinge en regimeændring, der blev en realitet den 25. oktober 1917. Et nyt politisk regime, der skulle ændre verden og bane vejen for Stalins terrorregime.

Grevinde Danner

Tirsdag d. 24. oktober 20:45 på DR K

Grevinde Danner er en af de mest enestående skæbner i danmarkshistorien. Hun var en stærk, begavet og oprørsk kvinde, der med politisk tæft var langt forud for sin tid. Hun var 1800-tallets store mønsterbryder: Selvom hun var født som uægte barn i yderst fattigdom, kæmpede hun sig op gennem de sociale klasser og endte som Kong Frederiks d. 7.'s hustru. Undervejs måtte hun opgive sit livs kærlighed, bogtrykkeren Carl Berling, og deres fælles søn, som hun livet igennem måtte bevare som en stor hemmelighed. Via sit forhold til Kong Frederik fik hun indflydelse på afskaffelse af enevælden og indførslen af demokrati i Danmark. Takket være hende, endte Kong Frederik som en af de mest populære konger i danmarkshistorien. Grevinde Danner blev lagt for had af den overklasse, hun blev en del af, men hun glemte aldrig, hvor hun kom fra. Hun døde som en af de mest velhavende kvinder i Danmark, men testamenterede sine penge til fattige og socialt udsatte børn og unge.

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 51
TV-tips, uge 18, 2018
TV-tips, uge 20, 2018