Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 42, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1566

 

Ugens Flow-TV er præget af, at DR2 kører et interessant tema om dansk film – og vi kommer både til at høre om stumfilm, Danmarksfilm og Dogme. Kina er repræsenteret med dokumentarer om den store mur og om gravskatte. USA kommer vi ikke uden om – fx en dokumentar om Donald Trump og en om en hemmelig amerikansk by under Grønlands indlandsis. Fra Danmark er der sex og mord, men også en dokumentar om Kalundborg og i dk4s serie Arkæologien rundt er vi i Bjolderup Kirke mellem Tinglev og Kliplev. Endelig indledes en tysk dokumentar om Europas historie. Så der er nok at se! God fornøjelse!

 

Sex, sensationer og superstjerner - Historien om dansk stumfilm

I filmens barndom lå Hollywood i Valby.

DR2, 14. oktober, kl. 20:00

Her masseproducerede Nordisk Film en lind strøm af erotiske dramaer, krigsfilm og farcer. Men også i Aarhus og Hellerup var der gang i filmfabrikkerne.
Og danske stumfilmsstjerner fik en hel verden til at sukke henført.
Vi fortæller historien fra de allerførste spæde skridt i 1896, hvor optagelserne varede nogle få sekunder og blev vist frem på markedspladser til filmen blev et massemedium og en milliardindustri.
Der gik kun tre årtier. Så kom talefilmen, og de gamle stumfilm blev opslugte af mørket. Indtil nu, hvor et omfattende digitaliseringsprojekt hiver dem frem i lyset igen.
Derfor kan vi vise helt unikke optagelser, der har været gemt væk i mere end hundrede år.
Vært og tilrettelægger: Liv Thomsen

 

Den kinesiske mur - de skjulte historier

Britisk dokumentar fra 2014.

DR2, 15. oktober, kl. 11:15

Byggeriet af det kæmpestore forsvarsanlæg, som vi kalder den kinesiske mur, blev påbegyndt i år 700 f.v.t. og fortsat indtil det 16. århundrede. Men der dukker stadig nye spørgsmål op om det vældige bygningsværk. For ti år siden mente forskerne, at de havde de fleste svar, men nye opdagelser har kastet helt nyt lys på dette menneskeskabte vidunder, der fx er dobbelt så langt, som man hidtil har troet.

 

Kinas overdådige gravskatte

Britisk dokumentar fra 2015.

DR2, 16. oktober, kl. 10:55

Tag med ned i graven til Han-dynastiet. Når arkæologer, med hjælp fra moderne teknologi, udforsker de kinesiske kejseres storslåede mausoleer. Her vil de opklare hemmeligheder omkring deres søgen efter udødelighed. Og afsløre gravenes overdådige skatte - fra terrakottahære til silke og husdyr. Hvordan og hvorfor er disse utrolige kunstværker lavet? Og hvilken indflydelse har Han-dynastiet på den kinesiske kultur i dag?

 

Historien om Camp Century: Den hemmelige by under isen

Tysk dokumentar fra 2020.

DR2, 16. oktober, kl. 17:20

En tikkende affaldsbombe lurer under Grønlands indlandsis. Dens navn er Camp Century - en hemmelig amerikansk militærbase anlagt i 1959. Da basen lukker ned i 1967, efterlader man størstedelen af Camp Centurys atomaffald. Men nu spår forskere, at det vil komme op til overfladen, når isen smelter på grund af klimaforandringer. Hvad sker der, hvis Camp Century frigør sig fra isen - og ender i havet ved Thule?

 

Sexobjekt (1:4) - Uden en trævl på kroppen

DR2, 17. oktober, kl. 11:35

For den unge Anne Grete Nissen blev hovedrollen i publikumshittet "Uden en Trævl (1968) karrierens største benspænd.
I dokumentarserien Sexobjekt møder vi de første danske kvinder, der optrådte nøgne i film eller blade - og som på forskellig måde stødte ind i frisindets

De tre øvrige afsnit i serie følger umiddelbart efter

 

Danmark på film (1:2)

Skandalen om Danmarksfilmen.

DR2, 17. oktober, kl. 13:35

I 1935 fik Poul Henningsens nye film om Danmark en hård medfart. Nogen talte endda om landsforræderi.
Filmen blev offer for en bitter strid om ytringsfrihed. Poul Henningsen havde mange fjender på den politiske arena, og netop i 30erne skulle man passe særligt på, hvad man sagde om fædrelandet.

Del 2 følger umiddelbart efter, kl. 14:15

 

En vandring gennem Kalundborgs højby

DK4, 17. oktober, kl. 13:15

Trods sine syv middelalderhuse, to borgruiner, en ikonisk kirke og smukke beliggenhed har Kalundborg som turistby sovet tornerosesøvn gennem mange år.
Engang var Kalundborg én af det danske riges allervigtigste byer og landets administrative hovedstad. Det satte krigen mod Sverige 1658-60 en stopper for. Svenskerne besatte Danmark, og Kalundborg Slot blev nedrevet. Her havde det store tårn Folen ellers huset rigsarkiverne gennem århundreder, og her havde den danske konge ofte opholdt sig og bl.a. afholdt "Danehof". Kalundborg var dengang en rig by med fine borgerhuse, og flere af dem står tilbage den dag i dag. Hele syv velbevarede huse i Kalundborg kan datere sig til før Reformationen 1536.
På deres vandring gennem Kalundborgs højby besøger dk4´s Frantz Howitz bl.a. "Stenhuset" sammen med middelalderarkæolog Martin Pavón fra Museum Vestsjælland. Både udvendigt og indenfor er "Stenhuset" det mest oprindelige og velbevarede af middelalderhusene, mens der efter Kalundborg Slot i den østlige del af højbyen kun ligger de sørgelige rester.
Kalundborgs historie går tilbage til 1167, hvor Esbern Snare anlagde en borg lige vest for højbyen som en del af det netværk af borge, der blev opført for at forsvare de danske kyster imod vendernes mange angreb. 1167 var også året, hvor Esbern Snares bror, biskop Absalon, byggede sin borg i det, der senere blev København. Tidligere var det antagelsen, at 1167 var året, hvor København blev grundlagt. I dag ved vi, at der allerede i 1167 eksisterede en by, hvor Absalons borg kom til at knejse ude på Slotsholmen. Det samme gælder dog ikke Kalundborg. Her opstod byen i kølvandet på borgen og blev anlagt på den 400 m. lange og 200 m. brede banke mellem borgen og slottet, som man i dag ved, blev grundlagt under Esbern Snare og ikke -" som før antaget -" i Erik Menveds regeringstid. Det er den gamle by mellem borgen og slottet, der kaldes "højbyen".

 

Idioterne der startede Festen

DR2, 18. oktober, kl. 11:00

Dansk film har aldrig lyst stærkere på den internationale scene end den gjorde med Dogme-filmene, der ved verdenspremieren på 'Festen' og 'Idioterne' under Cannes Film Festivalen i 1998 satte Danmark på filmverdenskortet.
Yderligere otte film under de strikse Dogme-regler fulgte og skabte store internationale karrierer for flere af talenterne foran og bagved det håndholdte kamera. Thomas Vinterberg, Søren Kragh-Jacobsen, Paprika Steen, Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Iben Hjejle, Anders W. Berthelsen, Lone Scherfig, Sonja Richter og mange flere af landets største filmskabere ser tilbage på dengang Danmark blev Dogme.

 

Europas historie - oprindelse og identitet (1:6)

Tysk dokumentarserie fra 2017.

DR2, 19. oktober, kl. 09:10

Hvad er Europa? Hvor og hvornår begyndte Europas historie? Og hvad forbinder eller adskiller europæerne? Historiker Christopher Clark udforsker de forskellige kapitler i Europas utrolige historie. De første spor fører til oldtidens Grækenland, nærmere bestemt Kreta. Her finder man myten, der gav navn til kontinentet - nemlig fortællingen om prinsesse Europa, som blev kidnappet af Zeus.

2. del følger umiddelbart efter kl. 10

 

Det store Trumpshow (1:3): Fra realitystjerne til præsident

Amerikansk dokumentarserie fra 2020.

DR2, 19. oktober, kl. 20:00

Donald Trump blev præsident stik mod alle forventninger. Gennem tre afsnit ser vi tilbage på hans år i Det Hvide Hus, nu hvor hans første præsidentperiode lakker mod enden. Vi møder en række farverige personligheder - fra Trump-rådgivere til Stormy Daniels, og ser, hvordan de kæmper med den uforudsigelige præsident. Hvordan har Trump klaret jobbet som den mest magtfulde mand på planeten?

 

Danske mord - De københavnske kvindedrab

DR1, 20. oktober, kl. 14:55

I juni 1991 bliver en ung kvinde fundet brutalt myrdet i sin lejlighed i Hvidovre. Hun er det sjette kvindelige drabsoffer på kun 18 måneder. Alle sagerne er uopklarede, politiet er presset og befolkningen bange. Er der flere gerningsmænd eller er det tale om en seriemorder? De fleste spor ender blindt, men i lejligheden i Hvidovre finder politiet endelig noget. Kan et fingeraftryk i blod lede til en gerningsmand?

 

Arkæologien rundt

DK4, 20. oktober, kl. 13:30

En genfunden landsby og en møntskat fortæller danmarkshistorie i "Arkæologien Rundt" på dk4.
I Bjolderup Kirke mellem Tinglev og Kliplev står en runesten opstillet i våbenhuset. Den fortæller at "Ketil Urne ligger her". Der er med andre ord tale om en gravsten over en af egnens mægtige og betydningsfulde mænd. Runologerne angiver, at runerne er ristet engang i sidste halvdel af 1100 – eller i første halvdel af 1200-tallet.
Urneslægten uddøde i 1904 og var den adelige familie i Danmark, hvis rødder kunne føres længst tilbage i tiden nemlig til Ketil Urne. Men hvor boede han? Det har man nu et godt bud på.
I forbindelse med grusgravning har arkæologer fra Museum Sønderjylland nu undersøgt et stort område lige op til den gamle Hærvej. Her har man fundet en stor middelalderlandsby, der har eksisteret i perioden mellem slutningen af 1000-årene og begyndelsen af 1300-årene. Der er meget, der tyder på, at det var her, Urneslægten har boet. Landsbyen har nemlig ligget lige i nærheden af Urneskoven, og små to kilometer væk ligger Urnehoved med Slesvigs Tingsted. Det er teorien, at stormandsslægten har taget navn efter den lokalitet, de stammer fra.
Under udgravningerne er der lokaliseret to store beboelseshuse, hvis størrelse angiver, at her har boet standspersoner. I det ældste af gårdene er fundet en forgyldt sølvfingerring og en urnesfibel, mens der i det yngste er gjort et helt specielt skattefund. 51 sølvmønter, der bærer ærkebiskop Philipp von Heinsbergs kontrafej og 2, der viser den tysk-romerske kejser Barbarossa. Begge mønttyper er slået i Køln mellem 1175 og 1181. Hvorfor er de gemt af vejen her? Det nærliggende tingsted kan give en god forklaring.

[Historie-online.dk, den 13. oktober 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 17, 2022
TV-tips, uge 15, 2022
TV-tips, uge 12, 2022