Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 43, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1004

 

Historiske flow-tv-udsendelser tager os denne gang så langt væk som den koreanske halvø, Myanmar og til våbenindustrien i USA. Men vi skal også se på danske slotte, skibsvrag fra 2. verdenskrig og kong Salomons miner. Og endelig er der fokus på ikonet John Lennon.

 

Arven fra kongerne (1:6)

Ny glans på gamle slotte

DR K, 23. oktober, kl. 19:25

Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme har konstant gang i store restaureringsarbejder på de danske kongeslotte. Igennem halvandet år følger vi to af den seneste tids mest omfattende projekter: restaureringen af Eremitageslottet i Jægersborg Dyrehave og af Kancellihuset på Fredensborg Slot. Undervejs fortæller erfarne fagfolk om det særlige håndværk, der skal til for at genskabe bygningernes indre og ydre pragt.

 

Korea - en umulig genforening? (1:2)

Fransk dokumentar fra 2013.

DR2, 24. oktober, kl. 15:35

Siden Koreakrigen (1950-53) endte, ikke med fred, men med en våbenhvile, har den koreanske halvø været delt i to meget forskellige lande, som dog begge officielt har haft genforening på programmet. Overraskende nok stærkest i Nordkorea, for mens mange sydkoreanere med Tyskland i tankerne er begyndt at frygte for den voldsomme økonomiske belastning ved en genforening, har almindelige nordkoreanere ingen anelse om, hvor fattige, de er, og ingen forestillinger om forskellen på det politiske system i nord og syd. De ønsker kun at befri broderfolket for 'den amerikanske besættelse'. Del 2 kommer dagen efter kl. 15.10

 

Dokumania: Et militærdiktatur bag facaden

Dansk dokumentarfilm fra 2019

DR2, 25. oktober, kl. 23:00

Historien om, hvordan militæret i Myanmar trådte ud af skyggen efter 50 års diktatur, mens demokrati-ikonet Aung San Suu Kyi, som havde tilbragt 20 år i husarrest, blev landets leder. Historien er usædvanlig fordi de to parter har et særligt greb om hinanden; militæret med deres kontrol over landets ressourcer; Aung San Suu Kyi med sin kontrol over folket. Det er en historie om, hvordan magtkampe udfolder sig og hvordan politiske fjender kan ende med at være tættere med hinanden end med dem de hævder at kæmpe for; folket.

 

Mor sælger våben

Britisk dokumentar fra 2019.

DR3, 26. oktober, kl. 15:35

Få et indblik i en af verdens mest lyssky brancher: våbenindustrien. I Arkansas styrer våbenhandleren Gretchen en international og succesfuld forretning sammen med sin søn. De sælger våben i håbet om en tryggere verden. Men kan de være sikre på, at deres varer ikke havner i de forkerte hænder?

Originaltitel: Stacey Dooley: Face to Face with the Arms Dealers

 

Ikonet John Lennon

Britisk dokumentar fra 2010.

DR K, 27. oktober, kl. 15:55

De beskriver ham som et ikon, der repræsenterede en positiv revolution. En poet, der politiserede sig selv på et tidspunkt, hvor der var brug for det. En mand, der aldrig ville svigte et andet menneske. Kunstneren Damien Hirst, fotografen Rankin og musikproduceren Mark Ronson er blot nogle af dem, der her hylder John Lennon for hans evne til at skabe musik og skrive tekster, men også for hans modige og empatiske ideer og visioner om en mere tolerant verden.

 

Gåden om Kong Salomons miner

BBC-dokumentarserie fra 2018.

DR K, 28. oktober, kl. 20:00

Kong Salomon var berømt for sin visdom, sin magt og sin rigdom. Men hvor stammede hans enorme rigdom fra? Eventyrere har gennem århundreder været på jagt efter kilden til Salomons velstand. Men uden held. Lige indtil nu, hvor arkæologer har fundet det, der kan være Kong Salomons sagnomspundne miner.

 

Skibsvrag fra 2. Verdenskrig

Amerikansk dokumentar fra 2016.

DR K, 29. oktober, kl. 20:00

2. Verdenskrig efterlod et stort antal sunkne og havarerede skibe og ubåde på havets bund. Efterhånden som man finder frem til dem og kan scanne dem og bruge 3D til rekonstruktioner, begynder vragene at tale deres eget sprog. Fra vraget af Arizona ved Pearl Harbor til en sunken ubåd ved North Carolina, det tyske slagskib, Bismarck, og ikke mindst sænkningen af SS Leopoldville som juleaften 1944 blev ramt af en tysk ubåds torpedo, og hvor hundredvis af soldater mistede livet på grund af misforståelser og inkompetence.

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 49, 2019
TV-tips, uge 41, 2020
TV-tips, uge 10, 2020