Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 44, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 750

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

Vi begynder med et kig på den amerikanske præsidentvalgkamp fra 1860. Det var efter denne valgkamp at den berømte Abraham Lincoln overtog posten som Amerikansk præsident. Udover at være præsidenten, der sad på posten under den Amerikanske Borgerkrig, var Lincolns liv også en rejse fra fattigdom til at være en af historiens mest kendte amerikanske præsidenter. Torsdag kigger vi nærmere på den gamle bibelske fortælling om Ægyptens ti plager. Arkæologer har aldrig fundet konkrete beviser på, at der har levet israelitter i Ægypten og mener derfor, at plagerne og lignende fortællinger, blot er en myte. Den amerikanske epidemiolog John Marr argumenterer i programmet for, at der muligvis godt kan være noget om historien, og at plagerne faktisk fandt sted. Fredag skal det handle om den danske filmkonge, direktøren for ASA-film, Henning Karmark. Under besættelsen valgte han at gå langt for at få indbringende aftaler med de tyske besættere. Han meldte sig bl.a. ind i det danske nazistparti og angav jødiske skuespillere til tyskerne. Handlinger der dog skulle få konsekvenser sidenhen. Lørdag skal det handle om november 1990, hvor 32 danskere bliver holdt fanget i Irak af Saddam Hussein. Danmarks tidligere statsminister Anker Jørgensen rejste til Irak for at forhandle med Saddam - på egen hånd og mod den danske regerings vilje. Programmet går således i dybden af danmarkshistoriens største gidseldrama. Søndag skal det handle om det katolske kongehus Stuarts forsøg på at generobre den britiske trone fra de protestantiske hanoveranere. En kamp der førte til en række blodige kampe og oprør mellem 1688 og 1746 i Storbritannien. Mandag kigger vi nærmere på de danskere, der populært kaldes Gullaschbaroner. Dette var danske forretningsfolk, der tjente enorme summer på handel med begge sider under Første Verdenskrig. Tirsdag skal det handle om Tower of Londons fantastiske historie. Borgen har været alt fra militær fæstning, palads, kongelig mønt, fængsel, zoo, samt henrettelsesplads. I sandhed et bygningsværk med en lang og turbulent historie.           

Rigtig god fornøjelse

 

Kampen om Det Hvide Hus: Lincoln vs. Douglas

Onsdag 31. oktober 14:35 på DR 2 - Amerikansk dokumentarserie fra 2016.

Vejen til det ovale kontor er lang og til tider beskidt. Skuespilleren Kevin Spacey fortæller om nogle af de mest opsigtsvækkende og dramatiske valgkampe i amerikansk historie. Den amerikanske drøm udspiller sig i særdeleshed under valgkampen i 1860, hvor Abraham Lincoln og Stephen Douglas kæmper om præsidentposten. Arkivfotos, interviews og rekonstruktioner tegner et billede af Abraham Lincolns rejse fra fattigdom til en af historiens største præsidenter.

 

Biblens gåder - Ægyptens ti plager

Torsdag 1. november 18:00 på DR K - Tysk dokumentar fra 2015.

De ti plager: vand til blod, frøer, myg, fluer, kvægpest, bylder, hagl, græshopper, mørke og død var Israels gud, Jahves, straf over Ægypten, fordi Farao nægtede at lade israelitterne rejse ud af landet. Arkæologerne har aldrig fundet beviser på, at der har levet israelitter i Ægypten, og mener derfor, at plagerne er en myte. Den amerikanske epidemiolog John Marr har en anden tilgang til historien, og han mener at kunne se en klar kæde af årsag og virkning, der beviser, at de ti plager fandt sted, nøjagtigt som beskrevet i Biblen.

 

Besættelsens danske filmkonger

Fredag 2. november 17:55 på DR K – Episode 1:2

I de første år efter Tysklands besættelse af Danmark i 1940 kæmper de danske filmkonger en indædt kamp om nazisternes gunst. Det er gode tider for dansk film og blandt dem der går længst for at få de indbringende kontrakter er direktøren for ASA - film, Henning Karmark. Han melder sig ind i det danske nazistparti og angiver jødiske skuespillere til tyskerne.

Episode 2 kommer lige bagefter.

 

24 timer vi aldrig glemmer: Da Anker endte i Saddams sofahjørne

Lørdag 3. november 12:05 på DR K

I november 1990 er 32 danskere fanget i Saddam Husseins kløer. Krigen mod Irak er på vej, men danskerne må ikke forlade det stadig mere kaotiske land. Da tiden er ved at løbe ud, rejser Danmarks tidligere statsminister Anker Jørgensen til Irak for at forhandle med Saddam - på egen hånd og mod den danske regerings vilje. Hans mål er at få danskerne hjem. Men hvor mange kan han få ud? Og hvem må blive? I 24 timer vi aldrig glemmer, får du historien om det største danske gidseldrama i vor tid - time for time.

 

Kampen om den britiske trone

Søndag 4. november 12:00 på DR K - Dokumentar fra BBC fra 2015 – Episode 1:2

Mellem 1688 og 1746 forsøgte en politisk-religiøs bevægelse, de såkaldte jakobitter, at genindsætte det katolske kongehus Stuart på tronen i stedet for de protestantiske hanoveranere. Jakobitternes kamp førte til en række oprør i England, Skotland og Irland. I 1715 endte kronprætendenten James Francis Stuarts oprør i Skotland for at genvinde tronen fra kong George 1. med et nederlag til jakobitterne.

Episode 2 kommer lige efter.

 

Mellem 2 verdenskrige - Gullaschbaronen

Mandag 5. november 12:55 på DR K

Aldrig har dansk erhvervsliv haft det bedre end under 1. verdenskrig. Pengene flyder ind over grænsen og driftige entreprenører skaber enorme formuer på blandt andet gullasch til de sultne soldater. Harald Plum hedder en af gullaschbaronerne, som tjener ufattelige summer og lever et liv, som er en konge værdig. Men tiden er præget af revolutioner og blodsudgydelser og en finansfyrste kan risikere at vågne op som konkursrytter næste dag.

 

Britiske slotte - hemmeligheder bag de tykke mure

Tirsdag 6. november 20:00 på DR K - Britisk dokumentar fra 2015.

Historikeren Dan Jones udforsker Tower of Londons turbulente historie. Det berømte bygningsværk har været militær fæstning, palads, kongelig mønt, fængsel, zoo og henrettelsesplads. Han afslører, hvordan en konges besættelse af penge førte til, at Tower blev centrum for den værste jødepogrom, landet har set, og hvordan det lykkedes en hob af utilfredse bønder at bryde ind og søge blodig hævn for urimelige skatteopkrævninger.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 43, 2018
TV-tips, uge 06, 2019
TV-tips, uge 04, 2019