Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 44, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1169

 

Vi skal i denne uge til den amerikanske højesteret, og vi skal møde indfødte i USA. Vi skal med på vikingernes farefulde rejser og opleve en dokumentar om Slaget om Jylland. En hel række danske mord kan der bydes på søndag formiddag, og der er også uartige kalkmalerier i flere afsnit. Og vi skynder os at gøre opmærksom på en fremragende tysk serie om Bauhaus og Walter Gropius – og så kan vi ellers glæde os til en af redaktørens yndlingsserier, Familien Løvander, hvis tredje sæson snart må komme på DR. I hvert fald er den netop begyndte på Sveriges Television.

 

De visionære (2:3)

Tysk dramaserie fra 2019.

DR2, 30. oktober 2019, kl. 2045

Tyskland omkring 1920 er præget af politisk uro og blodige gadekampe. Walter Gropius forsøger at holde sin skole apolitisk og truer med at smide politisk aktive studerende på porten. Dörte er en af dem, der er i farezonen. I al hemmelighed trykker hun flyveblade, og en dag bliver hun afsløret.
Medvirkende: August Diehl, Anna Maria Mühe, Trine Dyrholm m.fl.

Originaltitel: Die neue Zeit. Vi overså den i sidste uges TV-tips, men den kan absolut anbefales. Se afsnit 1 her: https://www.dr.dk/tv/se/de-visionaere/bauhaus-a-new-era-eps-1-3/de-visionaere-1-3

 

Den amerikanske højesteret: Hævn på højt plan

Amerikansk dokumentar fra 2019.

DR 2, 31. oktober, kl. 17:15

Kampen om kontrollen i den amerikanske højesteret er rå og brutal. Det kom bl.a. til udtryk, da senatet sidste år skulle godkende Brett Kavanaugh til embedet som højesteretsdommer. Den voldsomme kamp, hvor der bl.a. indgik beskyldninger om seksuelle overgreb, viser sig at have tråde 30 år tilbage i tiden, hvor senatet underkendte Ronald Reagans dommer-kandidat, Robert Bork. Dokumentaren fortæller både om problemerne i det amerikanske retssystem, og er også en gribende politisk fortælling om ofrene i kampen.

Originaltitel: Supreme Revenge

 

De uartige kalkmalerier (1:5)

DRK, 1. november, kl. 18:55

Det første afsnit i denne nye serie handler om sex og hor. Det er overraskende for mange at sex og hor overhovedet er noget der optræder i kalkmalerierne. Peter Kær opdager, at det bl.a. skyldes at det var kirkeværgerne - helt almindelige bønder - som bestilte malerierne. Bønderne havde fingeren på pulsen og vidste udmærket at religionen alene ikke lokkede folk i kirke. Men det er kun en del af svaret. I dette program viser historikeren Torben Svendrup kalkmalerier af en kvinde hvis safter tappes af Satan, en mand der onanerer, en bøddel der får rejsning og en djævel der fiser af glæde.

Afsnit 2 følger umiddelbart efter kl. 19.25

 

Vikingernes farefulde rejser

Britisk naturprogram fra 2019.

DR1, 2. november, kl. 11:25

Vikingerne var de første mennesker, der krydsede Atlanterhavet - helt uden brug af sofistikeret udstyr. De brugte deres sanser og havde en dyb forståelse for naturen, som de navigerede efter. Hvaler, gæs og havfugle var livsvigtige pejlemærker, når der skulle findes vej på havet. Her viser nogle af verdens bedste naturfotografer os vikingernes færd fra Norge til Newfoundland. Dengang hvor deres eneste kompas var vind, vejr og dyreliv.

Originaltitel: Wild Way of the Vikings

 

Danske mord - Pigen på Fanø

DR K, 3. november, kl. 09:40

Den 20. maj 1980 bliver den 15-årige skolepige Anette fundet død i klitterne på Fanø. Jagten på hendes morder går ind, men det lykkes ikke at opklare forbrydelsen. Syv år tidligere omkom 35 mennesker i flammerne, da Hotel Hafnia i København brændte. Heller ikke her lykkes det politiet at finde gerningsmanden. Men i 1985 sker der noget, der får politiet til at kæde mordet på skolepigen sammen med danmarkshistoriens værste mordbrand.

En hele række danske mord denne formiddag. Fem yderligere mord-udsendelser indtil kl. 14.

 

Slaget ved Jylland - historiens største søslag

Britisk dokumentar fra 2016.

DR K, 4. november, kl. 20:00

Under 1. Verdenskrig kunne Storbritannien med en flådeblokade afskære Tyskland fra alle forsyninger udefra. For at bryde blokaden forsøgte Tyskland at besejre den britiske flåde, der lå ud for Orkney-øerne og lukkede Nordsøen af for de tyske skibe. De to flåder mødtes første gang den 31. maj 1916 i historiens største søslag, som kostede omkring 9.000 døde og sårede og 25 sænkede skibe. Man har lige siden diskuteret, hvem der egentlig vandt slaget, mens ingen betvivler, at slaget havde afgørende betydning for udfaldet af krigen.

 

Indfødte 'amerikanere'

Amerikansk dokumentar fra 2016.

DR2, 5. november, kl. 18:55

Når man bor i et land med 50 stater og godt 320 millioner indbyggere, er det ikke mærkeligt, at diversiteten er stor. Komikeren W. Kamau Bell rejser gennem USA og udforsker alle hjørner af landet og dets forskellige nuancer, grupper og subkulturer. De mennesker, der boede i landet, inden det blev kaldt Amerika, er ikke blevet behandlet særligt godt. Kamou rejser til Dakota for at kaste lys over de indfødte folk, som fejlagtigt omtales som indfødte amerikanere.

Originaltitel: United Shades of America

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 34, 2019
TV-tips, uge 42, 2019
TV-tips, uge 45, 2019