Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 44, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 281

 

Ugens flow-tv er naturligt nok præget af det amerikanske valg. Både med udsendelser, der direkte handler om valget og – især – om Trumps særheder, og dokumentarer der fortæller om USA og vores fascination af landet. Desuden et autentisk drama fra valgkampen i 2004 med Robert Redford.  Men der er da også arkæologi fra Lejre, medicinalbranchen, Europas samling. Og der er dokumentar fra Jerusalem, om dansk udlændingepolitik og irsk whiskey. God fornøjelse!

 

Besat af USA – 70’erne

DR2, 28. oktober, kl. 17:00

Hvad enten det gælder storpolitik, fikse dansetrin, nye modediller eller teknologi har vi danskere igennem mange årtier vendt et fascineret blik vestover. Vi kommer i kontakt med USA dagligt og det er blevet en naturlig del af vores liv, at skulle forholde os til Amerika. Her i præsidentvalgåret fortæller vi historien om vores storebror/lillebror forhold som er gået op og ned, men som aldrig er ligegyldigt eller kedeligt.
I 1970'erne opdager vi en ny side af USA - vi har altid betragtet amerikanerne som de gode. Men med billeder fra Vietnamkrigen begynder kritikken at vokse. Men ikke mere end vi stadig forføres at nye smarte discotrin, rulleskøjter og går i sort da Elvis går bort.

Afnittet om 80’erne følger umiddelbart efter, kl. 17:45.

 

Arkæologien rundt

DK4, 28. oktober, kl. 13:30

Oldtidens Lejre meget større end før antaget. Fundene vælter frem.
dk4s "Arkæologien Rundt" besøger tre aktuelle arkæologiske lokaliteter, der alle hører ind under Roskilde Museum; en bygravning i Roskildes centrum, et stenalderanlæg ved Frederikssund, og endelig vises nogle af de nyeste fund fra Lejre.
Fra gamle skrifter og oldtidskvad kender man til de store vikingetidshaller ved Lejre, og flere af dem er fundet og undersøgt arkæologisk set. I dag ligger tre haller og to andre bygninger markeret i landskabet, hvor alle kan besøge dette tidligere magtcentrum og forestille sig, hvordan her har set ud på "Skjoldungernes" tid.
Hvad man først nu er ved at blive klar over, er det gamle Lejres udstrækning, for her har ikke blot været opført halbygninger, men også en stor bosættelse. Fundene vælter nemlig frem fra jorden i disse år i området omkring de store haller. Alene denne sommer er der fremkommet flere hundrede fund lige fra 500-årene og frem til den sene vikingetid, hvor Lejre mistede sin betydning til fordel for Roskilde. Endnu kender man ikke bosættelsens udstrækning og udvikling gennem de mere end 500 år, den har eksisteret, for der er ikke foretaget udgravninger.
Det er ikke første gang, dk4s "Arkæologien Rundt" besøger Lejre. Da den største af hallerne blev udgravet, fulgte tilrettelæggeren Frantz Howitz de arkæologiske undersøgelser med et tv-hold. Nu er han vendt tilbage for at tale med museumsinspektør på Roskilde Museum, Tom Christensen, om nogle af de mange nye genstandsfund, hvoraf flere vidner om en rig og betydningsfuld bosættelse.

 

I den bedste mening - Thalidomid affæren (3:5)

DR2, 29. oktober, kl. 15:10

I slutningen af 60'erne tager et stort antal gravide kvinder en lille hvid tablet. Medicinalfirmaet hævder, at den er fuldstændig uskadelig. Den hjælper både mod kvalme og uro. Et vidundermiddel skabt i den bedste mening. Kort tid efter fødes der et utal af børn med voldsomme fysiske skader. Læger påviser en sammenhæng mellem pillen og de deforme børn, men firmaet benægter, at det er pillens skyld. Det skal snart vise sig, at bag pillens hvide uskyld gemmer sig en historie, som ændrede synet på medicinalbranchen for al tid.

 

Eurotopia

Dansk dok.-serie

DK4, 29. oktober, kl. 18:25

I dette program handler det om fred, for det var ønsket om fred, der førte til Europas samling efter krigen. Har det europæiske samarbejde sikret freden i Europa, og hvordan kan vi sikre freden i Europa i det 21. århundrede? Ville vi have haft fred i Europa uden NATO? Disse overordnede spørgsmål diskuterer Christian Foldager med to gæster, der begge har været centralt placeret indenfor dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik de seneste årtier, nemlig tidligere udenrigsminister Per Stig Møller og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

 

USA's politiske cirkus

Amerikansk politisk aktualitetsserie.

DR2, 30. oktober, kl. 23:35

USA nærmer sig et yderst vigtigt præsidentvalg, samtidig med at nationen kæmper med en dødbringende pandemi og store økonomiske omvæltninger. De politiske analytikere John Heilemann, Mark McKinnon og Alex Wagner stiller skarpt på amerikansk politik under Trump og tager dig med bag scenen, når Trump og Bidens valgkampagner buldrer afsted mod præsidentvalget i november.

 

Filmperler: Truth

Amerikansk autentisk drama fra 2015.

DR2, 31. oktober, kl. 23:00

Kort før præsidentvalget i 2004 går nyhedsværten Dan Rather og hans producer Mary Mapes i luften med en historie, der kan vende op og ned på valgkampen. Nogle dokumenter beviser tilsyneladende, at George W. Bush brugte sin families forbindelser til at undgå at blive sendt i krig i Vietnam. Men der sås tvivl om dokumenternes ægthed, og den eksplosive politiske historie bliver i stedet en stor journalistisk skandale.
Medvirkende: Robert Redford, Cate Blanchett, Topher Grace m.fl.
Instruktion: James Vanderbilt.

 

De sidste dage i Jerusalem

Irsk dokumentar fra 2017.

DR2, 1. november, kl. 13:05

Uanset religiøs overbevisning eller mangel på samme, benægter ingen, Jesus af Nazareths enorme betydning for verdenshistorien, især omstændighederne omkring hans død. Den britiske skuespiller og tidligere teologistuderende, Hugh Bonneville, rejser til Jerusalem og i samtaler med forskere og religiøse ledere, rekonstruerer han ugen op til Jesus' død og reder de komplicerede politiske tråde ud, der førte til hans korsfæstelse.

 

Hemmelige amerikanske missioner II (1:8)

Amerikansk dokumentar fra 2017.

DR2, 2. november, kl. 10:00

Den 23. november 1985 lettede et fly fra Egypt Air fra Athen på vej til Cairo, men det nåede aldrig sit mål. Historien om den skæbnesvangre flyvning bliver her fortalt af en passager, der var så heldig at overleve, en højtstående CIA-medarbejder, som var vidne til flykapringen, og de FBI-agenter, der fik til opgave at opspore og stille forbryderne for retten.

Anden del følger umiddelbart efter, kl. 10:40.

 

Kampen om indvandringen (1:6) - "Verdens mest menneskevenlige lov"

DR2, 2. november, kl. 16:55

Historien om det største drama i dansk politik fortalt af toppolitikerne selv. Gennem 25 år er politiske karrierer blevet skabt eller styrtet i grus og folketingsvalg vundet eller tabt på udlændingepolitikken.
Det hele begynder i 1983 med "verdens mest menneskevenlige lov", som bliver vedtaget i Folketinget til den konservative justitsminister Erik Ninn - Hansens store ærgrelse.

 

Trump-dynastiet: Guldfeber

Amerikansk dokumentar fra 2019.

DR2, 3. november, kl. 09:40

Mændene i Trump-familien har i generationer været entreprenante. Frederich Trump udvandrede fra Tyskland for at finde guld i USA. I stedet tjente han penge på at sælge mad og udstyr til guldgraverne. Hans søn, Fred, blev ejendomshandler i Queens med så stor succes, at hans familie kunne leve et privilegeret liv. Og barnebarnet Donald endte som USA's 45. præsident. Få historien om de tre generationer af Trump-familien - fortalt med interviews, billeder og hidtil ukendte filmoptagelser.

 

Den irske whiskey-revolution (1)

DK4, 3. november, kl. 20:30

Det var i Irland, at man første gang kunne finde dokumentation for destillering og nydelse af whiskey. Sidstnævnte faktisk i en så høj grad, at det forlyder, at en klanhøvding i år 1405 døde af at have indtaget for meget whiskey. Siden da er de gyldne dråber blevet Irlands nationale drik, og indtil 1920'erne sad irerne på størstedelen af whiskey-markedet. Det vil sige, at for hver 10 whiskey'er, der blev solgt, så var de 7 af dem irske. Men blandt andet den irske borgerkrig og alkoholforbuddet i USA havde store konsekvenser for den irske whiskey-industri. Så store at der i 1980''''erne kun var meget få destillerier tilbage i Irland. Inden for de seneste par år, er der sket en decideret whiskey-revolution i landet, hvor masser af nye destillerier dukker op, og med baggrund i den irske whiskey-tradition bliver der eksperimenteret med nye smagsvariationer. I gennem to programmer rejser Kirstine Sideroff Larsen rundt i det irske whiskey-landskab for at finde ud af, hvorfor irsk whiskey er den bedst sælgende spiritus i verden lige nu. Hun besøger blandt andet destilleriet, der laver danskernes irske favorit-whiskey, Tullamore Dew, det første destilleri i Dublin i over 125 år, Teeling Whisky Distillery samt en bondegård med et tilhørende destilleri.

 

Præsidentvalg 2020: Biden og Trumps valgkamp

Amerikansk dokumentar fra 2020.

DR2, 3. november, kl. 20:35

Hvem skal lede Amerika de næste fire år: præsident Donald Trump eller tidligere vicepræsident Joe Biden? Beslutningen falder den 3. november, når amerikanerne går til valg. Gennem afslørende interviews med deres familier, venner, kollegaer og modstander undersøger vi begge kandidaters tilgang til magten. Hvilke definerende øjeblikke har formet deres liv? Hvad driver dem? Hvordan håndterer de kriser? Og hvad er deres visioner for Amerika?

[Historie-online.dk, den 27. oktober, 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 25, 2020
TV-tips, uge 34, 2019
TV-tips, uge 33, 2019