Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 45, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1709

 

I denne uge er der bl.a. dokumentarserier om udlændingepolitik i Danmark, om 2. verdenskrig og om Israel. Desuden begynder en serie om despoternes dronninger. To gange Arkæologien Rundt med hhv. Fæstedskatten og fund fra Hedelisker Mose. Vi skal høre om kulturikonet Ruth Bader Ginsburg, rivalisering inden for modens verden, om indiske gadebørn og om grænsen mellem USA og Mexico. Dertil amerikanske politisk thriller, uddelingen af Nordisk Råds Kulturpriser, og endelig kan vi bognørder glæde os til bogfestival på DR2 – hele søndagen! God fornøjelse!

 

Kampen om indvandringen (1:6) - "Verdens mest menneskevenlige lov"

DR2, 4. november, kl. 16.20

Historien om det største drama i dansk politik fortalt af toppolitikerne selv. Gennem 25 år er politiske karrierer blevet skabt eller styrtet i grus og folketingsvalg vundet eller tabt på udlændingepolitikken. Det hele begynder i 1983 med "verdens mest menneskevenlige lov", som bliver vedtaget i Folketinget til den konservative justitsminister Erik Ninn - Hansens store ærgrelse.

Anden del følger umiddelbart efter, kl. 16.50

 

Ruth Bader Ginsburg - retfærdighedens kriger

DR2, 4. november, kl. 21

Amerikansk dokumentar 2018. (RBG) Kvindesagsforkæmpere og kulturikon. Den nu afdøde højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg er først de seneste år blevet et kendt ansigt i USA. Men hele sit liv har hun kæmpet for kvinders rettigheder og ligestilling. Dette personportræt udforsker hendes ekstraordinære liv, karriere og juridiske arv.

 

Anden Verdenskrig i farver (1:13)

DR2, 5. november, kl. 12.30

Engelsk dokumentarserie fra 2009. (World War 2) Hvordan kunne fredsafslutningen efter 1. Verdenskrigs ufattelige tragedie og tab af menneskeliv, den krig, der "skulle ende alle krige', i løbet af få år føre til en endnu større konflikt? Da den amerikanske børs kollapsede i 1929, bredte den økonomiske depression sig til det meste af verden med høj arbejdsløshed, sult og fattigdom til følge. Millioner af tyskere satte deres lid til Adolf Hitler, der tilbød dem håb og værdighed og lovede dem arbejde og brød. Mussolini regerede i Italien, og i Spanien havde den fascistiske general Franco med italiensk og tysk hjælp vundet borgerkrigen. Hitler havde uantastet indtaget Rhinlandet, Sudeterland i Tjekkoslovakiet og Østrig, men da tyske tropper den 1. september 1939 overskred den polske grænse, sagde Frankrig og England stop. Den Anden Verdenskrig var en realitet.

Anden del følger umiddelbart efter, kl.13.25

 

Arkæologien rundt

DK4, 5. november, kl. 13.35

Det er efterhånden et par måneder siden, dk4´s Frantz Howitz var på besøg på en helt særlig og dyb hemmelig udgravning nær Fæsted kun lidt over en kilometer fra det sted, hvor detektorarkæologer i 2016 fandt den ultimative guldskat fra vikingetiden, Fæstedskatten. Grunden til hemmelighedskræmmeriet var, at arkæologerne fra Museet på Sønderskov ønskede at beskytte denne helt særlige udgravning, indtil de havde lokaliseret og opgravet to gulddepoter nedlagt i hvert sit stolpehul. Det er dog ikke de fragmenterede stykker guld, der er det mest interessante ved denne arkæologiske lokalitet. Det utrolige er, at man har fundet stolpehullerne efter noget, der i sin struktur ligner et tempel, som har fungeret gennem flere hundrede år på præcis samme sted. Man kan i udgravningen se, hvordan især de bærende stolper er blevet udskiftet fem til seks gange.

 

Israel 1945-1948 - en nations fødsel (1:2)

DR2, 5. november, kl. 17.25

Fransk dokumentar fra 2018. (Israel, a Twice-Promised Land) Den 29. november 1947 stemte FN for en delingsplan for Palæstina. For jøderne var det en drøm, der blev opfyldt, for palæstinenserne begyndelsen på en katastrofe. 70 år efter den historiske afstemning er spørgsmålet om Palæstina stadig et åbent sår, en slagmark for to folk, splittet af deres fælles historie og en kilde til spænding i regionen og i hele Mellemøsten. Historien fortælles gennem både palæstinensiske og israelske øjne gennem vidnesbyrd og øjenvidne beretninger, palæstinensiske og israelske historikere samt nyt arkivmateriale.

Anden del 6. november kl. 17.25

 

Nordisk råds kulturpris 2020

DR2, 6. november, kl. 21.20

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: Litteraturprisen, Filmprisen, Musikprisen, Miljøprisen og Børne- og ungdomslitteraturprisen. I år er ingen undtagelse men corona-epidemien har gjort det umuligt at gennemføre samme gallaforestilling som ved tidligere år. Dette års værtsnation Island har derfor valgt at præsentere årets vindere på en helt ny måde.

 

Kamæleonen

DR2, 7. november, kl. 12.05

Amerikansk politisk thriller fra 2011. (The Ides of March) Den unge Stephen Meyers er pressetalsmand for den idealistiske guvernør Mike Morris, der håber at blive demokraternes præsidentkandidat. Dermed trækkes Meyers ind i et politisk magtspil præget af intriger, manipulation og beskidte tricks, men det viser sig hurtigt, at det er et spil, som Meyers mestrer bedre end de fleste. Medvirkende: Ryan Gosling, George Clooney, Philip Seymour Hoffman m.fl. Instruktion: George Clooney.

 

Bogfestival på DR2

DR2, 8. november, kl. 10

DR2 sender 12 timers live bogfjernsyn fra Det Kongelige Bibliotek i København. Corona har aflyst Bogforum, men seerne skal ikke snydes for årets største bogbegivenhed. Ane Cortzen, Adam Holm, Maria Månson, Anne Glad og Mikkel Frey Damgaard møder forfattere, forskere, digtere og tegnere og uddeler både debutantprisen og Marthaprisen.

 

Chanel versus Schiaparelli

DR2, 9. november, kl. 9

Fransk dokumentar fra 2014. (Face to Face) At Coco Chanel er det 20. århundredes største navn indenfor kvindemoden virker oplagt i dag. Men sådan har det ikke altid været, for i slutningen af 1920'erne fik Chanel en alvorlig konkurrent til titlen som 'dronningen af haute couture' af den lige så berømte og beundrede italiensk-franske designer Elsa Schiaparelli. Deres stil var diametralt modsat, men henvendte sig til det samme klientel. Af det udsprang den skarpeste rivalisering i modens historie - men også de største nybrud.

 

Despoternes dronninger (1:5)

DR2, 9. november, kl. 10.50

Fransk dokumentar fra 2015. (Despot Housewives) De var gift med autokratiske ledere og blodtørstige despoter. De gjorde sig fortjent til eksotiske øgenavne som Den sorte edderkop, Lady Folkemord eller Lady Drage, fordi de ofte selv deltog i terroren. Som den franske dronning Marie-Antoinette blev de anklaget for at have spildt statens penge og levet ekstravagante liv takket være plyndringen af landenes ressourcer eller magtmisbrug.

 

Gadens børn

DK4, 9. november, kl. 18.35

I 2012 tog Pia Lindell Qwist på venindetur til Indien uden at vide, at det ville ændre hendes liv for altid. Hun blev fuldstændig rystet, da hun så hvor mange børn, der levede på gaden - uden forældre - og under de mest kummerlige forhold. Den indiske ambassade estimerer, at der er omkring 314.700 gadebørn alene i byen Calcutta. Ud af dem arbejder cirka halvdelen som skrald-samlere, skopudsere, gadehandlere - og det, der er værre. De arbejder mellem 10-13 timer om dagen og er udsat for høje sundhedsrisici. Retten til at være barn og til at lege er stort set ikkeeksisterende. Pia besluttede, at hun måtte gøre noget. Hun startede med at sælge ud af alt sit dyre tøj og sine tasker, sko og smykker, da hun kom tilbage til Danmark. Og det blev startskuddet til Gadens Børn, som i dag består af tre skoler, en sundhedsklinik, et baby- og mødrecenter, et afterschool-program i slummen – og daglig opsøgende arbejde i lokalområdet - plus et et pige-børnehjem under opbygning. Derudover får 600 børn dagligt mad, skoleundervisning og sundhedstjek. Sidste år meldte Pia Brixved sig som frivillige under Gadens Børn og blev tilkoblet forskellige projekter i Danmark.

 

Arkæologien rundt

DK4, 10. november, kl. 13.15

I begyndelsen af 1900-tallet fandt man i Hedelisker Mose ved Skødstrup et stort våbenoffer fra det 3. århundrede e. Kr. samt skeletterne efter ikke mindre end 16 ofrede hunde. Hedelisker-fundet har en separat afdeling på Moesgård Museums nyopstillede oldtidsudstilling. Hvad man ikke i begyndelsen af 1900-årene havde tjek på, var de præcise dateringer for hundeofringerne, der i gamle journaler blev beskrevet som liggende et lag under våbnene, men dog i samme nedgravning. Nu graves der atter i en mose ved Skødstrup i forbindelse med anlæggelsen af en helt ny forstad til Aarhus. Her fandt arkæologerne en del ofringer af ko, får, hestehalse og tre skeletter efter hunde, der racemæssigt set er meget lig hundene fra den nærliggende Hedelisker Mose.

 

USA og Mexico: En rejse langs grænsen (1:2)

DR2, 10. november kl. 20

Britisk dokumentarserie fra 2020. (Sue Perkins: Along the US-Mexico Border) Græsen mellem USA og Mexico er en af verdens mest omstridte. Fra nyheder hører vi om migranter, mord, narkokarteller og muren, der deler de to lande. Sue Perkins tager på en 3000 km lang tur fra Stillehavet til Den Mexicanske Golf for at finde ud af, hvordan livet leves på begge sider af grænsen. En tur, der byder på triumfer og tragedier, hjerteskærende hårde liv og en endeløs række af overraskelser.

[Historie-online.dk, den 3. november 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 15, 2022
TV-tips, uge 47, 2020
TV-tips, uge 26, 2021