Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 46, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1033

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

Vi begynder med et kig på den Første Slesvigske Krig, som hærgede Danmark 1848-1850. Det var den første af to krige, som med nederlaget i 1864 skulle reducere Danmark til en småstat i Europa. Krigen har traditionelt været betragtet som enten et slesvig-holstensk oprør mod den danske stat – eller en frihedskamp, der udviklede sig til en borgerkrig mellem nationaliteterne. Torsdag kigger vi på en af biblens gåder, da vi skal forsøge at finde frem til Kong Salomons tempel. En lertavle, der dukkede op i 2003, beskriver på oldhebraisk Jehoash' reparationer af Det Første Tempel i Jerusalem, bygget af Kong Salomon omkring 950 f.kr. Man mener således at have fundet fysiske beviser på Kong Salomons regeringstid, men flere, heriblandt de israelske myndigheder, mener omvendt, at der blot er tale om en dygtig forfalskning. Fredag skal det handle om den romerske oldtidsby Pompei, der blev begravet i aske fra vulkanen Vesuv. Professor i antikkens historie, Mary Beard, fortæller historierne bag de tragiske figurer, gladiatorer, slaver, forretningsfolk og børn, man har fundet i ruinerne. Lørdag kommer filmen Jødernes flugt - Vidnernes historie, der omhandler den dramatiske virkelige historie om, hvordan det lykkedes for over 7000 danske jøder at flygte til Sverige og dermed undgå at blive arresteret af Gestapo og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt under Anden Verdenskrig. Søndag skal det handle mord i middelalderens Danmark. Dette program kigger nærmere på drabet af Poul Laxmand, en rig og velhavende mand, der havde en position svarende til det, vi i dag kalder "statsminister". Poul Laxmand blev dog myrdet d. 22. juni 1502. Drabsmændene ved man, hvem var, men de blev dog aldrig straffet. Det blev Poul Laxmand. Selv om han var blevet myrdet, blev hans jord og ejendomme konfiskeret. Se med, og man vil kunne følge med i en interessant og virkelig historie om korruption og politiske intriger i den danske middelalder. De næste tre episode følger lige efter, og omhandler hhv. mordene på Dyveke, Kong Erik Klipping i Finnerup Lade, samt den senere helgenkårede kongesøn, Knud Lavard. Mandag bliver vi i middelalderen, da vi her dykker endnu dybere ned i historien om Kong Christian II’s elskerinde Dyveke, og hvordan hendes mor, Sigbritt, dermed endte med at blive den mest magtfulde kvinde i Danmark. Tirsdag slutter vi af med et kig på Danmark i 1918. Efter Første Verdenskrig, som Danmark var kommet neutralt og helskindet igennem, skete der en enorm udvikling i de danske byer. Kæmpebiografer og sportsklubber skyder op, og beværtninger og danseklubber har kronede dage. Mest interessant er det dog ikke kun overklassen, der fylder biograf- og revysalene ud, men også de jævne danskere. Kig med, for at få et indblik i en dynamisk periode af dansk byliv og kultur.    

 

Rigtig god fornøjelse

 

Jagten på historien

Onsdag d. 14. november 12:00 på DR K – Episode 1:8

I den slesvigske krig fra 1848-50 begyndte nedturen, så Danmark endte som en ministat i Europa. Hvad skete der? Var treårskrigen et slesvig-holstensk oprør mod den danske stat, som med fuld ret skulle nedkæmpes - eller var det en borgerkrig mellem flere nationaliteter, hvor danskernes rolle dengang ligner serbernes i dag? Historikerne Uffe Østergaard og Bjørn Svensson kæmper på argumenter om den rette fortolkning.

 

Biblens gåder - Salomons tempel

Torsdag d. 15. november 18:05 på DR K - Tysk dokumentar fra 2015.

I 2003 erhvervede en israelsk kunstsamler en lertavle, der på oldhebraisk beskriver Jehoash' reparationer af Det Første Tempel i Jerusalem, bygget af Kong Salomon omkring 950 f.kr. Det var det første fysiske bevis på såvel Salomons regeringstid og hans pragtfulde tempel. Men de israelske myndigheder mente at kunne bevise, at der var tale om en meget dygtig forfalskning, en blandt mange lavet af en gruppe meget dygtige forfalskere. Men holder denne påstand i retten?

 

Pompeii - Livet før døden

Fredag d. 16. november 16:30 på DR K - Britisk dokumentar fra 2015.

Ofrene for det voldsomme vulkanudbrud, der i år 79 begravede Pompeii, skal CT-scannes og røntgenfotograferes, så vi kan få mere at vide om dem. Professor i antikkens historie, Mary Beard, fortæller historierne bag de tragiske figurer, gladiatorer, slaver, forretningsfolk og børn. Og med masser af dagligdags ting som sanitet, keramik, malerpotter, levnedsmidler og fiskenet giver hun et billede af livet, som det må havde set ud i den livlige romerske by.

 

Jødernes flugt - Vidnernes historie

Lørdag d. 17. november 20:00 på DR K – Dokumentarfilm

For 73 år siden lykkedes det for over 7000 danske jøder at flygte til Sverige og dermed undgå at blive arresteret af Gestapo og deporteret til koncentrationslejren Theresienstadt. I dokumentarfilmen fortæller de overlevende danskere, hvis liv for altid blev forandret, om de dramatiske begivenheder, som fandt sted i det tyskbesatte Danmark i oktober 1943. Filmen beretter om angsten, om de smertelige tab og den uendelige lettelse ved ankomsten til friheden i det neutrale Sverige.

 

Mord i middelalderen - Mordet på Poul Laxmand

Søndag d. 18. november 12:05 på DR K – Episode 1:4

Poul Laxmand, Danmarks "statsminister" og en af Rigets mest velhavende mænd, myrdes da han forlader kongens slot på Højbro d. 22. juni 1502. Drabsmændene ved man hvem er, men de blev aldrig dømt. Det blev til gengæld Poul Laxmand selv, men først efter sin død. Dommen lyder på landsforræderi og al hans jord og ejendom tilfalder kronen. Men er dette en tilfældighed, hvorfor bliver Laxmand dræbt og hvorfor bliver han erklæret landsforræder? Dette er historien om griskhed, korruption og politiske intriger, hvor penge dækker over selv den mest åbenlyse forbrydelse, og hvor selveste ærkebiskoppen og Kong Hans er superskurke.

De næste tre episode følger lige efter, og omhandler hhv. mordene på Dyveke, Kong Erik Klipping i Finnerup Lade, samt den senere helgenkåret Knud Lavard.

 

Kongelige Eskapader - der ændrede danmarkshistorien

Mandag d. 19. november 16:30 på DR K – Episode 1:4

Liderlighed har altid været med til at styre os mennesker, men hvor meget har den egentlig fået lov til at styre historiens gang? I denne programserie kigger vi på fire forskellige tidspunkter i Danmarkshistorien, hvor kærlighed, begær og hor på hver sin måde har været med til at ændre historien.

I det første program oplever vi, hvordan en helt almindelig handelskvinde baner sig vej til at blive en af de mest magtfulde personer i Danmark, fordi kongen forelsker sig i hendes datter. Det er historien om Kong Christian II, Dyveke og Mor Sigbritt.

 

Historien om de tyske V2-raketter

Mandag d. 19. november 21.05 på DR K

Tysk dramadokumentar fra 2015.

Da de første V2-raketter rammer London får analytiker i den britiske efterretningstjeneste, Reginald Jones, travlt med at finde en måde at imødegå truslen på. I Tyskland er den ambitiøse forsker, Wernher von Braun, der har udviklet det dødbringende våben, måske - og måske ikke - så glad for, at hans raket er endt i nazisternes hænder. Og i USA gør den unge soldat, James Hamill, i Operation Papirclips sig klar til at få fat i så mange tyske videnskabsfolk som muligt...

 

For hundrede år siden - I storbyens favn

Tirsdag d. 20. november 17:15 på DR K

I 1918 er danskerne angrebet af forlystelsessyge. På trods - eller på grund - af tidens store begivenheder og alvor er der voldsom gang i gaderne i de danske byer. Antallet af beværtninger og dansesteder mangedobles. Nye kæmpebiografer og sportsklubber skyder op overalt, magasinpressen har kronede dage og den 8 timers arbejdsdag er lige rundt om hjørnet.

Der er mærkbart mere fritid end for tyve år siden. Og det er ikke kun gullaschbaronerne, der fylder biograf- og revysalene ud, men også de jævne danskere. Samtidig er teknologien for alvor ved at ændre hverdagen. Cykler, biler, eldrevne sporvogne, flyvemaskiner øger tempoet, og moderne togstationer som Nørreport i København åbner.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 35, 2018
TV-tips, uge 21, 2019
TV-tips, uge 5, 2020