Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 48, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1167

 

I denne uge skal vi se to dkumentarer fra 2. verdenskrig - og Schindlers Liste er der mulighed for at se eller gense. Vi skal have mord ved højlys dag, gården om det hovedløse lig i York, opgør i straffelejren, og så er der en spændende dokumentar om oldtidsbyen Petra. God fornøjelse!

Varian Fry: Agenten, der reddede de største europæiske kunstnere

Fransk dokumentar fra 2016.

DR K, 27. november, kl. 23:30

Hans mission var at evakuere 200 personer. Men han ender med at redde mere end 1800 intellektuelle, forfattere, malere, musikere, filosoffer og komponister. Alle sammen på flugt fra nazisterne, fordi deres kunst blev betragtet som degenereret og sygelig. Hans navn var Varian Fry. En amerikansk journalist, der kom til Frankrig i 1940 som agent for Emergency Rescue Committee. Her er hans historie. Originaltitel: The Varian Fry List

 

Filmperler: Schindlers liste

Amerikansk autentisk drama fra 1993.

DR K, 28. november, kl. 21:15

Under 2. verdenskrig overtager den tyske forretningsmand Oskar Schindler en konfiskeret, tidligere jødiskejet fabrik i det besatte Polen. I begyndelsen er Schindler blot ude på at tjene penge på krigen. Men da det går op for ham, hvilken grusom skæbne der venter alle af jødisk afstamning, sætter han alt ind på at redde så mange som muligt fra den sikre død.
'Schindlers liste' modtog hele syv Oscars.
Oskar Schindler: Liam Neeson.
Itzhak Stern: Ben Kingsley.
Amon Goeth: Ralph Fiennes.
Instruktion: Steven Spielberg.

 

Hitlers brutale inderkreds - helte og udskud (1:10)

Tysk dokumentarserie fra 2018.

DR K, 29. november, kl. 12:20

Efter 1. Verdenskrig er Tyskland på knæene. Mange drømmer om en frelser, og i en ølhal i München mener Dietrich Eckart, at han har fundet ham i en ung soldat ved navn Adolf Hitler. Den flotte kamppilot, Hermann Göring, ser også potentialet, og krigshelten Ernst Röhm ser den unge urostifter som en, han kan bruge. Rudolf Hess beundrer Hitler grænseløst, og Heinrich Himmler ser en chance for at kæmpe for sine idealer. Voldsparate og utilfredse cementerer de deres forhold i et dristigt kupforsøg. Den 2 følger umiddelbart efter.

 

Mord ved højlys dag

Amerikansk dokumentar fra 2019.

DR2, 30. november, kl. 14:55

28. april 1984 bliver to unge mænd dræbt på gaden i Chicago. Politiet mener, drabene er et led i de lokale bandekrige, og to mænd fra en rivaliserende bande dømmes til døden for drabene. Efter mange år på dødsgangen kommer det frem at dommeren, der dømte sagen, i flere sager har taget imod bestikkelse. Og at politiet i Chicago gemte rapporter, der modbeviste deres anklager. Vil det lykkes de dømte at blive frifundet - 23 år efter drabene blev begået?

 

Gåden om Petra

Dokumentar fra BBC fra 2017.

DR K, 1. december, kl. 17:00

Oldtidsbyen Petra, der ligger i ørkenen i det sydlige Jordan, har bjergtaget verden med sine betagende ruiner af templer, teatre og hundredvis af gravpladser, der er halvt bygget halvt udhugget direkte i de rosa klipper. Men Petra rummer også en gåde. Den blev for 2000 år siden grundlagt af nabateanere og var en blomstrende hovedstad, der lå på en travl handelsrute, men hvorfor blev en så stor, tæt befolket og rigt udsmykket by forladt?

 

Magtskifte i straffelejren - opgøret i Sønderjylland

DR K, 2. december, kl. 20:00

Mere end 70 år efter afslutningen på 2 verdenskrig fortæller en række vidner fra det tyske mindretal om et sjældent beskrevet kapitel i den danske befrielseshistorie. Omkring 3500 mænd fra det tyske mindretal blev efter befrielsen afhentet og indsat i Frøslevlejren, fordi de havde sympatiseret og samarbejdet med den tyske besættelsesmagt. Dette er deres historie om hvordan retsopgøret i Sønderjylland påvirkede familiers liv og fik konsekvenser for eftertiden.
Filmen indeholder en lang række optagelser fra besættelsestiden lavet af mindretallet selv som aldrig tidligere er blevet vist på TV.

 

Gåden om de hovedløse lig fra York

Dokumentar fra BBC fra 2017.

DR K, 3. december, kl. 20:45

Fundet af firs 2000 år gamle hovedløse lig i en udgravning i den historiske by, York, i England har givet arkæologerne hovedbrud. Det var unge mænd i deres bedste alder, men var det romerske soldater eller barbarer fra nord? Tandanalyser viste, at de kom fra hele det romerske rige, at de havde haft en fattig barndom, men som voksne havde fået en proteinrig diæt. Gravpladsen var unik for Storbritannien, men 2000 kilometer væk i byen Efesos i Tyrkiet fandtes verdens eneste kendte gladiatorkirkegård. Kunne de unge mænd fra York være gladiatorer?

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 27, 2019
TV-tips, uge 31, 2019
TV-tips, uge 47, 2019