Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 48, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1020

 

Denne uges TV-tips indeholder spændende dokumentarer fx om kvindekamp, Barbie og Billed-Bladet. Vi besøger også Albanien i 1990’erne, Houvig Fæstningen ved Vestkysten og antikkens storbyer. Tiden efter 1. verdenskrig og en engelsk seriemorder stifter vi også bekendtskab med. Inden vi genser 2. del af Godfather. Så der er bestemt noget at glæde sig til. God fornøjelse!

 

Fordi du er kvinde: Bliv ikke et forsuttet bolsje

DR2 , 25. november, kl. 21:30

Gennem mere end 100 år har kvinder kæmpet for retten til at bestemme over deres egen krop. Kampen har handlet om abort og prævention, men det har også været vigtigt at sige højt at ikke bare mænd, men også kvinder er seksuelle væsener. Og så handler det om ikke at danse efter mandens pibe, men selv tage styringen. I dette historiske program tager Ulla Dahlerup, Louise Kjølsen og andre seje kvinder os gennem udviklingen, når det gælder kvinders seksualitet.

 

Danmark ifølge Billed-Bladet (1:5)

DR1, 26. november, kl.13:25

I 1970'erne bliver Billed-Bladet hver uge læst af mere end 1 mio danskere. Journalisterne har rundsave på albuerne og store armbevægelser. I denne serie dykker vi ned i Billed-Bladets gyldne æra. Vi kommer ind i hovedet på dem, der skrev og på dem der blev skrevet om. Billed-Bladet ville ikke frelse verden. Det gør denne serie heller ikke, men den giver et billede af det Danmark, som Billed-Bladet beskrev i 1970'erne. I aftenens program handler det blandt andet om ugeblads-yndlingene Simon Spies, Mogens Glistrup og Prinsesse Anne-Marie.

 

Den umulige fred - 1918-24 (1:2)

DR2 , 27. november, kl. 11:10

Fransk dokumentar fra 2018. (Apocalypse - An Impossible Peace - 1918-1924) Første Verdenskrig (1914-18), af Storbritannien og Frankrig stadig kaldt, Den store Krig, ophørte med våbenhvilen i november 1918, men den efterfølgende fredsafslutning var en katastrofe, der i rigtig mange lande førte til en stigende tilslutning til totalitære ledere og regimer. Den store krig blev afsluttet efter fire års hårde kampe, og efter denne totale krig, følte mange af de overlevende, at verden var svundet ind til en 'afgrund af lidelse'.

Anden del følger umiddelbart efter, kl. 11:55.

 

Antikkens storbyer (1:2)

DR2, 27. november, kl. 15:15

Britisk dokumentar fra 2015. (Building the Ancient City: Athens and Rome) De første millionbyer blev bygget for over 2000 år siden. Helt fri for moderne bekvemmeligheder og hvad vi i dag betragter som livsnødvendigheder. Professor Andrew Wallace-Hadrill tager på opdagelse i antikken og udforsker resterne af disse vigtige storbyer. Første gang undersøger han, hvordan Athen kunne fungere uden benzin, gas og elektricitet. Og forklarer, hvad kan vi lære af disse gamle civilisationer.

Anden del følger umiddelbart efter, kl. 16:15.

 

Bunkertur ved Houvig Fæstningen

DK4, 27. november, kl. 17:0

Med sandet fygende, denne ellers lune efterårsdag, vandrer vi rundt imellem de mange bunkere ved Houvig Fæstningen, lige uden for Søndervig på Vestkysten. Vi hører beretning om det liv, der udspillede sig her for ca. 75 år siden, om hvordan bunkerne i dag giver læ til dyr, og om hvad sandfodring er. Vi besøger Ringkøbing Museum, hvor man har rekonstrueret en bunker som den så ud dengang, den husede soldater under 2. Verdenskrig -" og vi hører om udstillingen -Flyvere i Natten".

 

The Godfather 2

DR2, 28. november, kl. 16:30

Amerikansk Oscar-belønnet gangsterdrama fra 1974. (The Godfather Part II) I 1958 fejrer mafialederen Michael Corleone sin søns konfirmation med stor festivitas. Udadtil fremviser Corleone-familien en facade uden revner, men facaden dækker i virkeligheden over korruption, vold og mord. Medvirkende: Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton, Robert De Niro m.fl. Instruktion: Francis Ford Coppola.

 

Barbie: sexsymbol eller feminist?

DR2, 29. november, kl. 18:30

Amerikansk dokumentar fra 2018 (Tiny Shoulders) Små piger idoliserer hende, mens feminister hader hende. Barbie, verdens mest kendte dukke. Et langbenet plastik ikon, hvis forvandling i de sidste 60 år nu skildres gennem nyfundne filmoptagelser. Mød designere og marketingfolk, der forsøger at nytænke hendes image. Amerikanske feminister som Gloria Steinem, Roxanne Gay og Peggy Orenstein der fortæller om Barbies betydning for kvinders kamp for ligestilling. Og se, om der virkelig er så lyserødt i Barbieland.

 

Seriemorderen Joanne Dennehy

DR2, 30. november, kl. 21:30

Britisk dokumentar fra 2019. (Joanne Dennehy: The Making of a Serial Killer) Hun er den farligste kvinde i et britisk fængsel. I fjorten dage i 2013 gik Joanne Dennehy amok - og myrdede tre mænd og prøvede at slå to til ihjel. Hvordan blev en pige fra et godt hjem - en af Storbritanniens mest berygtede og koldblodige seriemordere? Her fortæller familie, mordofrenes nærmeste og gamle venner om Joannes fortid, og hvad der fik hende til at ville styre og myrde mænd.

 

Min Verdenshistorie - Mads og anarkiet

DR2, 1. december, kl. 15:20

Dansk dokumentarserie fra 2013 Mads Lund flytter i 1996 til Albanien med sin familie. Han skal være med til at hjælpe landet fra at omstille sig fra et kommunistisk styre til demokrati. Men i 1997 bryder landet sammen. 75 % af befolkningen har sat alle deres penge i pyramidespil og mister alt. Mads bliver vidne til lovløshed og anarki.

[Historie-online.dk, den 24. november 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 37, 2021
TV-tips, uge 40, 2020
TV-tips, uge 33, 2020