Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 50, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1152

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

Onsdag kommer den tragiske historie om den spanske syge, som hærgede Europa i 1918-19. Navnet skyldes, at de første efterretninger om sygdommen kom fra Spanien. Spanien deltog ikke i 1. Verdenskrig og var derfor ikke underlagt den omfattende nyhedscensur. I mange år har man troet at ofrene talte omkring 20 millioner, men efterhånden er man kommet frem til, at tallet er langt større, og at ikke mindre end 50 millioner mennesker omkom på verdensplan - heraf 12.000-14.000 danske ofre. Torsdag skal det handle om noget lidt mere roligt, nemlig om livet i 80’ernes Danmark. Følg med når en række danskere åbner fotobøgerne og fortæller om deres ungdom om opvækst i dette årti. Fredag skal vi kigger på den ældgamle egyptiske kunst at lave mumier. En gruppe forskere har sat sig for at undersøge denne praksis og forhåbentligt finde frem til, hvordan de gamle egyptere bar sig ad. Vi bliver i 1980’erne, da det lørdag skal handle om bz’ernes flugt fra ejendommen Allotria på Korsgade Nørrebro den 11. januar 1983. Der var lagt op til en af de større gadekampe, da 800 betjente mødte op for at sætte besætterne på porten. Men da politiet endelig trængte ind, opdagede de til deres forbavselse, at bz’erne alle sammen havde flygtet gennem en selvgravet tunnel. Søndag kigger vi nærmere på jødeaktionen under Anden Verdenskrig, hvor tusindvis af danskere blev reddet i sikkerhed ved at blive sejlet over Øresund i sikkerhed i Sverige. De fleste af disse var jøder på flugt fra nazisterne, der havde besluttet sig for at sende de danske jøder i koncentrationslejre. Vi bliver ved nazisterne, da vi mandag kigger nærmere på Adolf Hitlers personlige inderkreds, heriblandt Hermann Göring og Heinrich Himmler. Tirsdag skal det handle om de såkaldte norske wienerbørn. Disse var østrigske jøder, der som følge af Anden Verdenskrig var strandet i Norge. Men med Tysklands besættelse af Norge blev Norge ligeledes et farligt sted at befinde sig. Det lykkedes at redde børnene til Sverige, men efter krigen stod disse børn i et dilemma. De var østrigske jøder af fødsel men havde mistet alt, og de følte sig som nordmænd efter de mange år i Norge. Men de norske myndigheder ønskede sig ikke at tage sig af dem.

Rigtig god fornøjelse

 

Døden tager de unge - Historien om den spanske syge

Onsdag d. 12. december 20:45 på DR K

Børn og unge mennesker begynder pludselig at dø i København, og i løbet af kort tid har en usynlig dræber sendt tusindvis af mennesker i graven over hele Danmark. Men hvad skete der? Det her er historien om den ukendte epidemi, som hærgede Danmark for præcis 100 år siden. Og hvorfor noget lignede kan ske igen i dag.

 

Mig og 80'erne

Torsdag d. 13. december 16:05 på DR K – Episode 1:4

Tag med en nostalgisk rejse når en række markante danskere åbner op for deres private fotoalbum fra 80'erne; årtiet hvor de gik fra børn til voksne. Om de var bz'er, yuppie eller fredsaktivist, var det årtiet, hvor de lejer deres første moviebox med vennerne og hvor frygten for AIDS ånder dem i nakken.

I dette afsnit går vi på opdagelse i 80'er-hjem og ser nærmere på, hvordan de- og vi boede og indrettede os i et fattigt og polariseret årti, hvor man enten hyldede fællesskabet og det ikke-kommercielle, eller skurede op for forbruget, installerede solarium over dobbelt senge og for alvor begyndte at dyrke sig selv. Næste afsnit kommer lige efter.

 

Ægyptens sidste gåde

Fredag d. 14. december 19:05 på DR K - Dokumentar fra BBC fra 2011.

Hvordan bar de gamle ægyptere sig ad med at stoppe nedbrydningen af det døde legeme og præservere det for evigheden? Den britiske taxichauffør, Alan Billis, har doneret sit legeme til videnskaben, og en gruppe forskere fra Storbritanniens ledende retsmedicinske afdeling har sat sig for at løse mummificeringens mere end 3000 år gamle gåde.

 

24 timer vi aldrig glemmer - BZ'ernes flugt fra Allotria

Lørdag d. 15. december 11:15 på DR K

Det er den 11. januar 1983, og der er lagt op til den første store gadekamp i Danmark mellem politi og bz'ere. Mere end 800 betjente er mødt op på Nørrebro for at smide 30 bz'ere ud fra ejendommen 'Allotria' på Korsgade. Men da Politiets aktionsstyrke får hugget sig ind gennem husets gavl, finder de en tom bygning - bz'erne er flygtet gennem en tunnel, de har arbejdet på i månedsvis. Mød bl.a. idémanden bag en af danmarkshistoriens mest berømte flugtaktioner og få hele historien om den dag, bz'erne gravede sig ind i danskernes hjerter.

 

Flugten over Øresund - oktober 1943

Søndag d. 16. december 16:25 på DR K - Svensk dokumentar fra 2018.

Under 2. Verdenskrig blev tusindvis af mennesker, de fleste jøder, reddet over Øresund mellem Helsingør og Helsingborg. På den danske side var det bl.a. modstandsgruppen Syklubben, som i Sverige fik hjælp af politifolk, toldere, fiskere og kystvagter. Den dramatiske redningsaktion skildres ved hjælp af arkivfilm, skrevne erindringer og interview, bl.a. med Grace, datter af den drivende kraft, Erling Kjaer, der reddede 1.400 mennesker, men betalte en livslang pris.

 

Hitlers brutale inderkreds - helte og udskud

Mandag d. 17. december 15:55 på DR K - Tysk dokumentarserie fra 2018 – Episode 1:10

Efter 1. Verdenskrig er Tyskland på knæene. Mange drømmer om en frelser, og i en ølhal i München mener Dietrich Eckart, at han har fundet ham i en ung soldat ved navn Adolf Hitler. Den flotte kamppilot, Hermann Göring, ser også potentialet, og krigshelten Ernst Röhm ser den unge urostifter som en, han kan bruge. Rudolf Hess beundrer Hitler grænseløst, og Heinrich Himmler ser en chance for at kæmpe for sine idealer. Voldsparate og utilfredse cementerer de deres forhold i et dristigt kupforsøg. Næste episode følger lige efter.

 

De norske wienerbørn

Tirsdag d. 18. december 15:40 på DR K - Norsk dokumentar fra 2015.

Efter anschluss i 1938, kom en gruppe østrigske, jødiske børn på sommerlejr i Norge. Efter lejren var det blevet så farligt for de østrigske jøder, at den norske børnepsykolog, Nina Hasvoll, på opfordring fra den jødiske menighed påtog sig ansvaret for et børnehjem. I november 1942, da det norske politi arresterede de norske jøder for at deportere dem til Auschwitz, lykkedes det på et hængende hår at redde børnene til Sverige, men da de efter krigen ønskede at komme tilbage til Norge, fordi de følte sig norske, ønskede de norske myndigheder ikke at modtage dem.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 39, 2019
TV-tips, uge 43, 2018
TV-tips, uge 08, 2019