Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 51, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1278

 

Så nåede vi næsten jul. Tv-tipsene kan kun nå frem til 22. december, så derefter må I klare jer selv et par uger. Men i denne uge fremturer DR2 fortsat med 1980’erne, hvilket bl.a. resulterer i dokumentarer om økonomi, dansk rockmusik og USA. Vi skal også hører Lise Nørgaard fortælle om Hamborg, vi skal se på den kinesiske mur, høre om jernbanens krigshistorie og se en tysk serie om Europas historie. Arkæologien er i Roskilde og omegn med DK4, og denne kanal præsenterer også en nordvestjysk vandrerute. Når gaverne er købt og brunkagerne bagt, er der nok at glæde sig til.

God jul og god fornøjelse foran skærmen.

 

Historien om 80'erne: Grådighed

DR2, 16. december, kl. 13:15

Amerikansk dokumentarserie fra 2016. (The Eighties) Her kommer vi med på en tur ned ad 80'ernes memory lane. Serien zoomer blandt andet ind på Ronald Reagans regeringsperiode, aids-krisen, Den Kolde Krig og teknikkens boom. Dokumentaren giver et indblik i, hvordan 80'ernes økonomi i USA boomer, kreditkortet gløder, og amerikanerne forbruger som aldrig før. Under overfladen lurer grådigheden dog - og mere vil have mere.

 

Vandreruten Tranum-Fosdal

DK4, 17. december, kl. 13:20

Det er en 11 km lang rute i noget af det smukkeste Nordvestjylland. Ruten er certificeret som "premiumrute" ved Deutsches Wanderinstitut og har dermed fået papir på at opfylde de strengeste kriterier til vandreruter i Europa. Ruten løber igennem meget varieret terræn og er flere steder meget mere kuperet end man umiddelbart skulle tro. Vi kommer igennem nærmest regnskovsagtige områder, ligesom vi vandrer på toppen af Lien og har flere steder view til både Jammerbugten og Limfjorden. Undervejs snakker vi med en af ildsjælene, der har været med til at etablere ruten, med præsten i Lerup kirke, som fortæller om det historisk kendte Lerup Marked og med en naturvejleder. På ruten får vi også mulighed for at høre om mindfullness i naturen, og vi følger en kok og naturnørd, når han plukker spiselige planter i naturen og tilbereder dem over bål.

 

Husker du - da Århus rockede

DR2, 18. december kl. 11:20

Midt i 80erne var scener og hitlister fyldt med musik fra Århus som Gnags og TV2. I en tid med yuppier, kartoffelkur, mærketøj og racisme sejrede spilleglæden i Smilets by. Provinsen blev for første gang hovedstad i dansk musik. Men hvorfor blev det Århus-bugten den populære musik kom fra? Mød musikerne der var i byen da bølgen toppede og klassikere blev skabt - Steffen Brandt, Thomas Helmig og Peter A.G. I 13 programmer fortæller vi om musikken, der satte ungdomskulturen på ny kurs og udfordrede danskerne. Husker du... tager afsæt i markante begivenheder, som skabte musikken og beretter om det Danmark, hvor de nye toner fik stor betydning.

 

Arkæologien rundt

DK4, 19. december, kl. 9:35

Oldtidens Lejre meget større end før antaget. Fundene vælter frem. dk4s "Arkæologien Rundt" besøger tre aktuelle arkæologiske lokaliteter, der alle hører ind under Roskilde Museum; en bygravning i Roskildes centrum, et stenalderanlæg ved Frederikssund, og endelig vises nogle af de nyeste fund fra Lejre. Fra gamle skrifter og oldtidskvad kender man til de store vikingetidshaller ved Lejre, og flere af dem er fundet og undersøgt arkæologisk set. I dag ligger tre haller og to andre bygninger markeret i landskabet, hvor alle kan besøge dette tidligere magtcentrum og forestille sig, hvordan her har set ud på "Skjoldungernes" tid. Hvad man først nu er ved at blive klar over, er det gamle Lejres udstrækning, for her har ikke blot været opført halbygninger, men også en stor bosættelse. Fundene vælter nemlig frem fra jorden i disse år i området omkring de store haller. Alene denne sommer er der fremkommet flere hundrede fund lige fra 500-årene og frem til den sene vikingetid, hvor Lejre mistede sin betydning til fordel for Roskilde. Endnu kender man ikke bosættelsens udstrækning og udvikling gennem de mere end 500 år, den har eksisteret, for der er ikke foretaget udgravninger. Det er ikke første gang, dk4s "Arkæologien Rundt" besøger Lejre. Da den største af hallerne blev udgravet, fulgte tilrettelæggeren Frantz Howitz de arkæologiske undersøgelser med et tv-hold. Nu er han vendt tilbage for at tale med museumsinspektør på Roskilde Museum, Tom Christensen, om nogle af de mange nye genstandsfund, hvoraf flere vidner om en rig og betydningsfuld bosættelse.

 

Besat af USA - 80erne

DR2, 19. december, kl.19:05

Hvad enten det gælder storpolitik, fikse dansetrin, nye modediller eller teknologi har vi danskere igennem mange årtier vendt et fascineret blik vestover. Vi kommer i kontakt med USA dagligt og det er blevet en naturlig del af vores liv, at skulle forholde os til Amerika. Her i præsidentvalgåret fortæller vi historien om vores storebror/lillebror forhold som er gået op og ned, men som aldrig er ligegyldigt eller kedeligt. I 1980'erne synes amerikanerne, at Danmark kører lidt på frihjul når det gælder forsvaret af den frie verden. Men den helt almindelige dansker knuselsker stadig alle de mange spændende input fra USA, hvor man nu danser ved at snurre rundt på hovedet og spiser på restaurant uden kniv og gaffel.

 

Jernbanekrigen

DR2, 20. december, kl. 9:50

Britisk dokumentar fra 2019. (Railways of The Western Front with Chris Tarrant) Millioner af mennesker blev dræbt under 1. verdenskrig. Ikke som følge af maskingeværet, krigsfly eller tanks - men på grund af jernbanen! Chris Tarrant rejser gennem Europa for at dykke ned i jernbanens krigshistorie. Han besøger stationer, skyttegrave, slagmarker og kirkegårde og erfarer, hvor essentiel jernbanen var for hurtig levering af ammunition og fødevarer - og hvordan den transporterede millioner af soldater direkte i døden.

 

Kvik, det er en tysker

DK4, 20. december kl. 17:00

Som barn holdt Lise Nørgaard ofte ferie hos familien i Hamborg. Som nygift besøgte hun igen byen, og lige efter krigen rapporterede hun som ung journalist fra den sønderbombede by. Senere er Lise Nørgaard som kulturrejsende gang på gang vendt tilbage til byen ved Elben og Alsteren, og i december 2015 besluttede hun endnu en gang at tage turen til Hamborg for – så at sige – at gå i egne fodspor.

 

Europas historie - oprindelse og identitet (1:6)

DR2, 21. december, kl. 10:10

Tysk dokumentarserie fra 2017. (The Story of Europe) Hvad er Europa? Hvor og hvornår begyndte Europas historie? Og hvad forbinder eller adskiller europæerne? Historiker Christopher Clark udforsker de forskellige kapitler i Europas utrolige historie. De første spor fører til oldtidens Grækenland, nærmere bestemt Kreta. Her finder man myten, der gav navn til kontinentet - nemlig fortællingen om prinsesse Europa, som blev kidnappet af Zeus.

De øvrige afsnit i serien følger umiddelbart efter.

 

Den kinesiske mur - de skjulte historier

DR2, 22. december, kl.13:10

Britisk dokumentar fra 2014. (The Great Wall of China - The Hidden Story) Byggeriet af det kæmpestore forsvarsanlæg, som vi kalder den kinesiske mur, blev påbegyndt i år 700 f.v.t. og fortsat indtil det 16. århundrede. Men der dukker stadig nye spørgsmål op om det vældige bygningsværk. For ti år siden mente forskerne, at de havde de fleste svar, men nye opdagelser har kastet helt nyt lys på dette menneskeskabte vidunder, der fx er dobbelt så langt, som man hidtil har troet.

[Historie-online.dk, den 15. december 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 23, 2021
TV-tips, uge 38, 2021
TV-tips, uge 20, 2021