Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 8, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 800

 

Uge 8-9 giver mulighed for at stifte bekendtskab med Mossad-agenten Sylvia Raphael, vi skal høre om granatchok i 1. verdnenskrig, kvindelige piloter i 2. verdenskrig og Reformationen set som Europas hellige krig. Desuden en britisk mordsag, historien om fotobureauet Magnum samt TV2s fortsatte indsamling af aktuelle genstande til Nationalmuseet.

God fornøjelse.

 

Granatchok: Krigens skjulte skam

Britisk dokumentar fra 2018.

DR2, 19. februar, kl. 20:00

Efter 1. Verdenskrig led en kvart million britiske soldater af en mystisk lidelse, som ingen havde set før. De kunne hverken gå, spise eller tale - og mange var lammet, havde panikangst, voldsomme rystelser eller mareridt. Det blev betragtet som fejhed. Men det viste sig, de led af granatchok. Her dykker vi ned i hidtil uset arkivmateriale for at fortælle historien om den lumske lidelse. Hvad ved vi i dag om psykiske krigstraumer?

 

Kampfly og bombemaskiner - kvindelige piloter i krig

Britisk dokumentar fra 2017.

DR2, 20. februar, kl. 10:30

25.000 kvinder, fra korpiger til landmandsdøtre, meldte sig frivilligt under 2. Verdenskrig til WASP (Women Airforce Service Pilot). De drømte om to ting: at flyve og tjene deres land. Mod alle odds brød kvinderne glasloftet og blev de første kvinder, der fløj amerikanske militærfly. Men efter at have bevist, at de kunne flyve de nyeste kampfly og de tungeste bombemaskiner, blev delingen i 1944 opløst, uden tak, æresbevisninger og veteranstatus. Først mere end 60 år efter blev kvinderne anerkendt som veteraner og tildelt kongessens guldmedalje.

 

Reformationen - Europas hellige krig

Britisk dokumentar fra 2017.

DR2, 21. februar, kl. 16:35

I 1517 slog Martin Luther 95 teser op på en kirkedør i Wittenberg, og de kom til at virke som en rød klud i ansigtet på den katolske kirke. I anledning af 500 året for Luthers oprør fortæller den britiske historiker David Starkey om, hvordan den protestantiske reformation ændrede de europæiske samfund. Splittelsen i kristendommens hjerte udløste århundreder med hellig krig og inspirerede til den samme fundamentalisme, terror og religiøs vold, som vi kender i dag.

 

Kvinden som slog sin voldelige mand ihjel

Britisk dokumentar fra 2019.

DR2, 22. februar, kl. 00:35

I 2010 slog britiske Sally Challen sin mand ihjel med en hammer. Hun blev idømt livstid og har indrømmet, hun dræbte sin mand, men nægter sig skyldig i mord. Gennem interviews med Sally, hendes familie og venner dykker vi ned i den foruroligende og mørke historie. En historie om livet med en dominerende ægtemand og årtier med psykisk vold og overgreb. Var Sally i virkeligheden offeret?

 

Fotostjerner og filmlegender

Fransk dokumentar fra 2017.

DR2, 23. februar, kl. 14:45

Der er nogle fotos, man aldrig glemmer. Stærke, unikke øjeblikke foreviget af fotografer fra fotobureauet Magnum. En international foto-sammenslutning, som blev dannet i 1947 og dækker alt fra nyheder til film. I 70 år har de udødeliggjort berømtheder og set, hvad der sker bag filmkulisserne. Her fortælles historierne om Hollywoods mest ikoniske billeder og Magnums unikke forhold til filmverdenen.

 

En skat til Danmark (5)

Dansk dok.-serie

TV2, 24. februar, kl. 20:55

I femte afsnit af er temaet - Danmark bruger penge. Danskere fra hele landet strømmer til Nationalmuseet med personlige genstande, som de mener fortjener en plads på en ny udstilling om danskernes historie de seneste 100 år. Det er tre af museets eksperter, der bestemmer, hvilke genstande der skal med på udstillingen, og de bliver både præsenteret for Danmarks første dankort og Danmarks sidste telefonboks. Rane tager en tur i en Ellert fra 80’erne, og så kigger sangeren Elisabeth Gjerluff Nielsen forbi med en personlig genstand. Alle de genstande der bliver udvalgt, kan ses på udstillingen, der åbner på Nationalmuseet den 1. maj.

 

Sylvia Rafael: Mossads sagnomspundne spion

Britisk dokumentar fra 2016.

DR2, 25. februar, kl. 23:00

Sylvia Raphael var en af Mossads mest berømte kvindelige spioner. En ung sydafrikansk kvinde, der infiltrerede Israels fjender og jagtede den palæstinensiske terrororganisation Sorte September - indtil hun blev dømt for mord. Her fortælles historien om den effektive snigmorders farlige og hemmelige liv. Hvad formede Sylvia og fik hende til at gøre, hvad hun gjorde?

 

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 24, 2019
TV-tips, uge 47, 2019
TV-tips, uge 17, 2020