Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 09, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1336

 

Af Christoffer Quist

Onsdag får vi det sidste afsnit af den danske dokumentarserie ”Muldens mysterier - De fynske vikinger”. Serien har nu i seks afsnit fokuseret på at skabe et overblik over de danske vikinger og deres interesser. Noget tyder på, at der var mere til historien om de vilde mænd fra norden, de var i lige så høj grad interesseret i at handle og skabe netværker, som de var i at plyndre. Torsdag udvider vi vores horisont med rejsedokumentaren ”Fantastiske Forvandlinger III”. I dette sjette og sæsonens sidste afsnit, besøger Ane Cortzen, Istanbul, hvor hun giver os indblik i byens historie og den forvandling, byen i moderne tid har gennemgået. Fredag begynder vi weekenden med dokumentarserien ” 24 timer vi aldrig glemmer”. Dette afsnit omhandler Berlinmurens fald i 1989, en begivenhed som er set som et paradigmeskifte, hvor den Kolde Krig endeligt har fået sin afslutning. Lørdag skruer vi over på DR2 for at se den nye og yderst spændende britisk dokumentar fra 2019 ”EU bag lukkede døre: Brexit-kaos”. Alle tre afsnit bliver sendt i rap her denne lørdag, hvor serien nøje gennemgår hvad der sker bag de lukket døre, når politikerne er med til at sætte verdensdagsorden. Der er vist ingen, som ikke har lagt mærke til, at EU de sidste fire år har oplevet mange begivenheder som har rystet verden, men hvordan hænger disse begivenheder sammen, og hvem er vores politikere, som er med til at håndtere dette kaos. Søndag skifter vi fra europæisk politik til amerikansk, med den franske dokumentar fra 2016 ”Kampen mellem Obama og Clinton”. Serien tager udgangspunkt i det tidligere amerikanske valg, hvor Obama familien kæmpende imod Clinton dynastiet om at blive demokraternes nominering til præsidentvalget. Det er dog interessant at se på dette valg, hvorefter man kan lave perspektiveringer til, hvordan amerikansk politik ser ud i dag. Mandag starter vi den nye uge med relativt nye amerikansk dokumentar fra 2018 ”Luftkrigen - Den varme sommer 1943”. Den amerikanske filminstruktør William Wyler valgte at tage til Europa i 1943 for at filme luftkampene mellem det britiske Royal Air Force og det tyske Luftwaffe, da de sloges om himmelrummet under Anden Verdenskrig. Optagelserne skulle blandt andet bruges til at producere propaganda, men hvis man ser rå-optagelserne for, hvad de er, så giver dette et helt unikt førstehåndsindtryk af krigen. Tirsdag kan man se den svensk dokumentar fra 2011 ”En stormagt bliver hacket”. I midten af 90erne bliver det amerikanske flyvevåben og rumfartsorganisationen NASA ramt af en række hackerangreb. Angrebene viser sig at være komme fra en gruppe af svenske hackere, som viste datiden hvor skrøbelige den daværende digitale sikkerhed var.

Rigtig god fornøjelse.

 

Muldens mysterier - De fynske vikinger (6:6)

Onsdag 27. februar på DRK 20:00 – 20:45

I hele verden florerer historierne om de brutale, danske vikinger, der plyndrede og voldtog i flæng. Men måske er sandheden knap så drabelig. Noget tyder nemlig på, at vikingerne i virkeligheden var mere interesserede i handel end vold.
I dag vil Liv Thomsen og museumsinspektør Lars Grundvad slippe amatørarkæologerne løs på Munkebo Bakke på Fyn, hvor der for nylig blev udgravet en stor vikingehal. Så mon ikke vi bliver klogere på de fynske vikinger i aften i Muldens Mysterier.

 

Fantastiske Forvandlinger III - Istanbul (6:6)

Torsdag 28. februar på DRK 20:00 – 20:45

Tag med arkitekt og designer Ane Cortzen, når hun i en ny sæson besøger nogle af verdens mest fantastiske arkitektoniske forvandlinger.
I Istanbul besøger vi byens gamle imponerende kraftværk, der i dag er universitet, et hipt mødested, som er genopstået fra et legendarisk bryggeri, et osmannisk palads, der er transformeret til et eksklusivt festlokale - og så sejler Ane over Bosporus og besøger en gammel fabrik for spiritus, som nu er et luksushotel.

 

24 timer vi aldrig glemmer - Murens fald 1989

Fredag 1. marts på DRK 13:35 – 14:25

Der er dage vi aldrig glemmer. Dage hvor vi husker, hvor vi var og hvad vi lavede. Dage hvor verden bogstavelig talt vælter om ørerne på os. En af dem er 9. november 1989. Den dag Berlinmuren faldt.
Hør en række journalister, fotografer, helt almindelige danskere og en tysker med dansk baggrund fortælle om døgnet, hvor Europa ændrede sig og den jerntæppet mellem øst og vest smuldrede. Et døgn, der kun blev som det blev på grund af en tilfældig fejlkommunikation mellem nogle Østtyske politikere.

EU bag lukkede døre: Brexit-kaos

Lørdag 2. marts på DR2 11:55 – 14:55 (tre afsnit)

EU er de sidste år blevet rystet i sin grundvold. Brexit, den græske gældskrise og flygtninge- og migrationsstrømmen i 2015 har truet den europæiske sammenhængskraft - og så alligevel ikke! Her lukker politikere og embedsmænd os ind bag de lukkede døre ved forhandlingsbordet, hvor vi i stedet for glatte politikere møder passionerede mennesker, der kæmper for deres sag. I 2016 lovede den daværende britiske premierminister David Cameron briterne en afstemning om medlemskab af EU og for at vinde den forsøgte han at forhandle en ny migrationsaftale med EU.

 

Kampen mellem Obama og Clinton

Søndag 3. marts på DR2 11:00 – 11:50

Dette er historien om to af de mest magtfulde par i amerikansk politik. Her møder vi Barack og Michelle Obama samt Hillary og Bill Clinton. Et afgående præsidentpar og et tidligere og muligvis kommende præsidentpar. I 2008 kæmper Barack Obama og Hillary Clinton en intens kamp om nomineringen til demokraternes præsidentkandidat, som Obama vinder. Så hvordan er forholdet i virkeligheden mellem de to familier, som tidligere har konkurreret om magten, men støtter hinanden i dag?

 

Luftkrigen - Den varme sommer 1943

Mandag 4. marts på DRK 22:30 – 23:30

I 1943 rejste den navnkundige og alsidige amerikanske filminstruktør William Wyler til Europa for at filme luftkrigen. Han fløj adskillige kampmissioner og en af hans tre kameramænd blev ulykkelig vis dræbt på en af turene. Farvefilmene er for nylig dukket op af et arkiv, og sammen med de få overlevende krigsveteraner fortæller de historien om de mænd, der fløj den ene selvmordsaktion efter den anden i den varme sommer i 1943.

 

En stormagt bliver hacket

Tirsdag 5. marts på DRK 17:30 – 18:30

I midten af 90erne bliver det amerikanske flyvevåben og rumfartsorganisationen NASA ramt af en række hackerangreb. Internettet er endnu i sin vorden og IT-sikkerhed absolut ikke højt prioriteret af myndighederne. Angrebene, der kommer til at skabe store overskrifter i nyhederne overalt, kan spores til Sverige, og snart er jagten på de svenske hackere i fuld gang. Denne dokumentar fortæller hele historien og for første gang træder en af dem, der var med til at udføre disse angreb, frem og taler åbent om de dramatiske begivenheder.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 15, 2019
TV-tips, uge 03, 2019
TV-tips, uge 20, 2020