TV-tipsw, uge 28, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 28, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 669

Af Jakob Skibsted Kristensen

 Vi starter med et kig på den danske flådes historie. Kong Christian 4. er en af danmarkshistorien mest kendte konger, grundet hans lange regeringsperiode og mange byggerier. Men ikke mindst også for hans aktive rolle under Svenskekrigene. Torsdag tager vi til Ægypten, hvor det skal handle om den italiensk/engelske eventyrer og opdagelsesrejsende Giovanni Belzoni. Han fik i 1814 til opgave af den britiske generalguvernør i Ægypten at rejse til Theben og hente en syv ton tung granitbuste af den store farao Ramses den Anden i skarp konkurrence fra franskmanden Drovetti, som Frankrig have givet en lignende opgave. Fredag skal det handle om den irske munk Columbanus, der var født af velhavende forældre i Irland omkring år 550, og den rolle han kom til at spille for den tidlige kristendom i Europa. I weekenden kommer der to historiske film. Om lørdagen skal det handle om tilblivelsen af Ludvig den 14.'s nye slot i Versailles. Den talentfulde landskabsgartner Sabine De Barra bliver udvalgt til at skabe en have til Ludvig den 14.'s nye, gigantiske pragtslot, en opgave som skal vise sig at blive en større udfordring end man skulle have troet. Søndag vender vi tilbage til Ægypten for at følge med i fortællingen om Kleopatras forførelse af både Julius Cæsar, hans efterfølger Marcus Antonius og deres sidste endeligt. Rollen som den legendariske egyptiske dronning var en af Elizabeth Taylors mest kendte, og den ekstravagante storfilm blev den dyreste film nogensinde. Mandag kigger vi nærmere på det berømte britiske monument Stongehenge. Mange forskere og arkæologer har funderet over hvad dette massive stenmonument kan have haft af funktion, men et nyt fund af en massegrav kunne nu tyde på, at Stonehenge simpelthen kunne være en gravplads fra den yngre stenalder.  Tirsdag slutter vi af med dokumentaren ”Danske Madmen – fede tider i reklamebranchen”. Vi følger Steen Bjørvig og hans mission for at få flere dansker til at tilmelde sig licensen. Han er en karakter uden lige der lever sine unge dage fuldt ud og hans reklamekampagne er fremragende, effektiv og skrupelløs.  

Rigtig god fornøjelse

 

Flådens historie

Onsdag d. 11. juni 18:55 på DR K

Christian 4. og Svenskekrigene.

Christian 4. er en af dansk flådehistoriens mest markante personligheder og en meget aktiv spiller i svenskekrigene. Troels Kløvedal fortæller om danskernes og svenskernes evindelige kamp om magten i Østersøen. Vi sejler med søværnet til de svenske fæstninger Kalmar Slot og Elvsborg, som danskerne erobrer under Kalmarkrigen i 1611. I Christian 4's København besøger vi bl.a. den gamle Tøjhushavn og Nyboder, og i Holmens Kirke finder vi ud af, hvor udtrykket "at være stinkende rig" stammer fra.

 

Ægypten

Torsdag d. 12. juni 18:05 på DR K - Dramadokumentarserie fra BBC fra 2005

Den mest bemærkelsesværdige af datidens eventyrere var den italiensk/engelske Giovanni Belzoni, der skulle blive kendt som historiens største opdagelsesrejsende i Ægypten. Belzoni var i 1814 strandet i Cairo, da han fik tilbudt et job af den britiske generalguvernør. Belzoni skulle rejse til Theben og hente en syv ton tung granitbuste af den store farao Ramses den Anden. Belzoni måtte i skarp konkurrence med den skruppelløse franskmand Drovetti bruge al sin stædighed, snilde og ingeniørviden for at fuldføre projektet.

 

Munken der forenede Europa

Fredag d. 13. juni 18:00 på DR K - Nordirsk dokumentar fra 2015.

Den tidligere irske præsident, Mary McAleese, rejser gennem Irland, Frankrig, Østrig, Schweiz og Italien for at afdække arven efter munken, Columbanus, der var født af velhavende forældre i Irland omkring år 550. Hun opdager, at historien om Columbanus viser, hvordan hans åbenhed over for mangfoldighed kan være et forbillede i dagens ofte splittede Europa.

 

A Little Chaos

Lørdag d. 14. juni 20:00 på DR K - Britisk romantisk drama fra 2014.

Den talentfulde landskabsgartner Sabine De Barra bliver udvalgt til at skabe en have ved Ludvig den 14.'s nye slot i Versailles. Ved hoffet udfordrer hun både tidens køns- og klasseskel. Kongens landskabsarkitekt André Le Nôtre er først skeptisk over for Sabines nyskabende planer, men efterhånden bliver han mere lun på både Sabines ideer - og på hende selv.

 

Cleopatra

Søndag d. 15. juli 16:05 på DR K - Amerikansk romantisk drama fra 1963.

Kleopatra forfører Julius Cæsar for at få romernes hjælp til at kontrollere Egypten. Da Cæsar bliver myrdet, ser Marcus Antonius ud til at blive hans efterfølger. Heller ikke han kan modstå den smukke dronnings tilnærmelser, men da de drager i krig mod den senere kejser Augustus, går de deres undergang i møde.

Rollen som den legendariske egyptiske dronning var en af Elizabeth Taylors mest kendte, og den ekstravagante storfilm blev den dyreste film nogensinde.

 

Gåden om Stonehenge

Mandag d. 16. juli 20:00 på DR K - Dokumentar fra BBC fra 2017.

På trods af mange års undersøgelser er arkæologerne stadig uenige om, hvorfor og hvordan dette overvældende og gådefulde monument blev bygget. Nogle har argumenteret for, at stenenes nøjagtige placering efter vintersolhverv kunne ses som en kalender eller et observatorium. Andre har ment, at det var et tempel til ukendte guder eller et pilgrimssted. Men det nylige fund af en massegrav tyder nu på, at Stonehenge simpelthen kunne være en gravplads fra den yngre stenalder.

 

Danske Mad Men: Fede tider i reklamebranchen

Tirsdag d. 17. juli 13:15 På DR K –

Der er i 100.000-vis af danskere, der sidder i deres hessian-beklædte stuer og ser gratis fjernsyn i 70´erne. De betaler ingen licens. Steen Bjørvig er en af reklamebranchens unge løver - han kan både drikke øl, ryge tobak og holde sig vågen til den lyse morgen - og så tør han være brutal i sine kampagner. Ham hyrer Danmarks Radio - og med breve til alle de danskere der ikke er tilmeldt licenskontoret - og licens-reklamespots så skræmmende at de holder børn vågne om natten, får han omkring 150.000 sortseere til at melde sig.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 40, 2018
TV-tips, uge 08, 2019
TV-tips, uge 51, 2018