Menu

Uge 3

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 522

I denne uge starter vi sammen med den britiske historiker Jonathan Phillips, der i dette program undersøger, hvordan kristendommen gik fra at være en mindre religiøs sekt, til at være statsreligionen i Romerriget. Dernæst skal det tirsdag handle om DK i tiden op til besættelsen. Danmark var dengang delt mellem to forskellige militære holdninger, som to historikere kigger nærmere på. Skulle man have haft så stærkt et militær, at Tyskland ikke havde set det besværet værd at angribe, da tabstallene ville være for høje? Eller var al modstand nytteløst mod stormagten mod syd, og et lille militær ville være bedre, da Tyskland så muligvis ville have ladet os være, da vi ingen trussel var? Onsdag ser vi på Anden Verdenskrig gennem russiske øjne, hvilket nuancere hele krigen, og giver os danskere et helt unikt indblik i de dele af krigen, som vi ikke ofte beskæftiger os med. Lørdag vender vi blikket mod noget mere velkendt, nemlig rollen som husmor. Dette program ser nærmere på husmorens rolle for 50 år siden, hvordan den har udviklet sig og hvad den betød. Søndag kigger vi nærmere på den nyeste forskning omkring de gamle pyramider, i forsøget på at give det mest kvalificerede bud på hvordan disse enorme bygningsværker egentlig blev bygget. Mandag vender vi tilbage til Anden Verdenskrig, da vi her skal se nærmere på de legendariske slag i Nordafrika, mellem den tyske general Erwin Rommels Afrikakorps og de allieredes styrker. Tirsdag slutter vi af med et relevant emne i dagens Danmark, da vi skal se på første afsnit af serien 100 års indvandring, der som titlen antyder, kigger på indvandringen i Danmark gennem det sidste århundrede. Dette første afsnit kigger på roepolakkerne, og hvordan Danmark forsøgte at hente denne arbejdskraft til landet.  

Rigtig god fornøjelse

Onsdag d. 18 januar

Vejen til Konstantinopel

14:40 på DR K

Den britiske historiker Jonathan Phillips fortæller i seks programmer om kristendommens tornede vej fra Mellemøsten til Konstantinopel. Det var apostlen Paulus, der forvandlede kristustroen fra en tro for jøder til en tro for alle mennesker, og han var utrættelig i sit forsøg på at udbrede det kristne budskab til Asien og Europa.

Torsdag d. 19 januar

Jagten på historien

10:35 på DR K

Kunne vi have undgået besættelsen af Danmark? Havde vi militær styrke nok til at kunne modstå det tyske angreb? - eller ville prisen have været for høj? To historikere er uenige.

Fredag d. 20 januar

2. Verdenskrig med russiske øjne

16:40 på DR K

Efter et langvarigt slag lykkes det de russiske tropper at befri hovedstaden Kiev og Den røde Hær er nu klar til at tvinge alle tyskere og deres allierede ud af Krim og befri resten af den vestlige del af Ukraine. Hitler erklærer Krim for at være en 'Fæstning', hvilket betyder, at området skal holdes for enhver pris og til sidste mand. Det betyder næsten en total udslettelse af den tyske 17. arme.

Lørdag d. 21 januar

Husmorens storhed og fald

11:15 på DR K

For bare 50 år siden var de fleste huslige pligter noget, som kvinden skulle tage sig af. Manden kunne som regel ikke finde ud af at spejle et æg. Forfatteren Knud Romer´s mor var hjemmegående husmor og gjorde alting for ham: "Det gør jo, at jeg faktisk ikke er i stand til at tage vare på mig selv!"

Søndag d. 22 januar

Pyramidernes gåde

11:40 på DR K

Udstyret med en 4.500 år gammel dagbog og en radikal ny tilgang til problemet rejser ingeniøren, Peter James, og arkæologen, Mark Lehner, til Ægypten for at løse et af det gamle Ægyptens største gåder: Hvordan blev pyramiderne bygget?

Mandag d. 23 januar

Ørkenkrigen

18:15 på DR K

Kampene i Nordafrika under den Anden Verdenskrig udspillede sig på et tidspunkt, hvor udfaldet af krigen stadig var usikker, men kampene mod Erwin Rommels Afrikakorps i det hede ørkensand er legendariske i den britiske og australske militærhistorie. Her får interview med veteraner fra begge sider og arkivoptagelser den berømte belejring af Tobruk og slaget om El Alamein til at fremstå lyslevende.

Tirsdag d. 24 januar

100 års indvandring

10:35 på DR K – Episode 1:6

I slutningen af det 19. århundrede begyndte tusindvis af polakker at sejle til Lolland-Falster. Mere end 10.000 polakker kom år efter år for at udføre det arbejde, danskerne ikke selv magtede: hakning af roer. Polakkerne blev det 20. århundredets første store gruppe gæstearbejdere. De kom, fordi mulighederne var bedre i Danmark end i Polen. Alligevel havde Danmark i flere år svært ved at lokke polakkerne til landet. De blev behandlet for dårligt. Sendt første gang 2003.

Se relaterede artikler
TV-tips uge 21
TV-tips uge 7
TV-tips uge 42