Menu
Forrige artikel

Uge 4

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 577

Onsdag ser vi en dokumentarserie som er vigtig for vores sammentid ”100 års indvandring”. Efter anden verden modtog Danmark en masse flygtninge fra Rusland og Tyskland., serien omhandler hvordan at Danmark håndterede flygtningen dengang. Torsdag bliver vi ved den danske historie, i serien ”Danmarkshistorien fortalt af Erik Kjersgaard”. I dette ottende afsnit serien er det perioden 1814-1850 som er i centrum. På dette tidspunkt er Danmark et land som er i fornægtelse af sin egen fattigdom. Fredag starter vi weekenden af med en relativ nu serie på DR K ”Galskab: Journal nr. 8841 – jongløren”. Ud fra historiske dokumentar ser serien nærmere på dynamiske tider i verdenshistorien. Dette afsnit handler om syfilis og hvordan at sygdommen hærgede verden. Lørdag ser vi dokumentarserien ”Jagten på forsvundne kunstværker”. Det afsnit omhandler Hitlers kunstmuseum som han oprettede for igennem kulturen at skabe et tyskfællesskab. Søndag tager vi en mørkere side af nazismen, men dokumentaren ”Danske Jøder i Hitlers fangenskab”.  I serien følger vi seks danske jøder som rejser tilbage til den koncentrationslejre, som de var fanget i, hvor de fortæller om deres forfærdelige oplevelser. Mandag starter vi ugen ud med at slå over på National Geograhic, som sender en kavalkade af serien ”undersøgelsen af flystyrt. Det første afsnit omhandler miraklet på Hundson floden, dette afsnit er især interessant, da der næsten lige er udkommet en spillefilm som omhandler kaptajn Sully, som rede flyet. Problemet opstår dog under efterforskningen af flystyrtet, eftersom at Sully er blevet en amerikansk nationalhelt, som er svær at efterforske. Tirsdag slår vi tilbage til DR K hvor man kan se første afsnit af dokumentarserien ” Danmarks hemmelige forsvar”. Serien omhandler hvordan den danske regering havde tænkt sig at tackler en mulig atomkrig, og dens udfald. Kilder peger på, at der var igangsat planer, for at gennem toppen af det danske samfund væk, imens man overlod store dele af befolkningen i stikken.

-          Rigtig god fornøjelse

Skrevet af Christoffer A. Quist Madsen 

 

100 års indvandring (2:6)

Onsdag Kl. 10:35 til 11:05 (0t 30m) På DR K
 

 Russiske jøder i København.
De russiske jøder er det 20. århundredets første store flygtningegruppe i Danmark. De flygtede fra den russiske zars forfølgelser og slog sig ned i de fattigste kvarterer i København.
Emigranterne blev mødt med stor skepsis fra danske myndigheder og dansk presse. Også den dansk-jødiske menighed var kritisk over for de fattige
gæster. Alligevel arbejdede de sig op i samfundet, og i dag føler de sig som danskere.

Danmarkshistorien fortalt af Erik Kjersgaard (8:12)

Torsdag Kl. 08:45 til 09:45 (1t 00m) På DR K
 

 Et lidet, fattigt land. Om perioden 1814-1850 - Oehlenschlægers og H.C. Ørsteds Danmark - et land hensunket i romantiske fortidsdrømmerier og kulturel terapi, fordi nationen var fattig og lå under for reaktionen i Europa. Men ud af den kulturelle blomstring skulle der dog fremgå en politisk vækst, som styrtede enevælden.
Sendt første gang i 1982.

Galskab: Journal nr. 8841 - Jongløren

Fredag Kl. 12:45 til 13:25 (0t 40m) På DR K
 

 Det uhyggelige ved syfilis er at den bliver siddende og lurer i kroppen, og kan bryde ud efter mange år med et dødeligt angreb på hjernen. Det skete for jongløren efter 22 år. Og disse patienter fyldte hver femte seng på sindssygehospitalerne. Der fandtes ingen kur på sindssygehospitalerne, men jongløren blev udsat for et eksperiment. Han fik malaria, feberen reddede hans liv og kurerede hans impotens. Få år senere sendte han et foto af sin lille søn til sygeplejersken. Opfinderen af kuren fik nobelprisen.
 

Jagten på forsvundne kunstværker: Hitlers Führermuseum

Lørdag Kl. 09:45 til 10:25 (0t 40m) På DR K 

Gennem historien er nogle af verdens mest fantastiske kunstværker simpelthen forsvundet. De er blevet plyndret, stjålet eller bare blevet væk. Og kun nogle få er kommet til veje igen. I München opdagede de tyske myndigheder i 2013 et væld af mesterværker i Cornelius Gurlitts lejlighed. Gurlitts far havde været kunsthandler, og det var hans opgave at købe værker ind til Hitlers Führermuseum.

Danske jøder i Hitlers fangenskab

Søndag Kl. 18:55 til 19:55 (1t 00m) På DR K
 

Dansk dokumentarfilm fra 2015. 70 år efter befrielsen rejser seks danskere tilbage til den nazistiske koncentrationslejr Theresienstadt, hvorfra de på mirakuløs vis undslap i live. For dem alle bliver rejsen et punktum for erindringerne om en tid med sult, angst og begivenheder, som skulle komme til at ændre deres liv for altid.
 

Undersøgelse af flystyrt (5)

Mandag Kl. 11:05 til 17:00 (1t 00m) På National Geographic

Den utrolige historie om et New York-fly, der under start ramte en flok fugle, og måtte nødlande i Hudson River midt i byen.

Danmarks hemmelige forsvar (1)

Tirsdag Kl. 11:05 til 11:45 (0t 40m) På DR K

De kastede atombomber over Rusland, sprængte Storstrømsbroen i luften og sendte politi og militær mod strejkende arbejdere i Esbjerg. Alt imens sad de selv isoleret fra omverdenen i en atomsikret bunker i Jylland 60 meter under jorden. Under den kolde krig i 80'erne deltog danske topembedsmænd i tophemmelige, realistiske krigsspil, der strakte sig over to uger og hver gang endte i atomkrig. De udgjorde toppen af en omfattende skyggeverden under den kolde krig, som kun få mennesker kendte til. En verden af hemmelige bunkers, underjordiske hospitaler, detaljerede planer og realistiske øvelser hvor tusinder af danskere - fra frivillige til topembedsmænd - helt frem til Murens fald i 1989 gjorde landet klar til krig Tilrettelæggelse: Ole Retsbo

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 07, 2018
TV-tips uge 27
TV-tips uge 31