Menu
Forrige artikel

Kunstnernes Christian 2.

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3202

 

Mange af myterne om Christian 2. er opstået gennem hans ufrivillige ophold på Sønderborg Slot, der samtidig blev det sted i hans liv, hvor han tilbragte længst sammenhængende tid. Udstillingen Kunstnernes Christian 2. Fortolkninger i billedkunst, litteratur og drama viser de syv temaer, som kunstnere gennem tiden har spejlet hans fortælling i, og det er slående, hvor forskelligt eftertiden har dømt ham.

Af alle danske konger havde Christian 2. den mest omskiftelige skæbne. I sine velmagtsdage herskede han over hele Norden, var gift med den tysk-romerske kejsers søster og blev regnet for én af Europas mægtigste mænd. Men han satte det hele over styr på få år, og efter kun ti år som konge måtte han drage i eksil, hvor han i otte år søgte at finde støtte til at genvinde sine riger. Da Christian 2. endelig fik den nødvendige støtte, mislykkedes projektet, og han endte med at tilbringe de sidste 27 år af sit liv i fangenskab – heraf 17 på Sønderborg Slot. Oveni kommer, at hans liv rummer både glødende kærlighed og det mest berømte blodbad i Nordens historie, Det Stockholmske Blodbad, og så forstår man, at hans liv er den slags stof, myter gøres af.

Enhedsleder Carsten Porskrog Rasmussen siger om udstillingen: ”Både i sin samtid og i eftertiden har Christian 2. været én af de konger, flest kunstnere har portrætteret og fortolket. Vi har samlet både billedkunst og litteratur og gjort brug af film og musik, som har forholdt sig til kongen. I tid rækker værkerne fra 1500-tallet til i dag. Langt de fleste er danske, men der indgår også væsentlige norske og svenske værker.

Vilhelm Rosenstand: Christian  II og Dyveke. 1885. Tilhører Statens Museum for Kunst

Ét af de ældste udstillede værker er samtidig det største og mest spektakulære: én af de berømte kongegobeliner fra Kronborg fra 1580’erne med Christian 2. som motiv. I nyere tid har Bjørn Nørgaard igen taget kongens liv op på én af gobelinerne på Christiansborg. Her viser vi en række originale blyant- og tuschskitser. Og mellem disse værker er der så en række fine historiemalerier af bl.a. Kristian Zahrtmann, Vilhelm Rosenstand og Hans Nikolaj Hansen. Værkerne er indlånt af både privatpersoner og en række danske og nordiske museer. Det er første gang, værkerne vises på det sted, hvor kongen tilbragte så mange år af sit liv, og de er aldrig set samlet før. Det er også første gang, vestfløjens nyindrettede særudstillingslokaler på anden sal af Sønderborg Slot tages i brug til en udstilling.

Ud over billedkunst inddrager udstillingen også litteratur og musik. Der er udstillet manuskripter, bøger og noder, men der er også lavet en række installationer, hvor man kan opleve bidder af litteratur, musik og en stumfilm. Og på én af installationerne bliver det berømte runde bord, som kongen ifølge myten vandrede rundt om, for en tid til konkret virkelighed.

Udstillingen Kunstnernes Christian 2. Fortolkninger i billedkunst, litteratur og drama vises på Sønderborg Slot fra den 19. juni 2021 til 2. januar 2022.

[Historie-online.dk, den 2. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Besættelsestidens ofre i Odense
500 års københavnsk skohistorie
Battlevest på Ragnarock