Menu
Forrige artikel

Nationalmuseets Tysklands-udstilling

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 4438

 

Nationalmuseet fejrer 30-året for Berlinmurens fald og Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 med særudstillingen ”Tyskland” samt et omfattende program med debatter, koncerter, rundvisninger, film, øl og pølser. Fra 9. november 2019 til 1. marts 2020. 

Det Tyskland vi kender i dag blev født for 30 år siden, natten efter 9. november, da muren faldt mellem Øst-og Vestberlin. Det gør Tyskland til en af de yngste nationer i Europa. Alligevel ligger der 1000 års tysk kultur og erindring til grund for den nye stat, der opstod efter Murens fald.

Vores nabo og nærmeste stormagt Tyskland fylder ikke meget i danskernes bevidsthed. Paradoksalt nok, når man tænker på, hvor meget af vores kulturarv, der har rødder i det tyske. Derfor markerer Nationalmuseet 30-året for Berlinmurens fald og det dansk-tyske kulturvenskabsår med både udstilling, debatter, musik, foredrag, mad og film. 

“Vi vil udbrede og nuancere kendskabet til Tyskland og tysk kultur. For at kende Tyskland er at blive klogere på os selv som europæere og som danskere. Vi har meget mere til fælles med Tyskland, end vi er klar over. Juletræet, sproget og kolonihaverne har rødder i Tyskland – bare for at nævne et par eksempler,” siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev. 

Unikke genstande udstilles for første gang i Danmark

I udstillingen “Tyskland”, som er blevet til i samarbejde med British Museum, kan man se den berømte Bauhaus-vugge, en kopi af jernporten til koncentrationslejren Buchenwald, flere af Goethes førsteudgaver og ikke mindst en kopi af et portræt af Goethe malet af Johann Heinrich Wilhelm Tischbein. Maleriet er en af flere genstande, der aldrig har været udstillet i Danmark før. Andre ikoniske genstande er en tidlig udgave af Grimms værker, et tryk af Georg Baselitz, en Folkevogn og et stykke af Berlinmuren. 

”Alle kender de mørke kapitler i Tysklands historie. Men Tyskland har på mange andre måder været toneangivende i vores historie og kulturarv. Det sætter vi fokus på med en udstilling, som er blevet til i samarbejde med British Museum,” siger Museumschef Anni Mogensen.

Læs mere om udstillingen Tyskland

Debat, film, musik, øl og pølser

I det omfattende aktivitetsprogram ”Tysktimer” giver vi ordet til både kunstnere, debattører og forskere og lader dem favne, nuancere og udfordre vores forestillinger om tysk kultur, politik, teknik, identitet og historie.

Vi skal smage på tyske pølser, synge danske sange, der i virkeligheden er tyske, blive klogere på både tyske biler og filosoffer, lytte til tysk musik og drikke bayersk øl. Men vi skal også høre øjenvidneberetninger om at flygte fra Østtyskland, møde fremtrædende forfattere, diskutere dannelse, se film og opleve, hvordan tyskerne i dag forsøger at komme overens med deres fortid. Og meget mere. Det bliver både quadratisch, praktisch und gut. 

Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020

Den danske og tyske regering lancerer Det dansk-tyske Kulturelle Venskabsår 2020 sammen med åbning af udstillingen den 8. november 2019. Gennem hele 2020 vil der være omfattende udvekslinger mellem den danske og tyske kulturscene i både Danmark og i hele Tyskland. 

Forsideillustration: Baselitz Eagle: © Georg Baselitz 2019 Photo copyright © The Trustees of the British Museum

[Historie-online.dk, den 23. oktober 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
1700-talsfestival på Gammel Estrup
Dansk Vestindien på Fængselsmuseet
Smartphonemania