Menu
Forrige artikel

Vandreinstallationen Stemmeboksen

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3314

 

Når STEMMEBOKSEN den 6. marts får premiere i Kolding med åbningen af udstillingen ”Demokrati og grænser før og nu – rundt om STEMMEBOKSEN” er det første stop ud af 13 forskellige steder i Syd- og Sønderjylland, som STEMMEBOKSEN de næste 10 måneder skal rundt til.

Kolding Stadsarkiv står sammen med Historie Haderslev bag installationsprojektet STEMMEBOKSEN, der er en fysisk stemmeboks, som gennem lyd, lys og billeder formidler en række fortællinger om helt almindelige menneskers liv og virke i området omkring Kolding og Haderslev fra 1864-1920. Her møder man mennesker, som ikke har efterladt sig store taler eller mindesmærker, men som aktivt deltog i den demokratiske proces om valget mellem Danmark eller Tyskland. I installationen kommer vi således tæt på Helene, der er født i Skrydstrup, Christen fra Styding, Kirsten og Nis, der begge var født i Gram, Signe fra Slagelse og Andreas, der var født i Arnitlund. Connie Tronbjerg og Ole Sørensen fra Teatret Møllen og Frank Thiel, Maja Juhlin og Morten Kjær fra Mungo Park samt Sune Geertsen har lagt stemmer til STEMMEBOKSENS fortællinger.

Søren Rasmussen (DF), formand for Udvalget for regional udvikling i Region Syddanmark, udtaler:

- Stemmeboksen er en fascinerende oplevelse, for her møder vi nogle af de helt almindelige mennesker, der dengang som nu, er fundamentet i vores demokrati. Deres stemme gav os den landegrænse, vi har i dag, og fredelig sameksistens med vores nabo syd for grænsen. Den fortælling er Region Syddanmark stolt over at have bidraget til.

STEMMEBOKSEN markerer hermed 100-året for afstemningerne og den efterfølgende genforening, og ligesom valgdeltagelsen i 1920 betød, at både dansk- og tysksindede valgdeltagere rejste langt for at deltage i valget, så sendes STEMMEBOKSEN også rundt til flere byer og steder; heriblandt Haderslev, Esbjerg, Ribe, Bramming, Vejen, Christiansfeld, Vejle, Grindsted, Vamdrup og Skamlingsbanken.

I Kolding kan man både møde den i Nicolai kulturkompleks, Kolding Storcenter og Kolding Bibliotek i løbet af året.

- I STEMMEBOKSEN har vi forsøgt at skabe en anderledes formidling, hvor vi gennem flere sanser kommer tættere på de konkrete mennesker, som var med til at ændre Danmarkshistorien for 100 år siden, og dermed gør det levede liv nærværende og relevant for os i dag, understreger stadsarkivar Lene Wul.

I forlængelse af den fysiske stemmeboks, kan man desuden på websitet stemmeboksen2020.dk i hele 2020 dykke ned i nogle af de øvrige samlinger, der sætter ansigt på de folk, som boede i området omkring Kolding og Haderslev. Ligesom man også finder Det Kgl. Biblioteks særsamling fra 1914-1920 på sitet.

[Historie-online.dk, den 3. marts 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
DR julekalender på Karensminde
Fashioned from Nature
Omvisning på museet i Randers