[sitemap]

< Årets historiske bog

Årets Historiske Bog 2012

 

”Flugtrute Østersøen” vandt de 35.000 kr.

 

Ved en reception mandag den 4. februar 2013 i Det Kongelige Bibliotek uddelte kulturminister Marianne Jelved prisen for Årets Historiske Bog 2012. Bogen, som havde opnået flest af de 1.301 stemmer, nemlig 36 %, var Jesper Clemmensens ”Flugtrute Østersøen - Historien om ”den usynlige mur” mellem DDR og Danmark under den kolde krig.” Gyldendal.

 

 

 

 

Nomineringskomiteen skrev om bogen: ”Det er bogstaveligt talt en grænseoverskridende bog. En dokumentarisk beretning om de godt 6.000 østtyskere, der prøvede at slippe gennem Jerntæppet over Østersøen. Flugterne gik især til Danmark og var lige så hasarderede som dem ved Berlinmuren og den tysk-tyske grænse. I havet forsøgte DDR-borgerne sig med gummibåde, speedbåde, joller, kajakker, undervandsscootere og windsurferbrætter. Nogle prøvede at svømme hele turen. Flugten lykkedes for 913, mens cirka 200 druknede. Journalisten Jesper Clemmensen har kortlagt den dramatiske koldkrigstrafik ved hjælp af mange års arkivstudier og interviews med datidens aktører. Resultatet er en nærmest episk fortælling om menneskelig stræben efter frihed.”


Se også historie-onlines anmeldelse af bogen:
http://www.historie-online.dk/nyt/bogfeature/b371204.htm

 

 

Billeder fra prisoverrækkelsen

Fotograf: Erik Ingemann Sørensen

Prisvinderen Jesper Clemmensen og kulturminister Marianne Jelved

Blixensalen på Det Kongelige Bibliotek var godt fyldt op ved prisoverrækkelsen 4. februar. På forreste række længst til højre venter de nominerede forfattere spændt på afsløringen.

 


Resultatet af afstemningen blev:


Nr. 1    Jesper Clemmensen: Flugtrute Østersøen. 461 stemmer, 36%

Nr. 2    Hans Hertel: PH – en biografi. 321 stemmer, 25%

Nr. 3    Sofie Lene Bak: Da krigen var forbi. 238 stemmer, 18%

Nr. 4    Ole Thyssen: Det filosofiske blik. 146 stemmer, 11%

Nr. 5    Claus Bundgaard Christensen og Martin Bo Nørregaard:

           Verdenskrigens danske billeder. 135 stemmer, 10%

 

I alt 1301 stemmer.

 

Årets Historiske Bog 2012 uddeles af Dansk Historisk Fællesråd og www.historie-online.dk. Prisen sponsoreres af tidsskriftet Skalk, Krista og Viggo Petersens Fond, Kulturministeriet og Det Kongelige Bibliotek.

 

 

SPONSORER FOR
ÅRETS HISTORISKE BOG:

Det Kongelige Bibliotek

Krista og Viggo Petersens Fond

Del på Facebook, digg, m.m.