[sitemap]

< Årets Historiske Bog  

Årets historiske bog 2011

Hvilken bog om historie var bedst i 2011? 

Takket være sponsorbidrag fra Tidsskriftet SKALK, Det Kongelige Bibliotek og Kulturministeriet uddeles prisen for "Årets Historiske Bog 2011". Prisen overrækkes af kulturministeren. Vinderen afsløres ved en reception På Det Kongelige Bibliotek den 23. februar 2012.

Afstemningen er slut.

De fem kandidater til "Årets historiske bog 2011" er:
 

1

Bi Skaarup: Bag brødet - Dansk brød og brødbagning gennem 6000 år. Gyldendal.

Det ny nordiske køkken baserer sig på lokale råvarer, og det er måske grunden til, at Bi Skaarup har påtaget sig at gennemgå brødets historie helt fra bondestenalderen og til brødkulturens forfald i vor industrialiserede tid. Opskrifter gengives i rigt mål, både i oprindelig form og i ganske nutidigt sprog, således at man bogstaveligt talt kan spise sig gennem årtusinderne og genkalde sig brødets smag og krumme før og nu. Forudsætningerne: korndyrkningen, forarbejdningen af kornet, de forskellige kornarter, sigtningen af melet, den murede ovn bliver også behandlet, ligesom koge- og opskriftbøgernes store skat af kulturhistorisk viden udnyttes til at sætte brødet ind sin historiske sammenhæng
Se anmeldelsen | Få en ven til at stemme på denne bog!  

 

  

2

Niels Erik Rosenfeldt: Verdensrevolutionens Generalstab - Komintern og det hemmelige apparat.  Gads Forlag.

Da Berlinmuren og senere også Sovjetunionen faldt sammen, blev arkiverne i Moskva åbnet. For første gang blev det muligt at kigge den 3. internationale i kortene. Efter verdenskrigen, som foregik mellem stater, forestillede Lenin sig, at den næste krig blev en verdensomspændende borgerkrig mellem kapitalistklassen og de undertrykte masser. Derfor skulle hvert lands kommunistparti ved siden af den officielle del have en hemmelig afdeling, som kunne operere i tilfælde af undtagelsestilstand. Om det fælles magtorgan Komintern, dets varierende opbygning og centrale aktører gennem tiden, handler denne foruroligende, dybt fascinerende og meget velskrevne skildring.
Se anmeldelsen | Få en ven til at stemme på denne bog!  

 

 

3

Jens Henrik Koudal: Grev Rabens dagbog, 2007Palle Ove Christiansen: De forsvundne -  Hedens sidste fortællere. Gads Forlag.

Forfatteren skriver i slutningen af pragtværket om rekonstruktionen af Evald Tang Kristensens fodrejse for at indsamle sagn og eventyr fra almuen i Midt/Vestjylland i 1873: ”Hvis fagfolk skal have nogen berettigelse, må vi turde stå ved, at mere nærende kost også giver styrke til fx at kaste sig over det, man ikke vidste, man ville vide.” Vi vidste faktisk ikke, at vi gerne ville vide noget om denne historie fra det, som også dengang var Udkantsdanmark, men Palle Ove Christiansen fanger os ind i sin beretning, der bliver mere spændende end de indsamlede eventyr, netop fordi forfatteren bibringer så megen ekstra viden. Oveni den velskrevne tekst skal desuden lægges flotte samtidige fotografier og Henrik Saxgrens nutidige fotografier af de omtalte steder.
Se anmeldelsen
| Få en ven til at stemme på denne bog!  

 
 

4

Ning de Coninck-Smith: Barndom og arkitektur - Rum til danske børn i 300 år. Forlaget Klim.

I syv velfortalte kapitler behandler Ning de Coninck-Smith den arkitektur, der er blevet skabt specielt til børn gennem det 20. århundrede: asyler, sanatorier, børnehaver, legepladser og naturligvis skoler. Centralt i den smukt tilrettelagte bog står illustrationerne, og især Jens Bygholms (1949-2010) fotografier åbner læserens øjne for de æstetiske værdier i de huse, som for mange blot er nedslidte institutioner.
Se anmeldelsen |   Få en ven til at stemme på denne bog!

 

 

5

 

 

Bo Lidegaard: En fortælling om Danmark i det 20. århundrede. Gyldendal .

Bo Lidegaard leverer sin egen version af de seneste godt 100 års Danmarkshistorie fra 1864 til valget i 2001. Forholdet mellem demokrati, sikkerhedspolitik og velfærdspolitik står centralt. Lidegaard har ikke for ingenting et stort publikum. Han er en suveræn men også personlig fortæller, hvis pointer ægger til eftertanke og debat.

Se anmeldelsenFå en ven til at stemme på denne bog!  

 
 

BESØG  SPONSORERNE FOR
ÅRETS HISTORISKE BOG:

Det Kongelige Bibliotek

Krista og Viggo Petersens Fond

 

 

 
Nomineringskomiteens
medlemmer:

Direktør Michel Steen Hansen (historiker), Danmarks Biblioteksforening.
 

Programmedarbejder Lone Leegaard (arkæolog), Danmarks Radio.
 

Arkivar Poul Porskær Poulsen (historiker), Vejle Stadsarkiv.

Ulla Tofte, Golden Days

Jes Fabricius-Møller, Saxo Instituttet, Københavns Universitet

Christian Adamsen, SKALK