[sitemap]

< Aktuelt  

  

Meget tyder på, at tegningen er lavet af et øjenvidne til slaget, bl.a. fordi 18 af de viste skibe er navngivet.
Det originale kort måler 56 x 168 cm, og det her viste er kun et udsnit af det flotte og detaljerede håndtegnede kort

  

Unikke kort digitaliseres

Digitaliserede kort fra 1500-tallet og frem er nu på vej ud på websiten hos Forsvarets Bibliotek.

I gemmerne på Forsvarets Bibliotek på Kastellet findes bl.a. en større samling kort og tegninger visende danske og europæiske landområder, slag, byer, fæstninger og historiske begivenheder. De ældste kort er fra 1500-tallet og samlingen indeholder en lang række unikaer. Et af de unikke kort viser f.eks. Tordenskiolds angreb på Marstrand den 23. juli 1719.

Peder Wessel Tordenskiold (1690-1720) er nok den danske flådes største søhelt. Han slog sine folder under Store Nordiske Krig 1709-1720, hvor hans initiativ og dødsforagt var med virkende både til en række markante danske sejre og til hans egen forfremmelse fra søkadet i 1709 og til viceadmiral til 1719.
Marstrand, der ligger lidt nord for Göteborg, var en vigtig svensk fæstning, og den 21. juli 1719 angreb Tordenskiod, i spidsen for ca. 700 mand, byen, som faldt efter tre dages kamp. De tilbageværende svenske soldater søgte tilflugt i den stærke Karlsten Fæstning, beliggende på en bjergtop umiddelbart vest for byen. Ved hjælp af list lykkedes det efterfølgende at give den svenske kommandant for Karlsten Fæstning det indtryk, at Tordenskiolds styrke var den svenske væsentligt overlegen, og kommandanten overgav derfor fæstningen uden kamp – en beslutning, som en svensk krigsret efterfølgende dømte ham til henrettelse for.

For at øge kortsamlingens tilgængelighed, har biblioteket påbegyndt en indskanning af samlingen og 10 % af de i alt ca. 4000 kort er nu lagt online i det digitale fotoarkiv.

Her giver en søgning på ”kartog*” alle de indskannede kort, men det er også muligt - via søgeordet ”topografi” i databasens nøgleordsliste - at søge direkte på det land, som man ønsker at se kort – det være sig Holland, Danmark, Norge, Serbien eller lignende.

 

www.foto.fak.dk >

 

Del på Facebook, digg, m.m.