[sitemap]

< Aktuelt  

  

Modelfoto fra erindringslejligheden

  

Museum skaber oplevelser for demente

Den Gamle By er et museum for alle – også for ældre, der er ramt af demens. 21. marts åbnede en spritny treværelses lejlighed, som skal bruges til museets såkaldte erindringsformidling.

I husets stueetage er der radiobutik og broderiforretning, og i lejligheden træder man direkte ind i en veritabel tidslomme fra 1950’erne, hvor man både må pille og røre.

En helt nyindrettet tre-værelses lejlighed i stil fra 1950’erne danner nu ramme om Den Gamle Bys enestående oplevelse for ældre ramt af demens.
Når duften af nyferniserede gulve, lyden af klaverspil og fornemmelsen af et nystivet forklæde møder de besøgende, bringes sanserne i spil og glemte erindringer dukker op til overfladen.
Det er især Oticon Fonden og The John and Birthe Meyer Foundation, der generøst har støttet Den Gamle Bys arbejde med lejligheden og huset, den ligger i.

Den nye lejlighed ligger på førstesalen i et tidstypisk byhus lige over radioforretningen Pouls Radio. Her er nem adgang for mennesker med gangbesvær og adgang til handicaptoilet. Rummene er lyse og luftige og står som et pænt hjem i midten af 1950’erne – dvs. den tid, hvor de fleste af museets besøgende med demens var unge og stiftede familie. Erfaringen viser, at indretningen i sig selv formår at trykke på rigtig mange huske-knapper.

Gæsterne bliver inviteret til at hjælpe med at lave kaffe, dække bord, arrangere blomster i vase, servere kage og sætte en plade på grammofonen.
Værtinden sætter sig måske til klaveret og alle synger med. Et album med richs-billeder, en symaskine eller datidens nymodens højfjeldssol kan også være med til at aktivere sanserne og vække erindringen. Pludselig opstår en fælles snak, som ellers kan være sjælden, for det er vanskeligt at være social, når hukommelsen er skadet.

”Den Gamle By er et museum for alle, og museet har vist sig at have en særlig berettigelse for mennesker med demens. Det er gribende at se, hvordan mange af deltagerne liver op og begynder at deltage i det sociale liv, når de deltager i vores erindringsforløb”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. Siden starten har museets arbejde med erindringsformidling vundet stor international opmærksomhed både blandt demensforskere og museumsfolk.

Henning Lindberg, der er museumslærer, fik ideen til erindringsformidlingen. Han bliver ofte inviteret til at holde foredrag i udlandet, om hvordan et museum kan arbejde med en marginaliseret gruppe som ældre med demens.
”Den Gamle Bys totalmiljø, butikker og gademiljø er erindringsskabende for alle gæster, og det er en særlig ære, at vi kan nå en gruppe af mennesker, der ellers ikke får mange oplevelser”, siger Henning Lindberg.
”At leve med demens er en stor udfordring for den ramte og også for de pårørende, så derfor handler det om at formidle nogle gode oplevelser, der også højner selvværdet”, siger Henning Lindberg.

Den Gamle By har i samarbejde med Aarhus Kommune udviklet og arbejdet med særlige erindringsforløb siden 2005. Det har resulteret i flere end 300 besøg fra områdets lokalcentre. Dermed har projektet bygget bro mellem det kulturelle og det sociale område. De tidligere rammer i et hus fra 1700-tallet var ikke de bedste for dårligt gående, og indretningen fra 1910 var for langt væk i tid.
”Det er fantastisk, at vi nu flytter ind i en ny tid, som nutidens ældre i højere grad genkender. Indsamlingen og indretningen med møbler og ting fra 50’erne har også bragt erindringer frem hos mig selv. Den nye lejlighed kan følge med op i tiden og bliver måske til en 60’er-lejlighed om nogle år”, siger museumsinspektør Tove Engelhardt Mathiassen, der også har været med siden begyndelsen. Hun har haft ansvaret for hver en detalje i indretningen af lejligheden.
”Alle møbler og genstande er originale. Selv de rengøringsmidler vi bruger som brun sæbe, sprit og eddike, ville man også have brugt i 1950’erne. Og så kommer der jo også til at lugte rigtigt”, siger Tove Engelhardt Mathiassen.
”Det er på den måde vi tager de demensramte alvorligt, for det er dybest set menneskeværd dette projekt handler om”, siger hun.


 

 

Den Gamle By >

 
 

Del på Facebook, digg, m.m.