[sitemap]

< Aktuelt  

  

 

  

Nyt vikinge-oplevelsescenter åbner i Jelling

Kongernes Jelling genåbner den 6. juni 2015 som et helt nyt vikingeoplevelsescenter, der fortæller historien om Harald Blåtand og Danmarks vikingekonger.

I det nye center fortælles historien om vikingekongerne i moderne opdateret version med fokus på interaktive oplevelser.

Gennem halvandet år har Kongernes Jelling og ART+COM Studios fra Berlin arbejdet på at give oplevelsen af vikingerne en kraftig makeover. Det er sket i et tæt og frugtbart samarbejde med Vejle Kommune og Vejle Museerne. Kongernes Jellings nye oplevelsescenter er støttet økonomisk af VELUX FONDEN, VILLUM FONDEN, Augustinus Fonden og Arbejdsmarkedets Feriefond.

Resultatet er en helt ny og frisk fortælling om Danmarks vikingekonger, Rigets samling, kristendommens indførelse og historiens nøglepersoner: Gorm den Gamle, Dronning Thyra og Harald Blåtand.

Overinspektør ved Nationalmuseet og leder af Kongernes Jelling, Hans Ole Matthiesen forklarer, at udstillingen baserer sig på de nyeste teknologier inden for museumsformidling og ikke nær så meget på udstillede genstande. Det skyldes, at der kun er meget få arkæologiske fund fra Jelling, og det har udstillingen vendt til en styrke ved at satse på interaktive projiceringer, digitale animationer og indtalte fortællinger.

- Udstillingen har flere dimensioner, end konventionelle udstillinger normalt har. Lyd og lys fylder mere, og levende fortællinger indtalt af Ellen Hillingsø og Nis Bank Mikkelsen skaber stemninger, der suger gæsterne ind i vikingernes univers på en meget sanselig og håndgribelig måde. Vi sender blandt andet gæsterne ud på en virtuel flyvetur, hvor de via droneoptagelser selv kan gå på opdagelse i fugleperspektiv og se Jelling lidt fra oven, og fra tagterrassen er der udsyn til Jellingmonumenterne gennem kikkerter, siger Hans Ole Matthiesen og fortsætter:

- Vi lægger ikke fingrene i mellem i udstillingen. Glem alt om nuttede tegneserie-guder og ædle vikinger. Vikingernes tro var i et moderne perspektiv både barsk og grum, og derfor fortæller vi åbent om blodige menneskeofringer og sender vores gæster en tur til Valhal med enkeltbillet.

Uden lange tekster og med store, træsnitsagtige vægdekorationer sætter udstillingen scenen for sin kernefortælling om vikingekongerne i Jelling, deres monumenter og særligt Harald Blåtand. Han samlede Danmark, vandt sig Norge og indførte kristendommen, hvis man altså kan stole på alt, hvad Harald Blåtand påstår på sin runesten.

Udstillingen udfordrer sine gæster og stiller spørgsmål. Gjorde Harald vitterlig alle danerne kristne og skete det på samme tid, eller skyldtes trosskiftet langt hen ad vejen ligeså meget Harald Blåtands realpolitiske overvejelser snarere end en religiøs vækkelse.

Hans Ole Matthiesen håber, at publikum vil tage godt imod det nye oplevelsescenter, og han er samtidig temmelig sikker på, at Harald Blåtand ville elske et besøg i Kongernes Jelling, hvis han fik muligheden.

- Han ville uden tvivl glæde sig over, at hans eftermæle stadig lever mere end 1000 år efter hans død. Harald Blåtand var en sand mester i selviscenesættelse, og han forstod at udnytte datidens måder at markere sig på og sætte sit eftermæle. Havde vi kunnet spørge ham til råds, var Kongernes Jelling nok blevet endnu større og endnu vildere, siger Hans Ole Matthiesen.

 

Kongernes Jelling >

 
 

Del på Facebook, digg, m.m.