[sitemap]

< Aktuelt  

  

Den ny fundne amulet. Billedet er lånt fra museets Facebook-side.

  

Fin lille skjoldamulet

Minivåben båret som smykker og amuletter er kendt i vikingetiden. Nu er der fundet en fin lille én  af slagsen ved Ladby

I juni måned fandt arkæologerne ved Ladby et mini-skjold, en lille amulet, der måske kan have symboliseret de kræfter, valkyrien besad og som bæreren af skjoldet også gerne ville have del i.

Skjoldet er faktisk et fint lille smykke, en dragtnål eller broche ville man måske sige i dag. Det er lavet af sølv og måler blot 3 cm i diameter. Skjoldet er dekoreret med indridsede streger i et mønster, der også kendes fra andre billeder af skjolde. For eksempel bærer den lille sølvfigur, der er kendt som valkyrien fra Hårby, et lignende skjold.

Miniaturevåben i form af både sværd, spyd og skjolde, der blev båret som smykker, var almindelige i vikingetiden, for eksempel kendes der flere skjoldamuletter fra området omkring stormandsgården ved Tissø på Vestsjælland.

Hvem der bar den lille sølvamulet formet som et skjold engang i vikingetiden ved vi ikke, men måske en kvinde, der nok har ærgret sig over tabet. Her små 1200 år senere kan vi igen glæde os over det fine fund, der er gjort ved Regstrup Møllegård nord for Nyborg.

 

Vikingemuseet Ladby > 

 
 

Del på Facebook, digg, m.m.