[sitemap]

< Aktuelt  

  

Foto: Rigsarkivet

  

9. April-medaljen findes i Rigsarkivet

Efter befrielsen overvejede man at give en erindringsmedalje for 9. april. Det eneste eksemplar - prototypen - findes i Rigsarkivet

I år er det 75 år siden Danmark blev besat af Tyskland den 9. april 1940.

Det er en dag, der har efterladt mange spor i den danske bevidsthed og i Rigsarkivet, der nu åbner en udstilling, som giver et indblik i besættelsen – time for time.

I forbindelse med udstillingsarbejdet har Rigsarkivet bl.a. fremfundet prototypen på den medalje, som man overvejede at give til de soldater, der deltog i kampen den 9. april 1940.

I december 1940 fik efterladte til de faldne fra 9. april en mindemedalje i sølv. Både Kongen og generalkommandoen syntes, at der også skulle laves en erindringsmedalje til alle, der var med i kampen d. 9. april. Men hvad så med dem, der kæmpede d. 29. august 1943 eller deltog i modstandsbevægelsen?

I 1946 gik sagen i stå, fordi man ikke rigtigt kunne finde ud af, hvem der skulle være berettiget til at modtage erindringsmedaljen.

Derfor er prototypen af erindringsmedaljen det eneste eksemplar der findes. Den er lavet af den kongelige medaljør Harald Solomon, der var dansk-norsk jøde, der i efteråret 1943 måtte flygte med sin familie til Sverige.

 

Rigsarkivet >

 

SE 9. APRIL FOTOS
Rigsarkivets Flickr er der nu masser af fotos, som viser 9. april og besættelsesårene. Der er bl.a. fotos fra København, Aarhus, Odense, Haderslev og Sønderborg

 

Del på Facebook, digg, m.m.