[sitemap]

< Aktuelt  

  

Mediestream-websiten

  

Nu kommer historiske aviser på nettet

Torsdag 9. april 2015 åbner Mediestream Aviser - en ny digital indgang til historiske avissider.

Det er en særbevilling på finansloven og aftaler med en række danske bladhuse betyder, at der nu bliver lettere adgang til viden om danskernes historie via de aviser, som tidligere kun udkom på papir og kun kunne læses på mikrofilm. Nu kan alle snart søge i materialet hjemmefra.

Åbningen markeres ved et pressemøde i Kulturministeriet, hvor kulturminister Marianne Jelved officielt åbner Mediestream Aviser, som indeholder Statsbibliotekets digitale samling af aviser.

Der vil være ca. 1 mio. sider til rådighed ved åbningen. Målet er 32 mio. sider frem mod 2017. Fra starten vil der være adgang til udvalgte årgange fra bl.a. Adresseavisen, Bornholms Tidende, Jyllands-Posten og Aarhus Stiftstidende. Flere avistitler tilføjes løbende. Det er muligt at søge på teksten i aviserne. Efter scanning har et computer-program ved hjælp af såkaldt OCR identificeret de tegn, der står i avisen. Da dette er en automatisk proces udført af en computer, vil man opleve, at ikke alle ord er identificeret korrekt.

Alle årgange, der er mere end 100 år gamle, kan man læse i hjemmefra, mens man skal møde op på Statsbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek eller Det Danske Filminstitut for at kunne læse i nyere årgange. Nogle mediehuse har købt en kopi af deres egne digitaliserede aviser, som de selv vil stille til rådighed under forskellige vilkår.

Ved åbningen indeholder Mediestream Aviser årgange mellem 1749 og 2012.

 

Mediestream >

 
 

Del på Facebook, digg, m.m.