[sitemap]

< Aktuelt  

  

Sønderborg flådestation

  

App viser verdenskrigens sønderjyske spor

I anledningen af 100-året for Første Verdenskrigs udbrud har Museum Sønderjylland lanceret i en ny app

2014 er hundredåret for udbruddet af Første Verdenskrig. I fire år udkæmpede de europæiske stormagter en opslidende skyttegravskrig, der kostede mere end 10 millioner soldater livet.

Mens det øvrige Danmark forblev neutralt, blev det dengang tyske Sønderjylland direkte inddraget i krigen. Selvom der ikke blev kæmpet i landsdelen, satte verdenskrigen alligevel sit tydelige præg. Hen imod 35.000 sønderjyske mænd blev indkaldt til tysk krigstjeneste, tusindvis af krigsfanger og soldater kom til landsdelen, og rundt om opførtes store militære anlæg - bla. en zeppelinbase og en 50 km lang forsvarslinje - Sikringsstilling Nord.

Krigen efterlod sig mange spor. Hver eneste sønderjyske sogn har et mindesmærke for de faldne, og rundt om på kirkegårdene findes krigsfange- og soldatergrave. Der er også bevaret betydelige rester af de arbejder militæret foretog.

Som del af sin markering af hundredåret har Museum Sønderjylland lavet en app med tilhørende hjemmeside. Her præsenteres et udvalg af de steder, hvor verdenskrigen 1914-1918 har sat sig spor i det sønderjyske landskab. Med sin mobiltelefon i hånden kan man tage ud og opleve historien de steder, hvor den fandt sted. App’en fører til bunkers fra Sikringsstilling Nord, de vigtigste rester af zeppelinbasen ved Tønder, krigsfangegrave og en række af de mest markante mindesmærker over de faldne. I alt indeholder App´en informationer om 35 steder med forklarende tekst samt historiske kort og fotos. App’en rummer også en database over de faldne soldater fra Sønderjylland.

Udarbejdelsen af app´en er muliggjort af 15. Juni Fonden, og er en fortsættelse af Museum Sønderjyllands formidling af Første Verdenskrig i det sønderjyske landskab, som tidligere har modtaget støtte fra P.J. Schmidt Fonden.

Appen er udarbejdet til Apple og Android. Den er tilgængelig nu i App Store og meget snart i Google Play. Den kan også tilgås via hjemmesiden www.verdenskrigensspor.dk.

 

Museum Sønderjylland >

 
 

Del på Facebook, digg, m.m.