[sitemap]

< 4.maj
   

Johs. G. Sørensen blev kendt som "Manden med Guldstemmen" og var på forsiden af det nummer af "Radio Blad", som udkom 1. juni 1945. (Foto: Bornholms Museum)

  

Frihedsbudskabet

Det var journalisten Johannes G. Sørensen, der kom til at videregive kongens budskab om, at tyskerne havde besat Danmark den 9. april 1940. Tilfældigvis blev det også ham, der kom til at meddele danskerne nyheden om, at besættelsen var ophørt

På befrielsesaftenen ca. Johs. G. Sørensen i England og lavede dansksproget radio på BBC. I sine erindringer skriver han, at dagen havde været præget af venten, usikkerhed og til tider modstridende meddelelser.

Udsendelsen startede som vanligt med "V-signalet" og en bid af "Prins Jørgens march". Derefter gik Johs. Sørensen i gang med at læse de forskellige nyheder op, men han nåede kun få minutter ind i udsendelsen, før kollegaen Flemming Barfoed kom og puffede ham i ryggen og helt forpustet stammede, at tyskerne havde kapituleret. Da kollegaen kom ind, havde Sørensen slukket for mikrofonen, men efter at være blevet sikker på, at "den var god nok", tændte han igen gav meddelelsen videre -og altså uden manuskript.

Johs. G. Sørensen blev kendt som "manden med guldstemmen", og så selv meddelelsen 4. maj som højdepunktet i sit radioliv. Efter krigen flyttede han til Bornholm, hvor han arbejdede på dagbladet "Bornholmeren" og i øvrigt blev gift med en lokal kvinde. Han døde i 1989, og siden har hans enke overladt scrapbøger m.m. til Bornholms Museum.
 

Johs. G. Sørensens engelske "pressekort". (Foto: Bornholms Museum)

 

Bornholms Museum>

Sådan lød det:
 ”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig ”

Hør lydklip 
Meddelelsen findes på Frihedsmuseets hjemmeside
www.frihedsmuseet.dk