[sitemap]

< Helligtrekonger 

De Hellige Tre Kongers relikvieskrin i domkirken i Köln. (Billedet er lånt fra www.koelnerdom.de

   

Historien om 
de Hellige Tre Konger

De tre fik med tiden de latinske navne Caspar, Melchior og Balthazar, og senere legender fortalte, at de efter at være vendt hjem, abdicerede og gav deres ejendele til de fattige, for i stedet at vandre ud og sprede evangeliet
 
Hele 40 år efter, at kongerne havde fundet Jesus, blev de angiveligt døbt af apostlen St. Thomas i Indien, og derefter ordineret som præster. En middelalderlig helgenkalender fra Köln oplyser desuden, at de alle døde kort efter jul i Armenien, år 54. Melchior døde 1 januar i en alder af 116, Balthazar den 6 januar som 112-årig og endelig forlod Caspar denne verden 11 januar som den yngste af de tre, 109 år gammel. Alle blev begravede ved Jerusalems mure. 

Kongerne i Milano
Da Konstantin den Førstes mor, Helena var på pilgrimsrejse omkring 325, mente hun at have fundet resterne af de tre konger, og sørgede for, at de blev sendt til Konstantinopel, og placeret i St. Sophia-katedralen. Senere blev relikvierne foræret til Milano, da St. Eustorgius blev biskop her, og en særlig basilika blev bygget til den sarkofag, som indeholdt knoglerne. Da man forsøgte at få sarkofagen ind i byen sank vognen, som den blev transporteret på, og dette blev taget som et tegn på, at der måtte bygges en kirke til relikvierne på netop dette sted.

Et gyldent skrin i Köln
Da Frederik Barbarossa i 1164 erobrede Milano, blev relikvierne af de tre konger sendt til Köln - angiveligt med tre forskellige skibe. Biskop Rainald von Dassel fik dermed en betydelig attraktion til den kirke, som blev den nuværende Kölnerdom, og som efter kort tid blev en af Europas førende valfartssteder. Der blev fremstillet et fornemt gyldent skrin til kongernes ben. Førende guldsmedeværksteder arbejdede på skrinet fra ca. 1180 til 1220, og den dag i dag hviler en del af kongenes ben her. Når det ikke er alle, skyldes dette, at en del af relikvierne atter er overført til Milano.

 

Domkirken i Köln >