Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 01, 2022

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1154

 

Masser af interessante flow-tv-udsendelser/serier her i 2022s første uge. Kunsten og kulturen er repræsenteret ved en serie om romantikken og kulturens nytårstale.  Politikken af EU og Balkan, adoption og murens fald. Vi får hele serien om dronningernes danmarkshistorie og indleder serierne om de fattige og om Stalins Gulag. En film er også værd at lægge mærke til, nemlig ”Kongens store tale”, hvor Colin Firth spiller fremragende. Og man bliver ikke smittet af at se fjernsyn! God fornøjelse!

 

Import af børn - Adoptionens historie

DR2, 5. januar, kl. 19:25

I slutningen af 50erne vokser ventelisterne til adoption - og det får barnløse par til at tage sagen i egen hånd. Elke er et af de tusindvis af børn, der bliver hentet til Danmark fra Tyskland. Andre efterlyser børn i finske aviser. Sådan begynder en ny epoke i adoptionens historie, hvor private mennesker importerer børn fra udlandet.

 

Da romantikken rystede vores verden (2:3) - Sindets kamre

DR2, 6. januar, kl.  23:00

BBC-dokumentarserie fra 2020. (The Romantics and Us with Simon Schama) I midten af 1800-tallet er Victor Hugo draget i eksil på øen Guernsey, efter at Napoleon har forvandlet Frankrig til et diktatur. Her skriver han mesterværket "De Elendige", og konfronterer sine traumer ved at male sine mareridt. Romantikerne eksperimenterer og udforsker det ubevidste i deres kunst. Samuel Coleridge og Thomas de Quincey tager opium, mens William Wordsworth fokuser på menneskets forhold til naturen. Første del er sendt 5. jan. kl. 23 – tredje del 7. jan., kl. 23:05.

 

Kongens store tale

DR2, 7. januar, kl. 20:00

Britisk Oscarbelønnet drama fra 2010. (The King's Speech) Den engelske prins Bertie stammer, og det bliver et stort problem, da han i 1936 krones til konge. Storbritannien er på randen af krig, og landet har brug for et overhoved, der kan samle sit folk med inspirerende taler. Måske er der hjælp at hente hos talepædagogen Lionel Logue - en excentrisk australier med uortodokse behandlingsmetoder. Colin Firths kongelige præstation udløste en Oscar, og der var også Oscars til 'Kongens store tale' for bedste film, instruktion og manuskript. Medvirkende: Colin Firth, Geoffrey Rush, Helena Bonham Carter m.fl. Instruktion: Tom Hooper.

 

EU og Balkan

DK4, 8. januar, kl.14:00

Balkan har de seneste årtier været plaget af massive miljøproblemer såsom luftforurening, vandforurening, affaldsproblemer og afskovning. Hvordan ser den aktuelle situation på miljøproblemerne på Balkan ud? Hvordan reagerer befolkningerne på miljøproblemerne? Hvilken rolle spiller miljøproblemerne for det politiske landskab på Balkan? Er det realistisk, at landene på Balkan kan nå frem til at overholde de europæiske miljøkrav? Vil det koste arbejdspladser på Balkan, hvis landene optages i EU, fordi virksomhederne ikke er konkurrencedygtige på miljøstandarderne? Sådan lyder nogle af de centrale spørgsmål, når Christian Foldager sammen med programmets faste Balkan-ekspert, Zlatko Jovanovic, og Phd-stipendiat Ulrik Kohl diskuterer miljøsituationen på Balkan i forhold til EU-standarderne og betydningen heraf for Balkan-landenes muligheder for optagelse i EU. Programrækken "EU og Balkan -" Balkan og EU" er produceret med støtte fra Europa-Nævnet".

 

På sporet af dronningerne - 600 års Danmarkshistorie (1:6)

DR2, 9. januar, kl. 10:00

I 40 år har Danmark haft en kvinde som regent. I den anledninger drager Liv Thomsen ud på en rejse i sporet af de danske dronninger. Hun møder seks fascinerende, farverige og vidt forskellige dronninger, som alle har sat deres aftryk på Danmarkshistorien. I første program handler det om Margrethe den 2.s navnesøster, som regerede i middelalderen. Margrethe den 1. var en genial politisk statsmand og strateg, som formåede at samle Danmark, Norge og Sverige i ét rige. Hun levede i en tid, hvor pesten, krige, sørøvere og kriser hærgede landene, men hvor kvinder rent faktisk kunne opnå religiøs, kulturel og politisk magt. Efterfølges af de øvrige fem afsnit.

 

Kulturens nytårstale

DK4, 9. januar, kl. 22:40

Corona til trods, blomstrer kulturen stadig, men er som altid til debat. Men hvad er kultur? Hvad vil vi med kultur? Hvad skal vi med kultur? Hvor er kulturen på vej hen? Hvem skal betale for kultur, hvad skal modtage offentlig støtte, og hvad må klare sig selv? Kan vi undvære kultur? Hvilke visioner, prioriteringer og planer har partierne og deres kulturordførere for kulturpolitikken i Danmark? Det kan man få indblik i, når kulturordførerne holder "Kulturens nytårstale" på dk4.

 

Historien om de fattige (1:4)

DR2, 10. januar, kl. 19:30

Afsnit 1: 1870-1920 Fattigdom har haft mange former i Danmark gennem de sidste 150 år. Fra fattiglemmer på tvangs arbejde til kontanthjælpsmodtagere i tvungen aktivering. I fire programmer fortæller DR hvordan det var og er at være fattig i Danmark. Og der stilles skarpt på samfundets holdning til de fattige dengang og nu.

 

Stalins berygtede Gulag (1:3)

DR2, 10. januar, kl. 20:00

Fransk dokumentarserie fra 2019. (Goulag, une histoire soviétique) I Gulag-lejrene hærger sygdom, sult og elendighed. Efter Oktoberrevolutionen i Rusland vil det nye bolsjevikregime skaffe sig af med sine politiske modstandere. Regimet idømmer kriminelle og politiske fjender tvangsarbejde i arbejdslejre, hvor de lever under umenneskeligt barske forhold. Da Stalin tager magten og udnævner sig selv til diktator i 1922, bliver lejrene et dødeligt våben i kampen mod regimets fjender. Anden del kommer 11. januar, kl. 20.

 

24 timer vi aldrig glemmer - Murens fald 1989

DR2, 11. januar, kl. 12:20

Der er dage vi aldrig glemmer. Dage hvor vi husker, hvor vi var og hvad vi lavede. Dage hvor verden bogstavelig talt vælter om ørerne på os. En af dem er 9. november 1989. Den dag Berlinmuren faldt. Hør en række journalister, fotografer, helt almindelige danskere og en tysker med dansk baggrund fortælle om døgnet, hvor Europa ændrede sig og den jerntæppet mellem øst og vest smuldrede. Et døgn, der kun blev som det blev på grund af en tilfældig fejlkommunikation mellem nogle Østtyske politikere.

[Historie-online.dk, den 4. januar 2022]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 15, 2022
TV-tips, uge 18, 2022
TV-tips, uge 31, 2021